Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 30 oktober 2008, 10.44 uur – paulus
Categorie: water

Koppelverkoop

Het begint met de wens om de veiligheid tegen overstroming te verbeteren. Maar voor je het weet krijg je er een joekel van een containerhaven en een bedrijventerrein bij cadeau. Waar? De gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum in Noord-Limburg.


op de hoogtekaart is de oude Maasarm bij Wanssum duidelijk te herkennen

De Maas is een schitterende regenrivier, met een sterk variërend waterpeil. In Limburg was de Maas onbedijkt, omdat de bewoners deksels goed wisten welke gebieden bij hoog water onderstroomden. Na de Tweede Wereldoorlog is er echter op steeds grotere schaal gebouwd in gebieden die tot de natuurlijke overloop van de rivier behoorden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat bij de hoge waterstanden van 1993 en 1995 veel méér overlast en schade ontstond dan in het verleden.

Een van de gebieden met veel schade was de voormalige oude Maasarm bij de dorpen Ooijen en Wanssum. Na de overstromingen is besloten om het gebied zodanig her te ontwikkelen dat de wateroverlast in de toekomst beperkt wordt en tegelijkertijd voldoende ruimte geboden wordt aan nieuwe ontwikkelingen. Bij lokale boeren en bedrijven is er namelijk veel verzet tegen het “op slot zetten” van het gebied dat vroeger bij hoog water overstroomde.

Om die reden ging er een projectgroep aan de slag die zes alternatieven bedacht om het probleem op te lossen. Een degelijk staaltje werk met één groot minpunt: in de voorkeursoplossing wordt de verbetering van de waterveiligheid gecombineerd met een gebiedsontwikkeling die onder meer de bouw van een grootschalig bedrijventerrein en containerhaven inhoudt. Dit alles in een constructie van Publiek Private Samenwerking (PPS), waarbij de noodzakelijke veiligheidsinvesteringen betaald worden uit de kostendragers.

Dat is een vorm van koppelverkoop die ik absoluut onwenselijk vind. Als de waterveiligheid verbeterd moet worden is dat een project, dat betaald wordt uit belastingmiddelen. Als er een bedrijventerrein ontwikkeld wordt levert dat opbrengsten op voor de overheid. Door twee zaken aan elkaar te koppelen die helemaal niets met elkaar te maken hebben worden de voorstanders van verbetering van de waterveiligheid -en wie is dat niet- gechanteerd om akkoord te gaan met een bedrijventerrein in het buitengebied waar ze helemaal niet op zitten te wachten.

Binnenkort debatteer ik met minister Bos over PPS-constructies. Het rijk wil die bij veel meer projecten gaan inzetten. Dit soort voorbeelden laten zien dat er gemakkelijk situaties kunnen ontstaan die een democratische besluitvorming ondermijnen.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl