Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 10 maart 2009, 17.05 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

DSB’s lage rente hypotheek: let op de kleine lettertjes

legezakkenOp 26 oktober 2008 publiceerden mijn collega’s Ewout Irrgang en Agnes Kant Lessen uit de kredietcrisis, met dertig voorstellen om de financiële markten te hervormen. Eén van die voorstellen zou een eind kunnen maken aan mistige hypotheekconstructies, waarbij de klant achteraf veel duurder uit is dan hem was voorgespiegeld. Samen met Irrgang stelde ik vandaag schriftelijke vragen aan de ministers Bos (Financiën) en Van der Hoeven (EZ) over het artikel ‘Een voor de prijs van twee’, over de hypotheken van DSB (De Pers, 9 maart).

De SP stelt in ‘Lessen uit de kredietcrisis’ onder meer voor: “Nieuwe financiële producten moeten voortaan getoetst worden voordat zij op de markt worden gebracht, zoals dat ook gebeurt met nieuwe geneesmiddelen. Bij de toetsing wordt er door toezichthouders aandacht besteed aan transparantie, de mogelijke risico’s en maatschappelijke effecten. Producten die niet deugen of niet goed te begrijpen zijn, bijvoorbeeld vanwege een onduidelijk risicoprofiel, worden van de markt geweerd.”

Volgens het artikel in De Pers maakt DSB zich bij haar hypotheken schuldig aan koppelverkoop. Per hypotheek worden meerdere overlijdensrisicoverzekeringen meegeleverd, die meegefinancierd worden in de hypotheek. Dat levert extra omzet op, naast het hoge rendement op de overlijdens-risicoverzekering. Ook zou DSB bij de eerste renteherziening de rente sterk verhogen, terwijl de klant niet kan uitstappen wegens een boetebeding. DSB wil niet reageren op de beschuldigingen, omdat deze volgens haar bol staan van de onjuistheden. Da’s geen sterke zet, Dirk.

Lees hier de schriftelijke vragen: hyp-20090310-sv-dsb-hypotheek

1 reactie »

  1. Beste Paul,

    Goede zaak dat jullie deze oplichtingspraktijken aan de orde stellen.De veelal handige verkopende cowboys overbluffen de vaak minder mondige adspirant klanten. Op zich is het redelijk eenvoudig aan dit soort praktijken een eind te maken.Koopsompolissen voor arbeidsopgeschiktheid (soms 60% van de koopsom is provisie)gewoon verbieden. Boeterente bij voortijdig aflossen beperken tot maximaal het verschil tussen contractrente en marktrente op moment van aflossen. En de banken onder dezelfde strenge regels brengen als het assurantie-intermediair.

    Reactie door Jan — maart 13, 2009 @ 9:41 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl