Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 24 maart 2009, 18.36 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad, water

Op bezoek in de Delta: Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer wordt bedreigd door achteruitgang van de waterkwaliteit. Net als de Oosterschelde is het water in de Grevelingen zout, maar een belangrijk verschil is dat er geen (half)open verbinding met de zee is, dus geen getijdewerking. Dat heeft geleid tot een zuurstofprobleem in de diepere delen van de Grevelingen.

grevelingen002

Onlangs is de studie Verkenning Grevelingen water en getij afgerond. De oplossing wordt gezien in de aanleg van een nieuwe doorlaatwerk, waarmee afhankelijk van de afmetingen een getijdeverschil van 30 centimeter tot een meter gerealiseerd kan worden. Dat doorlaatwerk zou ook uit te voeren zijn in de vorm van een getijdecentrale, waarmee 50-70MW elektriciteit opgewekt kan worden. Prachtig voorbeeld van integraal denken, maar niet goedkoop. De extra investering bedraagt ongeveer drie miljoen euro per megawatt vermogen, ongeveer drie keer zo duur als bij grootschalige windenergie. De totale investering van doorlaatwerk en getijdecentrale bedraagt volgens de huidige ramingen rond de €400 miljoen. Daar kan nog €60 miljoen bijkomen als er ook nog een zeesluis voor de recreatievaart wordt aangelegd.

Meer lezen?
zie dossier Nationaal Waterplan/Deltacommissie

1 reactie »

  1. Die zeesluis moet er komen en wel zo snel mogelijk. Het verhelpt een milieuprobleem en betekend daarnaast een enorme boost voor de recreatievaart, dus het tourisme, de lokale overheden en middenstand. Die investering van een luttele 60 miljoen is binnen zeer afzienbare tijd terugverdiend. Kortom: DOEN!!!

    Reactie door Ronald — april 27, 2009 @ 7:06 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl