Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 10 december 2008, 21.56 uur – paulus
Categorie: wonen

SP steunt Bos (voor een keertje)

Gisteren nam de Tweede Kamer een motie aan van de VVD, waarin het kabinet wordt verzocht om de maximale grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op te trekken van € 265.000 naar € 350.000. Minister van Financiën Bos zegt vandaag in de Telegraaf dat hij dat niet ziet zitten. Wij ook niet, want de SP stemde gisteren als enige tegen die motie.

Huizenkopers kunnen met NHG-garantie een rentekorting krijgen bij hun bank. Die korting geeft de bank omdat ze weet dat als de koper op enig moment niet meer aan zijn betalingsverplichting kan voldoen het geld voldaan wordt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, dat op zijn beurt kan terugvallen op de rijksoverheid en de gemeenten, die beide voor 50% garant staan.

Om in aanmerking te komen voor NHG mag je niet teveel lenen in verhouding tot je inkomen, je woning moet getaxeerd worden door een erkend taxateur en je betaalt ook nog een soort verzekeringspremie. Op die manier wordt het risico voor het waarborgfonds beperkt. Tegenover de kosten die de hypotheeknemer maakt staat een veel groter rentevoordeel. En de NHG is gebaseerd op het principe van de kostendekkende verzekering: het systeem bedruipt zichzelf.

Mooi systeem, zou je zeggen. Dus wat is er op tegen om die grens op te trekken na drie en een halve ton, als de deelnemers het waarborgfonds zelf financieren?
Omdat het verhaal niet -meer- klopt. De laatste tijd is het aantal claims bij de NHG snel gegroeid, onder meer door een snelle stijging van het aantal hypotheekfraudes. De Vereniging Nederlandse Gemeenten begint zenuwachtig te worden, omdat ze vrezen straks toch de portemonnee te moeten trekken. Die kans wordt ook groter door de financiële crisis, waardoor sowieso meer eigen woning bezitters in de financiële problemen moeten komen.

De SP vindt dat de bestaande problemen bij de NHG eerst opgelost moeten worden voordat de regeling wordt uitgebreid. Die oplossing kan gevonden worden in een of meer van de volgende elementen:
- keiharde aanpak van de fraudeurs, zodat de goeden niet onder de kwaden hoeven te leiden
- aanscherping van de toelatingsvoorwaarden, zodat het risico dat kopers onverantwoord hoge financiële verplichtingen aangaan verder verkleind wordt
- verhoging van de premie tot een kostendekkend niveau.

Als dat gebeurd is kan de maximumgrens omhoog. En niet eerder.

1 reactie »

  1. Waarom wordt re door veel partijen gehamerd op loonmatiging , maar waarom spelen de andere er niet op in met een totale prijsstop Veel werkende kunnen ook amper rond komen. Voor hun geen financiële injecties. Nee extra rekeningen voor eigen bijdrages omdat de
    dure ziektekostenverzekering weer eens werd uitgehold. Zij gaan nu ook getroffen worden door hogere tarieven van gas en licht, terwijl de olieprijs sterk is gedaald. De regering is wel erg snel met miljarden voor banken,
    maar waarom geen prijsstop per direct ingaande, geen verhoging gemeentelijke
    /provinciale / waterschaps heffing en van energieprijzen die maken toch al miljarden winsten. Een complete prijsstop van 1 jaar zou een beetje rust op de markt brengen.

    Reactie door Harry Sangers — december 11, 2008 @ 12:24 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl