Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 24 oktober 2008, 9.27 uur – paulus
Categorie: wonen

De farce van de bewonersinspraak

“Ik zie dat veel gemeenten juist heel veel hebben geïnvesteerd in het betrekken van bewoners bij het ontwikkelen en opstellen van de wijkactieplannen. Voor mij zal dit ook echt een toetssteen zijn bij het vaststellen van de wijkactieplannen en het sluiten van de charters.” Aldus minister Vogelaar bijna een jaar geleden in de Tweede Kamer, toen ik haar confronteerde met de negatieve ervaringen van de bewoners in de Rotterdamse wijk Hillesluis. Deze week presenteerde het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken een lijstje met de mate van de bewonersinspraak in de veertig PR-wijken van de minister. Mijn conclusie: De minister en de betreffende gemeenten moeten zich diep schamen.


Bewonersinspraak in Vreewijk: een nul.

In 24 van de 40 wijken wordt geen voldoende gehaald voor het betrekken van de bewoners bij de plannen. De resultaten in de gemeenten Rotterdam en Amsterdam zijn het meest treurig. Sterker nog, de wijken Amsterdam Zuidoost, Geuzeveld, Slotermeer, Indische Buurt, Overtoomse Veld (allen Amsterdam) en Vreewijk en Zuidelijke Tuinsteden (Rotterdam) krijgen een NUL. Geen enkele inspraak dus.

Vogelaar had een jaar geleden mooie woorden over de bewonersinspraak. Er zou geen charter worden getekend als dit onvoldoende was. Het waren loze beloften, want zij heeft met deze gemeenten gewoon de charters getekend. En wat zegt zij nu: “Dit zal gemeenten stimuleren om hoger in de ranking te komen”. Zo ken ik er nog wel een paar. Alle plannen zijn al vastgelegd in de charters. De bewoners mogen straks waarschijnlijk alleen naar de bekende bewonersavond komen om te horen welke plannen de stropdassen in de gemeentehuizen en directiekamers van de corporaties hebben bedacht. Vogelaar heeft wat mij betreft haar woord niet gehouden. Ik ben hier erg ontstemd over en dit zal ik haar laten merken als wij binnenkort weer met haar spreken over de wijkaanpak.

Opvallend is overigens dat bij de gemeenten die het goed tot zéér goed doen, vrijwel overal de SP in het college zit. Zaanstad krijgt een 8, Heerlen een 8, Schiedam een 7, Nijmegen een 8, Eindhoven een 7- (gemiddeld) en Groningen een 6,5 (gemiddeld). Toeval?

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl