Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 15 april 2009, 13.10 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, in de media, wonen

Uitzending Hart van Nederland over gevaarlijke geisers

SBS Hart van Nederland had gisteren een reportage over uit IJsselstein (Ut), over open keukengeisers zonder afvoer, die een gevaar zijn voor de gezondheid en veiligheid van de gebruikers. Ik probeer al twee jaar om een verbod af te dwingen van open verbrandingstoestellen. De SP afdeling IJsselstein bood gisteren een zwartboek aan de wethouder wonen aan.

Keukengeiser

Open geisers onttrekken hun verbrandingslucht aan het vertrek waar ze hangen. Doordat woningen steeds dichter worden in het kader van energiebesparingsprojecten wordt het risico steeds groter dat er onvolledige verbranding optreedt, waardoor koolmonoxide kan ontstaan. Dat is een reukloos en dodelijk gas.
Het probleem wordt nog groter bij keukengeisers die geen afvoerkanaal hebben. De verbrandingsgassen komen dan in de binnenlucht terecht. Dan is het logisch als er vervolgens gezondheidsklachten ontstaan bij de bewoners.

Kijk hier de reportage terug.

2 reacties »

 1. Voorstellen voor veiligheid
  Ben het volstrekt met u eens. Bij gebruik van open geiser zou koolmonoxidedetector verplicht moeten zijn. Veel burgers weten niet dat je bij gebruik van gasfornuis en gaskachel moet ventileren en hoe, ter voorkoming van onder andere CO-vergiftiging.

  Zowel de Nederlandse overheden als burgers zijn veel te weinig gemotiveerd en geïnformeerd op het gebied van veiligheid en ziektepreventie. Met als gevolg een zeer hoog percentage ongelukken, branden, ziektegevallen en gehandicapten met alle maatschappelijke gevolgschade en persoonlijk leed.

  Deze situatie is betaalbaar te verbeteren door zeer uitgebreide voorlichting via internetvideo’s en speciale webfora en bescheiden verwerkt in alle amusementsprogramma’s in de massamedia. En door zeer hoge boetes bij overtredingen die elke volgende keer verder verdubbelen. Woningbouwverenigingen zijn ongevoelig voor de veel te lage boetes die nu worden gegeven voor de vele misstanden.

  Verbied alle commerciële reclame, want door de overvloed aan reclame, kunnen veel burgers niet goed onderscheid meer maken tussen betrouwbare en misleidende informatie en sluiten veel burgers zich af voor informatie.

  Reactie door Jaap Veldkamp — april 18, 2009 @ 8:58 am

 2. [...] 15 april 2009 uitzending Hart van Nederland over gevaarlijke geisers [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » dossier open verbrandingstoestellen — december 24, 2009 @ 12:57 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl