Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 16 mei 2009, 20.21 uur – paulus
Categorie: Algemeen, op pad, wonen

Buurten in Landgraaf

Gisteravond ging ik met de SP afdeling Landgraaf (vlakbij Heerlen) op onderzoek uit in de buurt Achter de Haessen, waar woningcorporatie Hestia plannen heeft om een deel van de woningen te slopen. De meeste bewoners zien dat helemaal niet zitten.

landgraaf-1

In het zuidoosten van Limburg krimpt de bevolking, waardoor de woningbehoefte daalt. De gemeenten van de regio Parkstad willen 13.000 woningen slopen, om deze grotendeels te vervangen door levensloopbestendige woningen. Merkwaardig genoeg lijken ook een aantal complexen voor de sloop bestemd die nog behoorlijk gewild zijn onder de huurders. In Achter de Haessen staan eengezinswoningen die ongeveer vijftig jaar oud zijn. Ze hebben ruime tuinen en de bewoners die wij spraken wonen er graag.

landgraaf-2

De woningen doen een huur van tussen 300 en 400 euro, afhankelijk van hoe lang iemand er al woont. Meer dan 80% van de bewoners die wij spraken willen dat de huizen blijven staan. Maar ze moeten wel worden opgeknapt.

landgraaf-3 De laatste renovatie dateert van 1982, er wordt veel geklaagd over tocht. Slechts een deel van de ramen is voorzien van dubbel glas en de CV-ketels hebben een matig rendement. Daardoor zijn de stookkosten behoorlijk hoog.

Dankzij de inzet van acht Landgraafse SP-ers hadden we rond 21.00 uur een prima beeld wat de huurders vinden van de sloopplannen. Op enkele uitzonderingen na werd de conclusie goed samengevat door het affiche dat inmiddels achter mening raam hangt: slopen bezopen!

Lees hier een uitgebreider verslag van de SP Landgraaf

1 reactie »

  1. Nationaliseer woningbouwverenigingen
    Ik ben tegen sloop van woningen, als renovatie bouwkundig gezien rendabel is. Vanwege de gigantische woningnood onder lagere inkomensgroepen moeten we zuinig zijn op goedkope huurwoningen.

    Woningbouwverenigingen moeten worden genationalseerd, omdat ze hun eigen financiële belangen meestal laten prevaleren boven maatschappelijke belangen.

    Woningbouwverenigingen hebben zelf belang bij duurdere huurwoningen die gemiddeld minder sociale problemen en reparaties opleveren dan oude, goedkope huurwoningen.

    Reactie door Jaap Veldkamp — juni 14, 2009 @ 10:07 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl