Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 21 februari 2009, 18.24 uur – paulus
Categorie: wonen

Woningbouwmarkt

De woningbouw in de koopsector gaat op dit moment keihard onderuit en zelfs de bouw van veel sociale huurprojecten loopt vertraging op, omdat ze deel zijn van een gemengd project met koopwoningen. Als die koopwoningen niet verkocht zijn wil de corporatie niet starten met de bouw. En wat doet bouwminister Van der Laan? Bijna niets.

tekoop

Begrijp me goed: wat mij betreft hoeft de regering niet de bouwbedrijven te hulp te komen. Een jaar geleden maakten die gemiddeld nog 24% winst (bron: Bouwconcerns in beeld, EIB), een alltime high. Maar het zou toch wel prettig zijn als we kunnen vermijden dat door de economische crisis de wachtlijsten voor woningzoekenden nóg langer worden.

Afgelopen woensdag debatteerde de commissie WWI met Van der Laan over de maatregelen om de bouwmarkt weer op gang te krijgen. Wat mij betreft zou daarbij prioriteit gegeven moeten worden aan de woningcorporaties. We kunnen crisisbeleid combineren met sociaal herstel door de vennootschapsbelasting voor de sociale taken van de corporaties af te schaffen. Dan kunnen ze weer gaan bouwen op het moment dat de koopmarkt op zijn gat ligt. Voordeel is ook dat dit geld niet weglekt, zoals wel gebeurt bij het strooien met subsidies aan bouwbedrijven of eigen woningbezitters.

Van der Laan, die bij zijn kennismakingsdebat nog zeer kritisch was over de vennootschapsbelasting, durfde nu geen enkele toezegging in deze richting te doen. Binnen het kabinet is afgesproken dat alles wat geld kost pas bij de voorjaarsnota op 14 maart naar buiten komt.
Wat gaat er wel gebeuren? De woonlastenfaciliteit van de Nederlandse Hypotheek Garantie (voor mensen die in de problemen komen door ontslag e.d.) wordt per maart a.s. verbeterd. De maximale stichtingskostengrens van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw wordt opgetrokken, zodat corporaties gemakkelijker koopprojecten in huurprojecten kunnen omzetten. Dan hebben we het wel gehad.

Conclusie: de Nederlandse woningzoekenden moeten nóg meer geduld hebben .

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: vh-20090218-ao-woningmarkt

2 reacties »

 1. Dag Paulus,

  In Diemen ligt de bouw van een groot nieuw schoolgebouw (Brede School Meridiaan) al maanden stil. Omdat de bank geen krediet meer wil verstrekken aan de hoofdaannemer. Er lijkt voorlopig een patstelling te zijn.
  En ook een groot nieuwbouwproject, genaamd de Sniep, is nu stil komen te vallen.

  groet, Maita van der Mark

  Reactie door Maïta van der Mark — februari 21, 2009 @ 7:45 pm

 2. Enjoyed examining this, very good stuff, thankyou . While thou livest keep a good tongue in thy head. by William Shakespeare. dcbfkefkdcdc

  Reactie door Johnk780 — mei 10, 2014 @ 9:48 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl