Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 19 juli 2009, 11.41 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Nieuw: stroom uit dakbedekking

Helianthos in Arnhem (dochter van NUON/Vattenfall) maakt zonnepanelen. Hoewel: dat woord dekt de lading niet goed. Misschien kan hun product beter omschreven worden als PV-dakbedekking. Ik was er woensdag op bezoek.

20090715-arnhem-helianthos
In gesprek met plantmanager Gert Jan Jongerden voor de enige machine in de fabriek die niet zó geheim is, dat het verboden is om hem te fotograferen…

Productontwikkeling is vaak een zaak van lange adem. Helianthos is gestart als dochteronderneming van AKZO, dat een grote kunststofdivisie heeft. Een jaar of tien geleden werd op een Nederlandse universiteit ontdekt dat je zonnecellen kan maken op een flexibele ondergrond.
Dat heeft een aantal potentiële voordelen: je kan op deze manier zonnecellen op een baan produceren, wat veel goedkoper is dan de productie van kleine plaatjes waarvan de “ouderwetse” zonnepanelen gemaakt worden. Een ander voordeel is dat je de kunststof zonnecellen kan gebruiken als dakbedekking, waardoor het aanbrengen veel goedkoper wordt. In principe zijn alle platte en licht hellende daken geschikt voor het materiaal, maar hoe groter het dakvlak des te goedkoper wordt het aanbrengen.

Voorlopig richt het bedrijf zijn marketing dan ook op grote utiliteitsgebouwen. Het nieuwe station van Utrecht van Van Benthem en Crouwel lijkt me een mooie pilot voor dit innovatieve product.

Voor dat de meters zonnecel op grote schaal van de rol af komen zal er overigens nog flink geinvesteerd moeten worden. Op dit moment draait er alleen nog een proeffabriek die banen van 30cm breed produceert. Als er nog eens honderd miljoen euro op tafel gelegd wordt kan naast de knalgele hal aan de Westervoortsedijk nog een nieuwe productiehal gebouwd worden die een miljoen m2 per jaar kan produceren. Dat begint ergens op te lijken.

Samen met onze industriewoordvoerder Sharon Gesthuizen pleit ik er voor dat de overheid vaker risicodragend gaat participeren in nieuwe innovatieve bedrijfstakken, in plaats van allerlei versnipperde subsidiepotjes open te trekken. Voor de betrokken bedrijven heeft dat als voordeel dat ze met minder bureaucratie kapitaal kunnen aantrekken, terwijl de belastingbetaler beter uit is tegen de tijd dat er winst gemaakt gaat worden: de investering komt dan terug naar de overheid.

2 reacties »

  1. [...] worden gemaakt. Ik was eerder met Paulus Jansen bij deze fabriek in Arnhem op bezoek, zie het verslag hierover op het weblog van Paulus. Na een groot aantal presentaties van diverse bedrijven en organisaties was er [...]

    Pingback door Weblog Arnout Hoekstra » De hoopvolle toekomst van zonne-energie — juni 1, 2010 @ 1:29 am

  2. klinkt goed, denk alleen dat het behoorlijk prijzig zal zijn, wellicht iets voor de overheid om subsidie op te geven?

    Reactie door Dakbedekken — december 24, 2012 @ 1:13 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl