Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 20 november 2008, 19.40 uur – paulus
Categorie: wetgeving, wonen

Citaat van de dag

“Kraken wordt niet langer als een misdrijf gezien maar als een strafbaar feit.”
VVD-woordvoerder Brigitte van der Burg legt in NVMagazine (november 2008) uit wat haar initiatief-wetsvoorstel Antikraakwet inhoudt.
Pardon? Wat bedoeld Brigitte eigenlijk?
Is dit de voornaamste bron van de juridische kennis van Brigitte van der Burg?

Even nazoeken: de term strafbaar feit is een verzamelaam voor overtredingen en misdrijven. Overtredingen zijn lichte ordeverstoringen en andere lichte vergrijpen. Misdrijven zijn ernstigere inbreuken op de rechtsorde en omvatten rechtstreekse inbreuken op andermans rechten en inbreuken tegen de private of publieke rechtsorde.

Hierna bekruipt mij de gedachte dat een van de kamerleden die wil gaan sleutelen aan het Wetboek van Strafrecht niet weet waar ze mee bezig is. Of als ze dat wel weet hebben de krakers niets te vrezen.

1 reactie »

  1. Hmm, het gaat schijnbaar enorm goed met de basale juridische kennis van onze Kamerleden. Mevrouw van der Burg moet even opletten. Als zij het eerste boek van het Wetboek van Strafrecht goed leest ziet ze daar dat daar de overtredingen staan, in het tweede boek van het Wetboek van Strafrecht staan de misdrijven. Dan heb je de klassieke delicten te pakken want het strafrecht kent immers zijn vertakkingen, zoals de Wet Economische Delicten.

    Verder moet ze zich eens verdiepen in het verschil tussen opzet (bij misdrijven!) en schuld. Dat vormt het wezenlijke verschil tussen misdrijf en overtreding, niet zo zeer het verschil tussen “lichte” vergrijpen en “zware” vergrijpen.

    Reactie door Alex Mink — november 21, 2008 @ 8:03 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl