Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 23 april 2009, 18.16 uur – paulus
Categorie: wonen

Tophypotheek?

Stand.nlBij stand.nl verdedigde ik gistermiddag de stelling: “Het is goed dat tophypotheken verboden worden.” (nog te beluisteren via het archief van stand.nl).

Het is jammer dat de AFM-voorzitter Hoogervorst zijn actie tegen het ontduiken van de gedragscode hypotheken door de banken wat onhandig formuleerde. Maar het onderliggend probleem is groot en groeiend: bij 20% van de afgesloten hypotheken wordt meer geleend dan via de gedragscode van de sector is toegestaan (de norm is maximaal 4,5 tot 5,5 maal het jaarsalaris). Zeker als dat ook nog gebeurd in combinatie met een gedeeltelijk aflossingsvrije tophypotheek. En zonder de ruggesteun van de Nederlandse Hypotheek Garantie, want die weigert om borg te staan bij dit soort over-de-top-hypotheken. In zo’n geval zakt de gelukkige eigen-woningbezitter acuut door het ijs bij het eerst beste zuchtje economische tegenwind. Hebben we dan niets geleerd van de subprime hypothekencrisis?

1 reactie »

  1. Geachte heer Jansen,

    Het verheugt mij, dat ook u een tegenstander bent van de zogenaamde sub-prime hypototheken, die in Nederland door glad pratende verkopers nog steeds aan de man worden gebracht. Ik vind het triest (en nogal dom) dat de Tweede Kamer de voorstellen van Hoogervorst, om deze praktijken te verbieden, heeft afgeschoten. Wat doet u en de rest van de Tweede Kamer om een einde te maken aan deze kwalijke praktijken?

    Reactie door A. Turkenburg — mei 28, 2009 @ 4:48 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl