Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 6 februari 2009, 8.08 uur – paulus
Categorie: Utrecht, energie & klimaat

Stadsverwarmingscentrale publiek bezit

De NUON-stadsverwarmingscentrale op het Utrechtse bedrijventerrein Cartesiusweg is en blijft publiek bezit. En omdat de NUON-directie dat vergeten is zorgde het SP-laserteam gisteravond voor de projectie van een herinneringsboodschap op de centrale. Een feestelijk gezicht voor de passerende treinpassagiers!

nuon-utrecht

Heb je de petitie voor het behoud van de publieke energiebedrijven al getekend? Zo nee: teken hier

De stadsverwarmingsklanten van Essent, NUON en Eneco zouden extra de klos zijn als de privatisering doorgaat. Zij zijn immers “gebonden klanten”. Voor elektriciteit en gas kan je nog overstappen naar een concurrent als je ontevreden bent, maar bij stadsverwarming is dat niet mogelijk. Bij de behandeling van de Warmtewet heeft de SP voorgesteld om daar iets aan te doen, maar helaas vonden de indieners Ten Hoopen (CDA) en Samsom (PvdA) dat niet nodig. Dat is een extra argument om NUON & co niet te verkopen!

Meer lezen?
Zie Dossier privatisering energiebedrijven

5 reacties »

 1. Eergisteren ontvingen wij, op IJburg in Amsterdam, van NUON-stadsverwarming een brief waarin net als een halfjaar geleden een tariefsverhoging wordt medegedeeld. Voor de duidelijkheid moet je de cijfers erger op jaarbasis bekijken en dan blijkt, dat het vastrecht in 2008 met 6% is gestegen (wat al boven de inflatie uit gaat), maar de prijs van de Gigajoule is in dat jaar maar liefst met 20% omhoog geschoten.
  Stadverwarming niet meer dan anders, maar óók echt niet minder…!

  Reactie door Ruud van der Kroft — februari 6, 2009 @ 4:16 pm

 2. In Leiden (NUON stadswarmte uit elektraproductie in gasgestookte E.ON centrale) zijn de verhogingen vergelijkbaar t.o.v. 1 jan. 2008. T.o.v. laatste half jaar echter (vastrecht was toen lager dan eerste half jaar): 10,7% voor variabele prijs (GJ), 10,1% verhoging vastrecht. Ik betaal nu, met mijn microscopische (bewuste) verbruik van maximaal 10 GJ (deze winter vooral is koud, ik gebruik normaal minder) dan toch al op 622 Euro, waarvan 55,7% vastrecht (nooit beïnvloedbaar): kassa voor NUON Warmte. En je kunt geen kant op, ben ook nog eens huurder. Straks zit je onverkozen bij een of andere bezopen holding waar je nog minder mee hebt, en die veel fossiele en/of nucleaire capaciteit draait (zie RWE/Essent, arme Essent warmte klanten…). Hoezo “vrije” markt….?

  Oproep aan de politiek: geen gebonden SV klanten mee laten verhuizen bij uitverkoop van het TafelZilver, die warmte bedrijven moeten losgesneden worden uit die holdings! Een hooggeplaatst medewerkster van NUON Warmte verzekerde ons van het feit dat zij hun eigen broek binnen de holding op moesten houden, dus dat is een operatie van niks: ze staan (volgens eigen zeggen) feitelijk al op eigen benen…

  Reactie door peter segaar — februari 6, 2009 @ 6:30 pm

 3. Dat van die stadsverwarming is eigenlijk wel een zuiver geval van monopolie. Kunnen we de NMa of mevrouw Kroes daar niet op af sturen?

  Reactie door Freek — februari 7, 2009 @ 10:32 am

 4. wij willen stoppen met de levering van stadsverwarming van nuon we gaan zelf zorgen voor warm water en warmte, electra zitten we al 2 jaar bij een ander,maar we weten nog niet of je zomaar weg kan bij nuon moeten we nog achter zien te komen of weet iemand dat?
  Marga Bakker

  Reactie door bakker — juni 5, 2009 @ 9:19 pm

 5. @4 Marga, in gebieden met stadsverwarming is er op dit moment geen aansluitplicht voor gas. Je kan dus niet overschakelen op een gewone cv. Wel is het mogelijk om je te laten afkoppelen van stadsverwarming en in plaats daarvan over te schakelen op bv. een (elektrisch aangedreven) warmtepomp en/of zonnepanelen (thermisch en/of elektrisch). Dat is op dit moment nog een hele dure grap. Als de hoge stookkosten je grootste probleem zijn is het verstandiger om een actiegroep op te richten voor verbeteringen aan het stadsverwarmingssysteem. Neem contact op met de lokale SP voor nader advies.

  Reactie door paulus — juni 6, 2009 @ 9:14 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl