Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 30 mei 2009, 10.50 uur – paulus
Categorie: op pad

Op de Heide

Samen met mijn medewerker Arnout Hoekstra was ik gisteren op bezoek in de wijk Op de Heide in Tegelen, op een steenworp afstand van de Duitse grens. Het wijkbezoek was voorbereid door Ton Heerschop en Josje Orval van de SP afdeling Venlo, die allebei in de wijk wonen.

tegelenwielbelemanssmall
Wiel Belemans is een ervaren rot bij de Venlose politie. Hij is wijkagent in Tegelen, een gebied van ruim 16.000 inwoners

We begonnen ons bezoek in De Picus, het jongerencentrum van Wel.kom, de welzijnsorganisatie in het gebied. Jolijne Leenen, Jamale Boukhettame, Ilse de Wit en Martin Sitak werken als jongeren- en opbouwwerkers in Tegelen, Steijl en Belfeld. In de regio komt veel jeugdwerkloosheid voor, dus een van hun speerpunten is het motiveren van werkloze jongeren om weer een opleiding te gaan doen of met een reintegratietraject te starten. Verder doet Wel.kom veel aan culturele en sportieve aktiviteiten in de buurt.

tegelengroensmall
Wandeling door de wijk met de jongerenwerkers, medewerkers van woningcorporatie Antares, de wijkcoördinator van de gemeente, wijkraad en politie. De samenwerking tussen alle organisaties in de wijk is de laatste jaren sterk verbeterd.

Daarna spreken we met wijkagent Wiel Belemans en zijn plaatsvervanger Theo Brans. Wiel kent de wijk op zijn duimpje, maar moet voortdurend lastige keuzes maken over wat hij kan aanpakken. Hij is namelijk verantwoordelijk voor heel Tegelen en dat kan je met 16.000 inwoners nauwelijks meer een “wijk” noemen. In het gebied van de regiopolitie Venlo (inclusief de randgemeenten) lopen er op dit moment 15 wijkagenten rond. Er zouden er vijf bijkomen uit de extra middelen die het kabinet voor wijkagenten had vrijgemaakt. Theo had al op zo’n nieuwe functie gesolliciteerd toen hij hoorde dat de extra formatie waarschijnlijk weer geschrapt wordt. Dat was een enorme domper. Werk aan de winkel voor ons in Den Haag, want dit is natuurlijk totaal onacceptabel.

Daarna bezoeken we de openbare basisschool De Toermalijn. Directeur Joyce Neelen blijkt net als ik geboren en getogen in Roermond en zelfs op dezelfde basisschool gezeten te hebben (de Alfonsusschool).

tegelenjoyceneelen1

Ze legt ons uit wat de filosofie is achter de Jenaplan onderwijsmethode, die de school gebruikt. In een groep zitten kinderen van twee leerjaren. Dat biedt meer mogelijkheden om kinderen te leren samen te werken. De jongsten van een groep kunnen ook wat opsteken van de ouderen. Ook biedt het Jenaplan systeem meer flexibiliteit om lesstof op het niveau van het kind aan te bieden.

We sluiten ons bezoek af met een gesprek met de twee initiatiefnemers van de Buuf Bazaar Linda Krooder en Rianne. Ze behaalden twee jaar geleden met hun plan de zevende plaats in de beste-buurtplan-competie van de NCRV.

tegelenbuufbazaar

Helaas wil het met het initiatief door een gebrek aan geschikte accommodatie nog niet erg vlotten. Het café-zalencentrum Op de Hei dreigt te sluiten, waardoor veel verenigingen elders onderdak moeten zoeken en ook de Buuf Bazaar een natuurlijk inlooppunt mist. Ook de financiën is een knelpunt. Linda en Rianne hoopten gebruik te kunnen maken van het budget voor bewonersinitiatieven dat Venlo onlangs beschikbaar gesteld heeft, gefinancieerd uit de landelijke voucher-regeling. Maar de gemeente Venlo heeft daar zo zijn eigen ideeën over. Toch houden de dames goede moed dat er een inlooppunt komt voor eigengemaakte producten en diensten uit de wijk.

UPDATE 3 juni 2009
Ik heb bij een algemeen overleg met minister Van der Laan geinformeerd hoe de gang van zaken rond de Buufbazaar te rijmen is met het uitgangspunt dat de vouchers bedoeld zijn voor initiatieven van onderop. De minister laat natrekken hoe dat zit.

UPDATE 29 juni 2009
Gisteren ontving ik bericht van Linda en Rianne dat Venlo naar aanleiding van de navraag door het ministerie alsnog over de brug komt met subsidie. Weliswaar maar eenderde van het bedrag dat gevraagd was, maar het is voldoende om een start te kunnen maken. Zo zie je maar weer dat je met werkbezoeken ook nog wel iets kan bereiken voor een buurt.

4 reacties »

 1. Bewezen effectieve jeugdinterventies bij probleemgedrag
  Gebrek aan politieagenten wordt mogelijk nog veel groter door vergrijzing komende jaren. Naast langdurige alternatieve straffen is ook gedragsvoorlichting nodig aan (potentiële) criminelen en overlastgevende jongeren.

  Gedragsproblemen bij jongeren verminderen via bepaalde preventieve begeleidingsprogramma’s. De effectiviteit van die programma’s is wetenschappelijk aangetoond. Zie onderstaande weblink.

  Het is nodig dat de overheid over die begeleidingsprogramma’s een aantal uitgebreide praktische boeken op internet publiceert als gratis bijscholing voor alle hulpverleners en opvoeders.

  Daarnaast kunnen webvideo’s, deskundige webfora en videoconferenties worden gebruikt voor kostenbesparend aanbieden van die programma’s aan alle risicojongeren.

  OVERZICHT VAN BEWEZEN EFFECTIEVE JEUGDINTERVENTIES BIJ GEDRAGSPROBLEMEN
  (Nederlandstalig) Klik in onderstaande weblink op: ‘zeer sterke bewijskracht’ en ’sterke bewijskracht’.

  http://www.nji.nl/eCache/DEF/1/07/090.html

  Reactie door Jaap Veldkamp — mei 30, 2009 @ 9:43 pm

 2. Bewezen effectieve jeugdinterventies
  Onderstaande link leidt naar een lijst van Engelstalige websites. Ook daarop staan een aantal sites die informatie geven over de meest effectieve interventie-programma’s voor jongeren, volgens onderzoek. Daarbij staan ook programma’s die gericht zijn op criminaliteit en overlast.

  WEBLINKS JEUGDINTERVENTIES
  http://www.nji.nl/eCache/DEF/1/07/565.html

  Reactie door Jaap Veldkamp — mei 30, 2009 @ 11:53 pm

 3. Hoi Paulus en Arnout, een mooi verslag van een mooie dag en een mooi verlopen werkbezoek vol gedreven mensen, aandachtspunten, ideeen en nieuwe energie. Bedankt voor jullie komst!

  Reactie door Alexander Vervoort — mei 31, 2009 @ 10:00 pm

 4. Hoi!
  Leuk dat jullie mijn wijk hebben bezocht…
  Ik woon hier al twintig jaar…voorheen op de Heide beneden.En nog steeds met veel plezier. Knusse volksbuurt..

  Reactie door Gonny Schreurs SP-lid — juni 2, 2009 @ 8:56 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl