Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 2 november 2008, 11.31 uur – paulus
Categorie: wonen

Verplichte solidariteitsverzekering: hoe sla ik een slaatje uit de financiële crisis?

Rabo-topman Bert Heemskerk zegt in de Volkskrant van gisteren dat minister van Financiën Wouter Bos de Nederlandse huizenbezitters moet verplichten om zich te verzekeren tegen de daling van de huizenprijs. Hij noemt dat een solidariteitsverzekering. Ik noem dat een handige commerciële zet.

Die verzekering gaat volgens Heemskerk één promille van de hypotheeksom kosten. Laten we voor het gemak uitgaan van een gemiddelde hypotheeksom van €250.000 en twee miljoen woningen die met hypotheek belast zijn, dan kost deze maatregel de Nederlandse huizenbezitters structureel €500 miljoen per jaar extra.

Zo’n verzekering is echter alleen nodig voor woningen die gefinancierd zijn met een verhoogd risicoprofiel. Elementen voor een verhoogd risico zijn onder meer: een korte rentevaste periode, een rentekorting gedurende een aanloopperiode, een substantieel aflossingsvrij deel, een tophypotheek (100% of meer van de waarde van de woning geleend), een aandelenhypotheek. En ongetwijfeld vergeet ik hier nog wel een aantal risicoverhogende elementen. Een eigenaar-bewoner die zijn lening gewoon gefinancierd heeft met een simpele, degelijke, ouderwetse annuïtaire hypotheek, loopt helemaal geen groot risico, zelfs niet als er sprake zou zijn van een tijdelijke substantiële waardedaling.

Wie hebben die risicoelementen in de hypotheken geintroduceerd: de banken! Al deze constructies zijn bedoeld om méér en hogere hypotheken te kunnen afsluiten met mensen die dat net wel of net niet betalen kunnen. Juist dié groep dreigt nu in de problemen te komen.
Wat mij betreft is de enig juiste oplossing voor dit probleem: voer een toelatingsregeling voor hypotheekconstructies in, inclusief een preventieve toets op riskante elementen. Dat is een verbijzondering van voorstel 2 van het SP-plan voor de hervorming van het financiële stelsel.

Waar ik Bert Heemskerk ook niet over hoor is het opdrijvend effect van het Nederlandse stelsel van hypotheekaftrek op de woningprijzen. Vele economen hebben al voorgerekend dat in een markt die een gegeven aanbod heeft (zoals in regio’s met weinig bouwmogelijkheden), de hypotheekaftrek direct leidt tot hogere huizenprijzen, dus tot hogere hypotheken. Mensen die denken dat ze beter worden van de hypotheekaftrek vergissen zich: het is de bank die er beter van wordt.

Tel je knopen als een topbankier een solidariteitsverzekering voorstelt.

1 reactie »

  1. Door de bank genomen wordt men door de bank genomen.
    Pas vooral op als zij een woord als ’solidariteit’ misbruiken.

    Reactie door Ruud van der Kroft — november 3, 2008 @ 1:15 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl