Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 1 april 2009, 15.08 uur – paulus
Categorie: water, wetgeving

Zuiveringsheffing: olifant in de porceleinkast

Met ingang van 1 januari 2010 vervangt de nieuwe Waterwet een groot aantal bestaande wetten. Deze wet is al enige tijd geleden door de Kamer behandeld (lees hier mijn inbreng). Bij grote wetten is er echter ook nog een invoeringswet nodig, en dat biedt de gelegenheid om nog wat puntjes op de i te zetten. Wat mij betreft is een van die puntjes de zuiveringsheffing van de waterschappen.

riool

Bij die zuiveringsheffing bestaan slechts twee smaken: één vervuilingseenheid (VE) voor huishoudens van een persoon of drie VE voor huishoudens van meer dan een persoon. De prijs voor een VE is gemiddeld zo’n 70 euro. Ik krijg met regelmaat mailtjes van mensen die niet snappen dat ze met zijn tweeën drie keer zoveel heffing moeten betalen dan een eenpersoonshuishouden. Ik snap dat ook niet.

Lees hier mijn schriftelijke inbreng bij de Invoeringswet waterwet: vw-20090331-inb-31858-invoeringswet-waterwet-sp

2 reacties »

  1. Hallo Paulus, Inderdaad is het aantal vervuilingseenheden dat een huishouden moet betalen scheef, maar ook sociaal: Grotere gezinnen worden niet zwaarder belast dan de kleinere.
    Wat ik erger vind, is dat als de industrie het zou presteren om 50 % minder te vervuilen, dat dan de gewone huishoudens veel meer moeten gaan betalen, zolang de kosten niet worden verlaagd. (Kosten van 1 VE zijn: Begroting/aantal VE’s) Dit ter info.
    Hartelijke groeten, Herman.

    Reactie door Herman Gelderblom — april 11, 2009 @ 8:28 pm

  2. @1 Herman, dit effect valt wel mee. Er zijn inderdaad bedrijven die ervoor kiezen om zelf hun afvalwater te reinigen. Daardoor gaat de vervuilingslast voor de zuiveringsinstallaties van de waterschappen omlaag en wordt de zuivering aan hun kant goedkoper. Per saldo maakt dat voor de huishoudens dus niet zoveel uit.

    Reactie door paulus — april 12, 2009 @ 2:09 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl