Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 28 april 2009, 14.32 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, water

Huizinga nog niet uit bypass Kampen

Staatssecretaris Huizinga beantwoordde gisteren de schriftelijke vragen die ik onlangs samen met Kees van der Staaij (SGP) en Kees Vendrik (GL) stelde over de mogelijke aanleg van een bypass/hoogwatergeul van de IJssel ten zuiden van Kampen. Een project met nog zeer onduidelijke baten voor de waterveiligheid. De provincie Overijssel en de gemeente Kampen voeren een sterke lobby voor de bypass, omdat ze die willen combineren met dure woningbouw.

ijsseljanvoerman
De IJssel in de tijd dat de waterveiligheid nog wat minder goed geregeld was (schilderij Jan Voerman, stedelijk museum Kampen)

Huizinga laat weten dat de zomerbedverdieping (van de bestaande rivier) in ieder geval wordt uitgevoerd. Bekeken wordt of gelijktijdige uitvoering met de bypass voordelen heeft. Wat mij betreft zouden daarbij ook andere alternatieven bij betrokken moeten worden, zoals het verwijderen van de flessenhals bij de oude brug van Kampen en het aanleggen van een hoogwatergeul in Noordwestelijke richting bij het Noorddiep. Deze suggesties zijn aangedragen door waterbouwkundige Hans Hartong, een critikaster van het bestaande plan. Daar ga ik de staatssecretaris nog nader over aan de tand voelen. De discussie zal in ieder geval nog worden voortgezet bij het werkbezoek dat ik met de vaste commissie verkeer en waterstaat breng aan Kampen e/o op 15 mei aanstaande.

Lees hier de antwoorden van Huizinga op onze vragen: water-20090427-antw-bypass-kampen

Meer lezen?
zie dossier Nationaal Waterplan/Deltacommissie

1 reactie »

 1. Hallo Paulus,

  Je zult ws wel een beetje bevreemd zijn een reactie van een voor jou onbekende. In ieder geval heb ik al 1 ding met je gemeen; ik ben lid van de SP. Ten tweede vraag je je natuurlijk af hoe ik in godsnaam op die ” bypass Kampen” terecht ben gekomen. Nu ik ben een oud-Kamperse (56 jaar oud) en op mijn 12e overgeplaatst naar Amsterdam (ook al zo`n zooitje die Noord-Zuidlijn). Omdat ik recent nog familie heb ontdekt in Kampen ga je eens verder kijken naar het politieke nieuws in je oude stad. Het college te Kampen en GS van de provincie Overijssel (en dan met name de heer Rietkerk (CDA en Kampenaar) maken van deze hele zaak een prestige-object waar alleen de rijken maar rijker van zullen worden (alhoewel het te bezien is in deze kredietcrisis). Maar het gaat mij om de aloude IJssel en haar prachtige natuur waar ik als kind zo van heb genoten.
  Het College in Kampen heeft de E-tekens ook al in de ogen. Ook hier weer de PvdA in het college (net als in GS Overijssel en gemeentebestuur Amsterdam). Wat is die partij toch afgegleden: Joop den Uyl zou zich in zijn graf omdraaien.
  Ik vind het heel goed – zeker van de landelijke SP dat jullie hier zoveel aandacht aan schenken (en dat nog wel met de SGP ;) :. Van der Staaij is een goed Kamerlid.
  Zojuist heb ik de antwoorden van Huizinga zitten doorlezen. Ik hoop van harte Paulus dat jouw advies om deze zaak doormidden te knippen alleen al om de boel zuiver te houden ook bij anderen neer zal dalen. Want je kunt er met die Rietkerk vergif op innemen dat hij de subsidie voor de bypass die voor 2/3 van he rijk komt (als deze doorgaat) ook voor het bouwen van die huizen zal worden gebruikt. En dit oneigenlijk gebruik dient ten allentijde voorkomen te worden. Ik zit in de Bijstand en moet iedere cent verantwoorden. Maar die Rietkerk geeft nu al geld uit omdat ” we dan straks meer van het Rijk kunnen vangen”. In de voorlaatste PS-vergadering heeft hij dit verklaard.
  Verder wil ik je nog even vertellen dat het Kamerwerk en de Kamerprocedures mij niet onbekend zijn. Ik heb n.l. van 1980-tot halverweg 1985 bij de Tweede Kamerfractie van de PvdA gewerkt.

  Nog even terug naar antwoord nummer 5 van de vragen die aan Huizinga zijn gesteld: bij dit antwoord heb ik niet helemaal een goed gevoel……
  Als ik je niet hoor, dan wens ik je nu alvast een goed bezoek met mooi weer aan Kampen toe. En `s Avonds is daar dan de raadsvergadering over de Structuurvisie 2015-2030, wat ook al veel heisa geeft!
  Ik wens je met alles heel veel succes toe!
  Met vriendelijke groet,
  Corry Hoekman
  Zoetermeer
  P.S.: De Staten van Overijssel hebben ingestemd met de verkoop van hun aandelen Essent aan RWE. Als die Rietkerk maar geld ziet…….Het is een zot verbond:SP-werkgevers, maar beter laat dan nooit. Ik weet niet hoe dit allemaal nog tegen kan worden gehouden, maar dat weet jij ongetwijfeld beter dan ik als ” eenvoudig” partijlid en typegeit ;) .

  Reactie door Corry Hoekman — mei 15, 2009 @ 1:11 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl