Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 13 februari 2009, 9.23 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Leveringszekerheid energie: Europa wordt zenuwachtig

Iedere twee maanden praten de ministers van energie van de EU-lidstaten over de nieuwe voorstellen van de Europese Unie. Voor Nederland zit Maria van der Hoeven in deze ministerraad. Gisteren sprak de commissie EZ met haar over de standpunten die ze wil innemen bij de raad die dit weekend gehouden wordt.

vopak

Het hoofdonderwerp is deze keer de verbetering van de leveringszekerheid van gas en olie in de EU. Het recente gasconflict tussen Rusland en Oekraïne heeft met name de Zuidoostelijke lidstaten van de EU de schrik om het hart doen slaan.

Tsjechië, dat op dit moment voorzitter is, doet voorstellen om de transport- en opslagcapaciteit voor gas in de EU sterk te verbeteren. Dat sluit aardig aan op de plannen van Nederland voor de ontwikkeling van een “gasrotonde”: het bestaande netwerk vanuit Slochteren wordt uitgebreid met een pijpleiding naar Rusland, ondergrondse gasopslag en LNG-terminals. Ook andere lidstaten moeten van de EU hun opslag en netwerk verbeteren, zodat ze in geval van een crisis elkaar kunnen bijstaan. Dat is een nobel streven, maar Van der Hoeven vindt dat dit voor landen geen alibi mag zijn om er binnenlands met de pet naar te gooien. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Een tweede EU-plan is het aanscherpen van de eisen met betrekking tot reservevoorraden olie. Daar zijn op dit moment al internationale afspraken over. Nederland heeft een strategisch voorraad van ongeveer 90 dagen binnenlands verbruik. De EU wil echter allerlei eisen gaan stellen aan de aard van de voorraad, de plaats waar die wordt opgeslagen en de administratieve verantwoording. Dat lijkt me ver over de top. Ik vraag me sowieso af waarom de EU zich hier in detail mee moet bemoeien (“subsidiariteitsbeginsel”). Het CDA en de VVD dachten er ook zo over. Alleen Diederik Samsom was laaiend enthousiast.

Ronduit ontevreden ben ik over de veel te slappe aanpak door de EU van de aanleg van een koppelnetwerk van windmolenparken op zee, wat een grote bijdrage zou leveren aan de groei van wind op zee. En dat is de beste verzekering tegen conflicten over de levering van gas en olie in de toekomst. In plaats daarvan wil de Europese commissie veel subsidie geven aan een aantal proefprojecten met CO2-opslag. Dat laat weer eens zien waar de prioriteiten liggen!

Lees hier mijn inbreng bij het debat: ez-20090212-ao-vte-raad

4 reacties »

 1. De energie is van ons allen. Daar moeten de grote GELDSLIKKERS van af blijven. We moeten kunnen rekenen op een belangrijke levensbehoefte de Energie.Niks verkopen aan die AASGIEREN. Als dit gebeurt wat tgebeurt er dan met ons prima drinkwater.Nogmaals heel Nederland moet dat zaakje in den Haag en provincies laten merken dat het nu ernst wordt.
  Ik wens je alle sucses toe. Groetjes Edy Riewald Doesburg 0313472418

  Reactie door Edy Riewald — februari 15, 2009 @ 1:32 pm

 2. Nederlandse Energiemaatschappijen MOGEN NIET VERKOCHT worden!!!! Het zijn “NUTSBEDRIJVEN” EN BEHOREN DUS ONS ALLEMAAL TOE!!!Energie, gas en water is een alledaagse levensbehoefte voor iedereen. De STAAT moet VERPLICHT worden er ZORG VOOR TE DRAGEN DAT DAT OOK GEBEURD. NIKS MARKTWERKING voor nutsbedrijven. We zien steeds vaker dat het dan een PUINHOOP wordt!!!
  De AANBIDDING v.h. GOUDEN KALF leidt tot niets, dan alleen ELLENDE !!!!

  Reactie door F.M. v-d Ent-Blom — februari 17, 2009 @ 2:25 pm

 3. Weg met die oude kolencentrlaes, WIND waait altijd, en nog gratis ook.
  Bouw een cooperatief regionaal windpark, en vanaf dat moment betalen de leden van de windmolen cooperatie een comnstante prijs voor hun stroom, 20 tot 30 jaar lang.
  Vraag dat eens van Essent/RWE, die moetne steeds duurdere kolen kopen
  Met gemakl kan er nu al tot 50% duurzame windstroom in het net worden opgenomen.
  Het zijn de kolenboeren die deze goedkope durzame stroom blokkeren

  Reactie door Henk Daalder — februari 20, 2009 @ 12:22 pm

 4. oggh, ik vind het zo vervelend dat je elke keer weer mensen aan de deur of aan de telefoon hebt die wéér een nieuwe en goedkoper energie levert.
  ik zou niet weten wie of wat ik nou moet vertrouwen maar toch ben ik bang dat ik strax onbewust veel ste vel betaal.
  nou had ik dus laatst via een vriendin van mij een enquete binnen gekregen waarin ik dus allemaal vragen moest beantwoorden.
  ik dacht eerst noujah het zal wel maar toen ik hem toch maar in had gevult werd ik dus na 4 werkdagen terug gebeld en ik heb dus nu zo een adviseur die mij helpt met zulke in gewikkelde dingen.
  ook heb ik 500 euro gewonnen eerst dat ik ja dat zal wel wer iets zijn om mensen te trekken om dat soort dingen in te vullen maar toen ik afgelopen dinsdag op mijn bankrekening keek stond het er echt op..:O
  haha heb ik dan eventje mooi geflikt EN een goedkopere leverancier EN 500 handje contantje.
  heerlijk, zou je ook eens moeten proberen!
  http://www.bespaarvisie.nl/_enq/index.php?sid=88732&lang=nl
  ohja om bij de 2e vraag verder te komen moet je daar even ILOYSA invullen anders sluit ie af.
  x loeloe

  Reactie door loeeeloee — oktober 9, 2009 @ 4:41 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl