Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 15 mei 2009, 7.16 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Essent: is uitstel voorbode van afstel?

Hans Wiegel is tegen de verkoop van Essent aan RWE. Jan Terlouw had in de Gelderlander van zaterdag spijt van zijn steun aan de splitsingswet. VNO-baas Bernard Wientjes ziet de verkoop niet zitten. Het is duidelijk: de zaak is aan het schuiven.

Gisteravond werd nog eens een keer bevestigd dat de PvdA geen enkel principiëel bezwaar heeft tegen de verkoop van Essent. Voor woordvoerder Samsom zijn er nog drie belemmeringen: RWE is een ongespitst bedrijf, de kerncentrale Borssele is onderdeel van de boedel van Essent en hij vindt de groene ambities van RWE te gering. Al voegde hij eraan toe de “green deal” die door anderen als window dressing werd afgedaan wel een stap in de goede richting.

Maar niets over de economische kritiek op de fusie, niets over het strategisch belang van een publieke vinger in de pap bij de energiesector, niets over de mogelijkheden om de aansturing van het bedrijf in publieke handen te verbeteren.

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat er uitstel van de besluitvorming lijkt aan te komen, en dat is koren op de molen van de tegenstanders. Want die hebben de wind nu pas écht in de zeilen.

4 reacties »

 1. Een ieder die zich nu, kennelijk met krokodillentranen, om bij liberalen haast pathologisch aanwezige kortzichtigheid in het verleden, opeens tegen verkoop verklaart is wel erg hypocriet.
  Hadden ze dat maar eerder beseft, wat heb ik aan het gekreun van Terlouw? Hoe moet ik Wiegel geloofwaardig vinden die al in de jaren 70 -80 voorop ging om de privatiseringsweg in te gaan met de elektriciteits wereld?

  Wat moet ik met een Wienstjes van VNO-NCW waarvan in de jaren 70 -80 de kloon : “Krachtwerktuigen” stevig lobbyde voor vergaande privatisering omdat dat goed voor de prijsstelling zou zijn en bij alle kabinetten en lokale bestuurders, afhankelijk van of men de neiging, zoals bijvoorbeeld Kok, had om de oren vooral naar de VVD te laten hangen?

  Jawel kortzichtige liberalen dit is het ultieme resultaat van dat wat jullie vanaf de jaren 70 beoogd hebben en dat was zelfs toen al te voorzien.

  Jullie waren zelfs wel zo handig dat dit proces zich sluipend moest ontwikkelen zodat de nadelen pas gingen opvallen als het te laat zou zijn, maar dan hadden jullie wel je zin kunnen doordrukken omdat dit proces zich over een periode van een generatie (dik 30 jaar) heeft ontwikkeld.

  En nu dan de krokodilletranen. De grootste producent al 10 jaar in handen van de Fransen, Maus van Loon viert dit jaar zijn feestje.

  Nee ik heb niets aan het gelijk dat na 30 jaar opeens door deze liberale kortzichtige figuren aan mij wordt toe gekend. En hun geweeklaag zal ook niets meer helpen.

  Ik zie het niet gebeuren in een nog steeds kapitalistisch systeem, dat een regering nu opeens een noodwet optuigt om dit te voorkomen en zo het beslissingrecht van aandeelhouders zou breidelen.

  Krokodilletranen komen te laat en de samenleving zal uiteindelijk met de brokken blijven zitten.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — mei 16, 2009 @ 3:17 pm

 2. http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2009/01/15/stop-de-uitverkoop-van-nederland/

  Hier beweert u: “Vorig jaar bleek nog uit een peiling van TNS-NIPO in opdracht van de SP dat 69% van de Nederlanders niets ziet in een verkoop van aandelen van de publieke energiebedrijven.”

  Waarom is het nodig om zo te liegen meneer Jansen?

  Reactie door Annemiek — mei 25, 2009 @ 9:10 pm

 3. Geachte meneer Jansen,

  Waarom verspreidt u het bericht dat uit een NIPO onderzoek gebleken is dat 69% tegen verkoop van energiebedrijven is, terwijl het 56% is? Overal kom ik het tegen, en het wordt zo ook aan de media verstuurd. Ik voel me zwaar bedonderd door de SP!

  Jan

  Reactie door Jan Tienhoven — mei 26, 2009 @ 7:06 am

 4. @2 Annemiek en @3 Jan,
  Tjonge, wat gebruiken jullie grote woorden. Ik heb het bericht verspreid dat volgens NS-NIPO 69% niets ziet in de verkoop van energiebedrijven omdat TNS-NIPO dat geconcludeerd heeft. Ik heb er zelfs de link naar het integrale rapport van TNS-NIPO bijgezet: http://www.sp.nl/nieuws/nwsoverz/div/080926rapportenergiesector.pdf
  Van mij mag je vinden dat onze publieke energiebedrijven morgen uitverkocht moeten worden, maar houd je svp wel bij de feiten.

  Reactie door paulus — mei 26, 2009 @ 6:17 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl