Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 12 maart 2009, 19.49 uur – paulus
Categorie: Algemeen, water

Nationaal Waterplan

In december 2009 zal de Kamer het Nationaal Waterplan vaststellen. Dat plan is het vervolg op het advies van de Deltacommissie (Veerman). Komende tijd gaan we in een aantal regio’s op bezoek, waar het plan ingrijpende gevolgen kan hebben. Vanmiddag was er al een eerste overleg met staatssecretaris Huizinga, waar de nodige piketpaaltjes geslagen werden.

Wat mij betreft was de belangrijkste toezegging van de staatssecretaris dat komende tijd ook een aantal alternatieven verkend worden. Die toezegging kwam pas na enig aandringen van mijn kant. Aanvankelijk wilde Huizinga alleen voor het IJsselmeer wat alternatieven bekijken. Maar dat zou geen recht doen aan plannen -bijvoorbeeld van ir.Boorsma- die een fundamenteel andere aanpak kiezen dan de staatssecretaris. Boorsma kiest ook voor een geheel andere strategie voor de Rijnmond en de Zuidwestelijke Delta, die interessante voordelen kan hebben.

planboorsma
alternatieve afvoer Rijnwater bij hoge zeespiegel (plan Boorsma)

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: water-20090312-ao-nationaal-waterplan

Meer lezen?
zie dossier Nationaal Waterplan/Deltacommissie

1 reactie »

 1. Bouw alleen op hooggelegen grond
  Bouw alleen nog op hooggelegen grond, zoals Veluwe en in Brabant. Dit vanwege toenemend overstromingsgevaar door klimaatveranderingen. Vervang daarbij te kappen bossen door recreatiegebieden en recreatieplassen in laaggelegen weilanden.

  Verhuis rijksoverheid naar hooggelegen voormalige vliegbasis Soesterberg. Dat vermindert ook files in Randstad en dan kunnen overheidsgebouwen in het dure Den Haag duur worden verkocht.

  En in Soesterberg zijn overheidsgebouwen en woningen van politici beter beveiligbaar dan in Den Haag, met ruime veiligheidszone (heide of gras), omgeven door hekken met elektronische detectie en videocamera’s. Alle bedreigde landelijke politici kunnen daar bij elkaar wonen in zwaar beveiligd park.

  In datzelfde park kunnen ook blijf-van-mijn-lijf-huizen voor stalkingsslachtoffers worden gevestigd met grote capaciteit. Dat is daar goedkoop te beveiligen door schaalvergroting.

  Reactie door Jaap Veldkamp — juni 14, 2009 @ 11:02 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl