Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 12 september 2009, 12.50 uur – paulus
Categorie: wonen

Op de pof

hoogervorst-vingertjeHij verdient veel te veel voor een semipublieke functionaris en zijn inzicht is rijkelijk laat gekomen, maar voor de rest zal je mij niet horen klagen over Hans Hoogervorst. Inderdaad: de man met de vinger in zijn mond.

Hans is sinds enige tijd baas van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een verantwoordelijke functie gezien het wereldwijde dipje dat de financiële instellingen -en vooral hun aandeelhouders- op hun geweten hebben. Jarenlang mocht de markt zijn werk doen zonder dat hem een strobreed in de weg gelegd werd. Maar nu vind ook een ras-VVD’er het tijd om de teugels aan te halen.

De AFM presenteerde deze week een voorstel om de regels voor hypotheekverstrekking aan te scherpen. De Nederlandse hypotheekschuld is na IJsland het hoogste ter wereld en in tien jaar tijd gestegen van 60 naar 100% van het Bruto Nationaal Product. Nederland heeft wereldwijd ook de hoogste Loan-to-Value: de meeste nieuwe hypotheken bedragen 114% van de waarde van het onderpand, terwijl in andere landen 80% normaal is. In ons buurland België heeft iedereen een degelijke annuïtaire hypotheek. Bij ons is dat nog minder dan 10%. 90% van de verkochte hypotheekvormen zijn fiscaal gedreven, met de aflossingsvrije hypotheek (40%) aan kop.

AFM-hypotheekmix

Iedereen die laatdunkend doet over de onverantwoorde hypotheekpolitiek in de VS zou eerst eens de hand in eigen boezem moeten steken. Ook wij leven op de pof en dan kan je wachten op een grote plof. De Nederlandse hypotheekpositie is riskant voor onze economie, voor de overheidsfinanciën, maar vooral ook voor de huizenbezitter zelf. Hoogervorst rekent voor dat 700.000 huishoudens bij een scenario van oplopende werkloosheid en verder dalende huizenprijzen in de problemen komen. Zij zitten “opgesloten in hun huis”, kunnen niet verkopen omdat ze met een te grote restschuld blijven zitten.

Hans trekt dan ook de logische conclusie dat de spelregels voor hypothecair krediet aangescherpt moeten worden. Met name de tweepersoonshuishoudens met een inkomen tot €30.000 en de huishoudens met kinderen zullen straks minder kunnen lenen.

Maar hoe komen deze mensen dan wel aan een fatsoenlijke woning? Daar hebben we in Nederland gelukkig nog woningcorporaties voor. Mits die de kans krijgen om ook te bouwen voor de middeninkomens en niet hun schaarse betaalbare woningen moeten verkopen, zoals met name VVD en PVV bepleiten. Door het fabeltje van het scheefwonen leeft nu half Nederland op de pof.

Deze column schreef ik voor mijn weekblog in Trouw/politiek op 11 september 2009.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl