Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 7 september 2009, 12.08 uur – paulus
Categorie: wonen

Slopen of opbouwen

Ik had zojuist Netty van den Ende en Corrie Vulto op bezoek in de Kamer, medeoprichters van de bewonersorganisatie ‘Tuindorp Vreewijk in Actie’ uit Rotterdam. Deze wijk op Rotterdam Zuid is een gaaf voorbeeld van sociale woningbouw uit de tijd dat corporaties nog te verenigingen waren met grote idealen.

Vreewijk9

Dat zie je terug in de doordachte stedenbouwkundige opzet, de mooie architectonische details en de vele collectieve voorzieningen voor de huurders. De ouderdom komt ook hier met enkele gebreken, maar desondanks zijn tachtig jaar later de woningen nog steeds zeer geliefd. Jaarlijks verhuist maar 4% van de huurders, dat is uitzonderlijk weinig in de sociale huursector.

Inmiddels is de woningbouwvereniging van weleer na een keten van fusies opgegaan in de stichting Com.wonen. Die besloot enkele jaren geleden dat 1400 woningen gesloopt moeten worden, “…. omdat ze niet meer van deze tijd zijn en grote gebreken hebben.”

Dat was het moment waarop Netty en Corrie in actie kwamen en ze kregen 3.000 mensen uit de wijk achter zich. Het grootste gebrek is het jarenlange achterstallige onderhoud van Com.wonen zélf, maar desondanks reageren er bij vrijkomende woningen nog steeds honderden liefhebbers.

Door de actie heeft de gemeenteraad besloten dat Vreewijk een beschermd stadsgezicht wordt. Ook minister Plasterk van Cultuur wil dat. Hiermee stijgen de overlevingskansen van de 1.400 woningen, maar tegelijkertijd dreigen de huizen nu onbetaalbaar te worden voor de bewoners waarvoor ze bedoeld zijn. Voor woningen in beschermde stadsgezichten mag 15% meer huur gevraagd worden. Daardoor stijgt de huur boven de liberalisatiegrens en vervalt de huurbescherming. Straks wonen er dan yuppen in de sociale woningbouw. Dus knokken de dames door voor het behoud van hun sociale huurwoningen, fatsoenlijk onderhoud en aanpassing aan de wensen van de bewoners, in plaats van ze terug te restaureren als een relikwie uit het verleden.

Wanneer gaan woningcorporaties weer luisteren naar hun huurders?

Deze column schreef ik voor mijn weekblog in Trouw/politiek op 7 september 2009.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl