Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 29 november 2008, 12.30 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Kleine windmolen rendabeler dan internetrekening Postbank

In augustus schreef ik over de testopstelling van kleine windmolens in Zeeland. Onlangs werden de meetresultaten over de eerste zeven maanden bekend gemaakt. De beste kleine windmolen heeft een financieel rendement dat hoger is dan de rente op mijn internetspaarrekening bij de Postbank. Dat valt me zeker niet tegen.

een gelukkige Skystream eigenaar

Op het testveld staan 11 kleine windmolens opgesteld met een masthoogte van 15 meter en een all-in aanschafprijs tussen €4.300 en €39.200. De “beste koop” lijkt voorlopig de Skystream te zijn, die voor een aanschafprijs van €10.700 geëxtrapoleerd op jaarbasis zo’n 1.600kWh produceert. Tegen de huidige elektriciteitsprijs voor kleinverbruikers van €0,23 is dat een opbrengst van €370/jaar. Als ik daar €50 van aftrek voor onderhoud, houd ik een rendement op mijn investering over van 3%. Mijn Postbankrekening betaalt maar 2,5% rente uit, dus dat is zeker niet slecht. De nummer 2 op de ranglijst Montana kost €18.500, maar levert ook anderhalve keer meer stroom op. Een andere conclusie na een half jaar meten is dat de verschillen in opbrengst en financieel rendement tussen de onderzochte molens enorm zijn.

De 23 eurocent waarmee ik gerekend heb is de huidige prijs voor kleinverbruikers. Als de molen 15 jaar meegaat en de elektriciteitsprijs stijgt in die periode twee keer zo hard als de inflatie -dat lijkt me geen slechte schatting- stijgt het gemiddelde rendement over de levensduur tot ruim vier procent. Bill Gates lacht erom, maar voor een particulier is dat best het overwegen waard.


de Montana heeft de hoogste opbrengst

Er vallen nog wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij de resultaten.
Allereerst waait het niet overal even hard: direct aan de kust is de gemiddelde windsnelheid 5,5m/s, in Limburg gemiddeld 2,3m/s. Bij de testopstelling bedroeg de gemiddelde windsnelheid in de meetperiode 3,5m/s.
Ook staat de testopstelling in het buitengebied. In een woonwijk ligt de windsnelheid lager dan in het vrije veld.
Verder zijn mijn schattingen van €50 onderhoudskosten per jaar en een levensduur van 15 jaar twee slagen in de lucht. De praktijk zal nog moeten uitwijzen wat realistische aannamen zijn.
Een laatste aandachtspunt is de inpassing van de molens in stedelijk gebied. Alleen als de molens geen hinderlijk geluid of reflecties veroorzaken zal het een haalbare kaart zijn om kleine molens in een woonwijk op te stellen. Het zou goed zijn als de Zeeuwse proef met dit aspect wordt uitgebreid.

Lees hier het tussenverslag van het testonderzoek.

10 reacties »

 1. Waarom spaar je niet bij de ASN ?
  Deze investeren voor jou in windenergie en je krijgt nog meer dan 3% rente.

  Reactie door Ted — november 29, 2008 @ 10:20 pm

 2. @1 Ted,

  Wat een raar antwoord.

  Of weet jij toevallig waar Jansen zijn geld spaart?

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — december 3, 2008 @ 11:52 am

 3. wat fijn paulus, dank je voor het wijzen op deze weblog, (ik wist er nog niet van)… ik zal het eens in de gaten gaan houden, ziet er goed uit. Intussen iets anders wat rendabel lijkt te zijn … http://www.e-carmarket.nl/zonnepanelen.html
  (zelf ben ik ondeskundig, alleen erg bezorgd over de toekomst van onze planeet, ná ons.)

  Reactie door imme — december 4, 2008 @ 12:12 am

 4. Hallo Paulus,
  Je moet de gemeten productie van de Skystream met de windex omrekenen naar een jaar met 100% (gemiddeld) windaanbod. Dan komt de jaarproductie op ruim 2.100 kWh. Zie mijn website hierover en veel meer over minimolentjes.
  Maar waar ik nu vooral benieuwd naar ben: wat levert ie bij jou en waar woon je ?

  Reactie door Jaap Langenbach — december 4, 2008 @ 10:43 am

 5. Beste Paulus,

  Leuk te lezen over je kleine windturbine. Ook ik ben benieuwd naar de opbrengst op jouw locatie en een beeld van jouw turbine locatie.

  Ik ben bang dat je dit voor rendement op je investering beter niet kan doen maar daar ligt denk ik ook niet onze uitdaging. De vervuiler betaald nog steeds niet voor de vervuiling van fossiele brandstoffen en daarom zijn ze eigenlijk te goedkoop. Die dijkverhoging als gevolg van de stijgende waterspiegel moeten we echt betalen met z’n allen maar je ziet dat nog niet terug in de prijs van fossiele energie. Logisch dus dat het goedkoop is. Als je deze zogenaamde externe kosten betrekt in de totale prijs van fossiele energie is windenergie ineens goedkoper. Naar zo’n totaal beeld moeten we toe met z’n allen.

  Verder denk ik dat het goed is als windenergie nu eens niet ver van de mens staat (achter de horizon in zee) maar dichtbij, namelijk nabij de leefomgeving. Er is aangetoond dat dit ook een positief gebruik heeft om het verbruik van energie. Logisch, er wordt veel bewuster met energie omgegaan als je het met moeite gaat opwekken.

  Je kan eens een kijkje nemen op onze website. Daar is wat informatie te vinden over kleine windenergie.

  Vriendelijke groet,

  Ingreenious BV
  dr.ir.ing. Sander Mertens

  Reactie door Sander Mertens — maart 30, 2009 @ 3:10 pm

 6. Beste Paulus,

  Misschien kan ik niet zo goed rekenen, maar als ik rendement zou berekeken op een investering zoals een windmolen zou ik ook de afschrijving op de molen meenemen. Ik neem toch aan dat deze niet het eeuwige leven heeft. Als je dit meeneemt kom je dan nog steeds zo positief uit? Als ik snel reken met een levensduur van 20 jaar (wat mij al veel lijkt gezien de bewegende delen) is dat een extra 535 euro per jaar voor de skystream waardoor je rendement negatief uitkomt. Misschien toch maar weer gaan sparen bij de postbank…

  Reactie door Bas Schilmans — januari 5, 2010 @ 10:34 am

 7. De molen kun je voor ong. € 4.400 aanschaffen. Wanneer je een beetje handig bent, heb je de totale installatie voor € 6.000 staan. Met een opbrengst van 2200 KWH/jaar à € 0,23 wordt de rekensom toch interessant.

  Reactie door Duurzaamheid — december 25, 2011 @ 4:18 pm

 8. @6: +1

  Reactie door eppo van straten — oktober 28, 2013 @ 11:28 am

 9. The Wizards on Sundays game with the score of 72-93 defeat to wolves, Wizards of the season still cant get a victory, the 8 start losing streak.
  nike free run 5.0 http://www.spotcoolstuff.net/us03/

  Reactie door nike free run 5.0 — oktober 15, 2015 @ 11:25 pm

 10. Nike Air Max 2017,Air Max 2017,
  vapormax http://www.ynpwl.com/

  Reactie door vapormax — oktober 12, 2017 @ 8:03 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl