Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 28 juli 2009, 13.24 uur – paulus
Categorie: wonen

Corporaties investeren in musea, cultuur en landmarks.

rem-eilandWoningcorporatie De Alliantie ontwikkelt samen met projectontwikkelaar AM Wonen in het Annie MG Schmidt huis in de silo’s van een voormalige rioolzuivering in Amsterdam-oost. Collega De Key koopt het voormalige REM-eiland aan. Deze voormalige thuisbasis van een piratenzender wordt omgebouwd tot baken in de Houthavens. Eerder participeerde De Key op verzoek van de gemeente Amsterdam voor 25% in de Beurs van Berlage aan het Damrak “… in een gebied waar de leefbaarheid verbeterd dient te worden. Dat wil zeggen een bijdrage aan de leefbaarheid op stedelijk niveau”.

Minister Van der Laan stuurde de Kamer enkele dagen geleden een overzicht over de nevenactiviteiten van de corporarties op het terrein van vastgoed in de afgelopen jaren. Bovenstaande voorbeelden komen uit Amsterdam, waar het corporatiegeld klaarblijkelijk tegen de muren klotst. Eerdere smaakmakende (…) projecten uit de hoofdstad waren Oibibio en het Lloyd-hotel.

Het Lijstje van Van der Laan onderstreept hoe hard het nodig is dat de kerntaken en toelaatbare nevenactiviteiten van woningcorporaties beter worden afgebakend. Ik heb daar bij het debat van 1 juli nog een aantal voorstellen voor gedaan. Een andere conclusie is dat corporaties die zich dit kunnen veroorloven geen bijdrage nodig hebben uit het Wijkenfonds (de “Vogelaarheffing”). Nu betalen de huurders van arme corporaties elders in Nederland mee aan de prestigeprojecten van rijke corporaties met bezit in de 40 Vogelaarwijken. Dat is een perverse vorm van solidariteit.

1 reactie »

  1. Diep triest, dat duur betaalde bestuurders, of het nu van m’n corporatie, m’n pensioenfonds of m’n gemeente is, zitten te pokeren met mijn geld.

    Reactie door Ruud van der Kroft — juli 30, 2009 @ 11:48 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl