Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 18 december 2008, 10.57 uur – paulus
Categorie: water, wonen

Hart van Nederland over paalrot

Vanavond besteedt Hart van Nederland (SBS6) aandacht aan de paalrotproblematiek. Een gezin in Krommenie moest zijn huis uit wegens instortingsgevaar. Bewoners van oude woningen die op houten palen staan lopen het risico dat die palen aangetast worden door bacterieën of als het grondwaterpeil zakt. Ik doe in de uitzending, die om 22.30 uur begint, enkele voorstellen voor de rol van de rijksoverheid bij de oplossing van het probleem.


golvend straatbeeld in Dordrecht ten gevolge van paalrot

Ik was in maart 2007 al op bezoek bij de stichting platform fundering Nederland van Ad van Wensen. Hij ondersteunt lokale bewonersgroepen met advies.

Daarna heb ik een aantal keren geprobeerd om minister Vogelaar te verleiden om iets voor deze mensen te doen. Bijvoorbeeld het voorkomen van gedwongen verkoop. Afgelopen september heb ik voorgesteld om het eenvoudiger te maken om funderingsherstel met NHG-garantie te financieren. Ook heb ik bij de behandeling van de Wet gemeentelijke watertaken geprobeerd om een omgekeerde bewijslast in te voeren als gemeenten een rotzooitje maken van hun waterbeheer.

Zoals meestal heb je in de Kamer echter zeer lange adem nodig om iets voor elkaar te krijgen. Coalitiewoordvoerders sjouwen klakkeloos achter een minister aan en minister Vogelaar had als specialisatie: afschuiven naar gemeenten en marktpartijen.
Maar nu is er Van der Laan! Dus: nieuwe ronden, nieuwe kansen.

meer lezen?
Zie dossier paalrot

1 reactie »

 1. Suggesties
  Stimuleer ontwikkeling van betere en goedkopere technische oplossingen voor preventie en behandeling van paalrot. Maak daartoe als overheid website plus webforum met voorlichting voor uitvinders en ingenieursbureaus.

  Publiceer daarop inventariatie van internationale onderzoeksresultaten en discussies hierover. En geef daarop informatie over patentregelingen.

  Begeleid uitvinders hierover ook persoonlijk. Technisch/wetenschappelijk, juridisch en financieel.

  Licht bewoners uitgebreid voor via vertaalde internationale internetvideo’s over herkennen van paalrot en verzakking. En over benodigde maatregelen daarbij.

  Geef uitgebreid voorlichting over preventie en signalering van andere ondeugdelijke bouwkundige situaties. Zoals versleten gasleidingen en elektrakabels, lekkage in lasdozen, lekkende gaspakkingen, CO-risico door achterstallig onderhoud van gasapparatuur, roetaanslag in schoorstenen van open haard en ontbrekende brandvluchtwegen.

  Verplicht brandtrappen in flatgebouwen naar Amerikaans voorbeeld.

  Reactie door Jaap Veldkamp — januari 2, 2009 @ 6:12 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl