Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 9 januari 2009, 19.04 uur – paulus
Categorie: Utrecht, op pad, wonen

SSW De Bilt houdt niet van slopen

Gisterochtend was ik samen met Arnout Hoekstra en ons Utrechtse statenlid Pieter Wout Duquesnoy op bezoek bij de Woonstichting SSW in De Bilt.


nieuwbouw van 16 starterswoningen in Maartensdijk

SSW is een middelgrote woningcorporatie (5.100 woningen), die uitsluitend werkzaam is in de gemeente De Bilt. Directeur Ad van Zijl vindt dat een prima schaal: groot genoeg om een breed scala aan taken goed kunnen uitvoeren en klein genoeg om dichtbij de huurders te staan. Aan fusie denkt hij niet, maar wel zou hij graag het sociale woningaanbod in de De Bilt wat verruimen. Er staan maar liefst 5.600 mensen ingeschreven voor een huurwoning, terwijl De Bilt nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden heeft omdat het omringd is door mooie natuur.

Om die reden bouwt SSW veel in de bestaande bebouwde kom, bijvoorbeeld op verouderde bedrijventerreinen. Aan de Melkweg in De Bilt, waar nu nog drie verouderde basisscholen liggen, gaat de SSW over enige tijd starten met de combinatie van een brede school met 182 woningen (35% sociale huur). En op het terrein van een voormalig Rode Kruis gebouw verrees onlangs een zorgcentrum waarboven een aantal woningen voor zorgbehoevenden.

Van Zijl houdt niet zo van slopen. Door groot onderhoud en woningverbetering op een slimme manier te combineren kan je de huurders ook méér kwaliteit bieden tegen een redelijke prijs. Begin 2006 heeft het wijkje Weltevreden, eengezinswoningen uit de jaren zestig, een grote beurt gehad. Daarbij is groot onderhoud gecombineerd met energiebesparende maatregelen: van energielabel G naar B. Bewoners konden daarnaast kiezen uit een uitgebreide lijst van verbeteringen, waarmee wordt ingespeeld op hun individuele woonbehoeften.
De ervaringen van dit project zijn vervolgens gebruikt voor het groot onderhoud van complex Centrum-II, waar de huurders onder het motto ‘kleurrijk wonen’ zelf de kleur van het gevelschilderwerk en het type voordeur mogen kiezen. Natuurlijk is er wel een voorselectie gemaakt voor de kleurkeuzen om er geen wildwest gevels van te maken.

Een van de andere projecten van de SSW is de realisatie van een groepsaccommodatie voor jongeren met een handicap voor de stichting Thomashuizen in Maartensdijk. Die wordt gevestigd in een monumentale boerderij, die helemaal wordt gerestaureerd. Op het achtererf verrijzen nog 16 starterswoningen -allemaal in de sociale huur- die samen de vorm van een grote schuur hebben. Ook deze woningen zijn bijzonder energiezuinig gebouwd.

Dit werkbezoek laat zien dat ook corporaties in gebieden met ‘restrictief beleid’ veel kunnen doen om de woningbehoefte in hun werkgebied op te lossen. Dat vereist alleen iets meer creativiteit en veel doorzettingsvermogen.

3 reacties »

 1. Blijkbaar komt het verstand met de jaren, want de SSW was in de negentiger jaren van de vorige eeuw samen met de gemeente de corporatie die aan sloop, renovatie en nieuwbouw deed. Ook mijn woning aan de Gruttolaan in Brandenburg West moest er aan geloven. Het mooie verhaal over bouwen op bestaande lokaties is wat betreft de Melkweg leuk, maar door hun drang naar dit soort bouwprojecten zetten zij in het Larenstein project zich zelf buiten spel, door dat de vrijgekomen grond van de te vertrekken bedrijven veel te duur wordt voor sociale woningbouw en laten zij vele honderden huurders in de steek. Deze worden nu geconfronteerd met een afname van hun woongenot door dat er een smerig bedrijventerrein in hun achtertuin komt te staan. (Kometenlaan Tweelingen) Vervolgens lopen zij ook wer als slaven achter de gemeente aan in het oprichten van een moskee (Noorderkroon Brandenburg West). De wijk waar in de vorige eeuw miljoenen zijn geinvesteerd om het leefbaar te maken en waar nu een gezonde verhouding autochtoon allachtoon woont. Net als op de Kometenlaan geven veel bewoners aan te willen verhuizen als de moskee een feit wordt.

  Reactie door S. van den Hoek — januari 13, 2009 @ 8:32 am

 2. Met huisvesting in portefeuille heb ik als wethouder een aantal jaren mogen samenwerken met Ad van Zijl. Met hem aan het roer van de SSW heb ik die organisatie altijd bewonderd om haar innoverende sociale visie en uitvoering. Ad en de SSW zullen het uiteraard nooit iedereen naar de zin kunnen maken maar ik vertrouw er nog steeds op dat de intentie er is!

  Reactie door alex — maart 7, 2009 @ 7:44 pm

 3. even over het willen verhuizen als er een moskee in bilthoven word gebouwd..
  Dan vraag ik me af.. Waarom word daar altijd zo een heisa over gemaakt, en dat er kerken staan daarhoor je niemand over klagen? er is een kerk en er is er een voor de molukse gemeenschap. Ik vind dat dat moet kunnen, iedereen heeft behoefte aan zoiets en dat mag je de moslims (en of dat nou autochtonen zijn of allochtonen.. Ach, waar hebben we het over? Het zijn allemaal nederlanders!)

  Reactie door kerk — juni 15, 2009 @ 10:43 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl