Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 4 maart 2009, 14.49 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Essentdebat op historische grond

De verkoop van Essent zorgt voor flink wat maatschappelijk debat. Afgelopen maandag was ik in Hengelo, waar de lokale SP een debat organiseerde in het prachtige Twents techniekmuseum Heim. Het museum draait in hoge mate op vrijwilligers, die ook op deze avond present waren.

20090302-debat-essent

Ik ging daar in discussie met Jan Jaap Kolkman, woordvoerder energiebedrijven van de PvdA-statenfractie Overijssel, die zichzelf aankondigde als “twijfelaar” en Oscar van Rijswijk, bestuurder energiebedrijven van de ABVA-KABO. Die is net als ik verklaard tegenstander van verkoop. Helaas liet Essent verstek gaan. Het gerucht doet de ronde dat ze na het debat in Den Bosch geconcludeerd hebben dat ze het op argumenten toch niet kunnen winnen van de tegenstanders. Als dat waar is zou het een brevet van onvermogen zijn.

Na de pauze mengden ook Bert Otten, PvdA-wethouder in Hengelo, en Mariska ten Heuw, SP-fractievoorzitter in de Hengelose raad, zich in het debat. Mariska deed verslag van haar ervaring als standwerker bij de ze-zijn-nuts-campagne: veel mensen worden doodmoe van het vooruitzicht dat ze straks nóg meer op de kleine lettertjes van hun contract moeten gaan letten en verkoop aan een Duits bedrijf zien de Tukkers al helemaal niet zitten. Bert Otten meldde dat zijn CDA-collega van Financiën heeft uitgerekend dat verkoop van de Hengelose aandelen geen geld oplevert maar kóst. Desondanks wist hij ook nog niet wat hij ging doen. Nu is er met twijfel niets mis. De Argentijnse schrijver Borges noemde ooit “twijfel een van de van intelligentie”. Maar als politicus wordt je wel geacht een visie te hebben en mijn conclusie is dat onze PvdA-vrienden nog steeds geen duidelijke visie hebben over de verhouding tussen overheid en markt. Misschien moeten we wat vaker gezamenlijke debatten organiseren, zodat ze wat bijgeschoold worden op filosofisch gebied. Dat zou goed zijn voor hun zelfvertrouwen.

Lees hier een uitgebreider verslag op de site van de SP-Hengelo.

Meer lezen?
Zie Dossier privatisering energiebedrijven

1 reactie »

  1. Ach, zolang de meest welbespraakte energie zegsman van “die partij” rabiaat voorstander is van zowel het capaciteitstarief als de “slimme” meter, en Vattenfall blijkbaar een “schoon bedrijf” lijkt te vinden (i.t.t. het door hem “verfoeide” RWE), valt het vrees ik wel tegen met de op de burger of samenleving gerichte filosofie van de PvdA.

    Een ziekte trouwens die bij de meeste politieke partijen heerst. Ik hoop dat de SP zich goed heeft laten inenten tegen die besmettelijke ziekte…

    Reactie door polderjongen — maart 7, 2009 @ 11:57 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl