Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 8 september 2009, 9.52 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

PvdA-gedeputeerde wil geld zien voor kerncentrale

WilliamMoorlag De Groninger PvdA-gedeputeerde William Moorlag hoopt vurig dat de kerncentrale in Borssele alsnog aan het Duitse energieconcern RWE wordt verkocht. Het wil zo snel mogelijk 60 miljoen euro in het handje hebben. Zo meldt het Dagblad van het Noorden van 4 september.

De kerncentrale was onderdeel van de privatisering van Essent, maar het Zeeuwse publieke energiebedrijf Delta, mede-eigenaar van de centrale, maakte bezwaar tegen de verkoop. In de statuten van EPZ (de formele eigenaar van Borssele) staat dat de centrale uitsluitend eigendom mag zijn van een overheid. RWE is een beursgenoteerd bedrijf. De rechter deed de voorlopige uitspraak dat de centrale niet verkocht mag worden, maar de rechtszaak kan inclusief hoger beroep nog wel vijf of zes jaar in beslag nemen

Ik vind het droevig dat Moorlag lak heeft aan de uitspraak van de rechter. Groningen strijkt ook zonder Borssele al bijna €500 miljoen op voor zijn Essentaandelen. De prijs daarvoor wordt uiteraard betaald door de klanten van RWE/Essent, waaronder een groot aantal Groningers. Maar dat zal Moorlag een zorg zijn.
Het geld wil hij besteden aan twee nieuwe spoorverbindingen en vooral aan heel veel extra asfalt.

2 reacties »

  1. Kerncentrales zijn extreem gevaarlijk
    Het is veel te gevaarlijk om een kerncentrale te privatiseren of aan een ander land te verkopen. Kerncentrales zijn zo extreem gevaarlijk dat de Nederlandse overheid daar zelf optimale zeggenschap over moeten hebben.

    Beter nog is het om ze te sluiten vanwege de kans op een terroristische aanslag op een nucleaire faciliteit. Dat kan rampzalige gevolgen hebben die onze fantasie te boven gaat.

    Reactie door Jaap Veldkamp — september 8, 2009 @ 10:14 am

  2. [...] 8 september 2009 PvdA-gedeputeerde wil geld zien voor kerncentrale [...]

    Pingback door Weblog Paulus Jansen » dossier privatisering energiebedrijven — februari 15, 2010 @ 11:11 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl