Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 21 januari 2009, 20.47 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Kauft E.on in Holland ein?

Volgens de Duitse nieuwssite manager-magazin.de jagen niet alleen het Deense Dong Energy en en het Zweedse Vattenfall op de aandelen NUON die domme provinciebestuurders te gelde willen maken. Ook de Duitse energiereus E.on zou in de markt zijn.

E.on is al actief op de Nederlandse markt, het bedrijf nam enkele jaren geleden de elektriciteitscentrales van EZH in de regio’s Rijnmond en Haaglanden over. Net als RWE is ook E.on gróót in kolen. En ze willen daarin nog groter worden via de bouw van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte.

Twee weken geleden maakte RWE bekend Essent te willen overnemen. Daarmee dreigt het scenario van de voorzitter van de Algemene Energieraad Vogtländer werkelijkheid te worden. Hij waarschuwt voor het perspectief dat over een paar jaar in Noordwest Europa nog maar vier energiebedrijven over zijn: E.on en RWE uit Duitsland en EDF en Suez/GdF uit Frankrijk. Dan zou de beloofde “vrije energiemarkt” in werkelijkheid uitdraaien op een oligopolie.

Het is dus hard nodig dat iedereen die dit niet ziet zitten met ons in actie komt!

3 reacties »

 1. E.ON speelt al vele jaren Power Politics, door in heel Europa (nog in de beschermde tijd) infrastructuur op te kopen waar ze tegenwoordig goud geld mee verdienen.

  Net tarieven binnen, overigens, van “NUON Stadswarmte”, voor 2009 eerste helft. Restwarmte uit een door E.ON overgenomen gasgestookte elektra centrale wat vroeger in de singel werd gedumpt en nu voor goud geld (naar de gasprijzen toegerekend) aan gedwongen “afnemers” wordt doorverkocht.

  Variabele GJ prijs stijging: 10,7%
  Vastrecht stijging 10,1%

  T.o.v. vorig jaar eerste jaarhelft wordt nota bij verbruik van 30 GJ 15,6% hoger.

  Ik verbruik (bewust) extreem weinig, en betaal me straks helemaal apezuur aan 346,20 euro/jaar vastrecht. Welke bobo zakken ga ik straks ongevraagd, ongewild, en nooit te verkiezen met mijn “vastrecht stadswarmte” spekken????

  En bedrijven als NUON, E.ON en noem ze allemaal maar op continu peperdure reclamecampagnes met mooie CO2 neutraal praatjes voeren.Ik word er een beetje misselijk van…

  Reactie door peter segaar — januari 22, 2009 @ 1:01 am

 2. Segaar:

  “Restwarmte uit een door E.ON overgenomen gasgestookte elektra centrale wat vroeger in de singel werd gedumpt en nu voor goud geld (naar de gasprijzen toegerekend) aan gedwongen “afnemers” wordt doorverkocht.”

  Ik moet hier toch niet uit opmaken dat je iets tegen redementsverbetering hebt middels het inzetten van rest warmte voor nuttige doelen, met als neven voordeel het milieu effect dat het oppervlakte water niet meer of althans behoorlijk minder thermisch verontreinigd wordt? Verder geeft het een stevig CO2 reductie voordeel en ook daar zouden we toch blij mee moeten zijn lijkt me.

  Dat je problemen hebt met de tariefstelling is mij duidelijk.

  Maar uit eerdere reacties meende ik te kunnen opmaken dat je sterk voor het ontwikkelen van stromingsbronnen bent, maar ook voor stevige energie besparing. Nou die overtollige warmte bij conventionele opwekking gebruiken voor nuttige voorzieningen is dus zo’n flinke besparings optie.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — januari 22, 2009 @ 2:26 pm

 3. Klopt. Ik ben echter – zeker als huurder die echt geen enkele kant op kan – tegen de absurde gedwongen tariefstelling die daar voor 100 procent aan vastgeklonken is. Bovendien ben ik beslist niet voor een stiekeme legitimering van bestaande fossiele centrales door ze “dan maar” middels restwarmte (en de verschrikkelijke tariefstructuren daarmee gepaard gaand) aan nieuwe klanten te binden (waar ze niet uit kunnen stappen). En ik ben al helemaal fel tegen de bouw van NIEUWE fossiele centrales als daarmee nog meer klanten aan de fossielen worden vastgeklonken, omdat dat de zowel de elektra- als de duurzame warmte markt op slot dreigt te zetten, wat nooit mag gebeuren.

  Het “milieuargument” (lees: dat door de meeste burgers als ongrijpbaar bevonden en onbegrepen molecuul CO2) wordt te pas en te onpas gebruikt om de bestaande fossiele (steeds machtiger wordende) orde aan de macht te houden. Dat moet opengebroken worden, van onderop. Eerst maar eens massaal gaan isoleren die goedkope woningen uit de opbouwtijd. Dan heb je ook weinig “rest”warmte nodig, hoef je geen peperdure aanpassingen te laten doen, en laat je de kolen- en gasstokers hopen ook eindelijk eens peentjes zweten. Wie weet, kan d’r wel zo’n ding uit als je het goed, structureel, en met rechte rug aanpakt. Dat is pas milieubesparing… Maar ja, dan kom je aan de machtige jongens hun lucratieve speelgoed, en dan gaat het dus fout…

  Restwarmte uit kolencentrales gaan inzetten in SV voorziening is ergens onderop de Trias Energetica pyramide gaan zitten rommelen (mind you: SV woningen “mogen” vanwege die bezopen EPC berekeningen slechter geïsoleerd gebouwd worden, juist “omdat het SV woningen zijn” (EPC voordeeltje), wat te schandalig voor woorden is). Isoleren staat bovenaan de Trias Energetica pyramide. DAAR moet eerst aan gewerkt worden. En ook aan maximaal op de zon bouwen, zowel passief als actief, thermisch als elektrisch. Rolf Disch heeft met zijn EnergiePLUS woningen en bedrijfsgebouwen in Freiburg helemaal geen SV net nodig. In die extreem goed geïsoleerde gebouwen wordt meer energie opgewekt dan er gemiddeld in verbruikt wordt. Dat is realiteit. Al een paar jaar. Hij wordt bedolven onder de prijzen (en steeds meer Bürgermeister raken geïnteresseerd om zijn concept in nieuwbouw op te gaan nemen) …

  Overigens wordt hier op gas bijgestookt in een hulpcentrale als het te koud wordt. Daar zwijgen ze over als het graf als “ze” (restwarmte leverancier) het over de milieuvriendelijkheid en de CO2 “neutraalheid” hebben. Weten de klanten veel…

  Reactie door peter segaar — januari 24, 2009 @ 11:15 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl