Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 14 september 2008, 17.14 uur – paulus
Categorie: Algemeen, energie & klimaat

Afwijking gasmeter blijkt broodje aap verhaal

Afgelopen voorjaar maakte de Telegraaf groot nieuws van het verhaal dat de energiebedrijven hun zakken vullen doordat ze zelf koud gas inkopen en de klant (bij de meter) warmer gas afneemt. Omdat gas uitzet bij temperatuurstijging zou de nietsvermoedende consument minder energie geleverd krijgen dan waarvoor hij betaald. Het is nu uitgezocht en het blijkt een broodje aap verhaal.

Bron voor het nieuws was destijds een Eindhovens bedrijfje dat heel geavanceerde (maar ook heel dure) gasmeters levert die wél rekening houdt met de temperatuur van het gas. Die goeie ouwe balgmeter doet dat niet. Wel wordt bij het berekenen van de factuur rekening gehouden met de gemiddelde temperatuur van de meterkast, die inderdaad hoger is dan die van de ondergrond.

Volgens het onderzoek dat minister Van der Hoeven (EZ) afgelopen maanden liet uitvoeren is de gemiddelde correctiewaarde in orde. De energiebedrijven krijgen dus niet meer betaald dan waarvoor ze leveren. Wel is de correctiefactor gelijk voor alle woningtypen. Daardoor hebben de bewoners van eengezinswoningen een voordeeltje van ca. 10 euro per jaar, terwijl de bewoners van hoogbouwflats ongeveer 8 euro teveel betalen.

Van der Hoeven wil dat oplossen door voor hoge flats een andere correctiefactor toe te gaan passen dan voor laagbouw. Dat lijkt ook mij een veel praktischer oplossing dan temperatuurmeting van het gas verplicht te gaan stellen.

12 reacties »

 1. Ik vind de bijgeleverde foto eigenlijk een beetje morbide… arm apie… :D

  Reactie door Lydia — september 14, 2008 @ 6:30 pm

 2. Volgens het persbericht van EZ (http://www.ez.nl/Actueel/Pers_en_nieuwsberichten/Persberichten_2008/September_2008/Onderzoekresultaten_functioneren_gasmeter_gemiddelde_consument_betaalt_niet_teveel?rid=140374) gaat Minister van der Hoeven temperatuurcorrectie meenemen in de eisen aan de nieuwe slimme meter. Er staat in het persbericht niets over een correctiefactor die afhankelijk is van het woningtype.

  Reactie door martinus zaalderbos — september 14, 2008 @ 6:49 pm

 3. @martinus, ik heb inmiddels daarover contact gehad met het ministerie en je hebt gelijk. De differentiatie van de correctiefactor naar soort huis leek ook hen een praktische oplossing, maar het leverde bij nadere beschouwing administratieve complexiteit op, zowel bij het vaststellen van de correctiefactoren als bij de toepassing ervan. Elke situatie is weer anders. Er zal dus altijd discussie blijven of een bepaalde correctiefactor in een individueel geval wel de juiste is. De enige oplossing daarvoor is een meter die ook de temperatuur meet, maar die meter is zó duur dat voor kleinverbruikers de meerkosten van de meter hoger zijn dan het voordeel(tje) dat ze eventueel zouden behalen door een nauwkeuriger meter.

  Reactie door paulus — september 16, 2008 @ 8:50 am

 4. Ik heb een simpele thermometer naast mijn gasmeter hangen, goed geïsoleerd, begane grond, inpandige meterkast.

  Range sinds dat zogenaamde “broodje @@p” is gaan spelen (net gekeken): 6 tot en met 25 graden celsius. Die “6″ is maar kort gedurende koude wintermaand bereikt. Het grootste deel van het jaar is de meterkast echter rond of boven de 20 graden.

  Nu hebben wij “gelukkig” alleen maar kookgas (30 kuub/jaar, stelt niks voor). Maar als je in zo’n situatie een standaard G4 meter hebt, zul je zeker meer betalen voor de temperatuurfactor. Zeker in de warme periode als er, zoals tegenwoordig gebruikelijk, flink warm tapwater wordt geconsumeerd bij hoge meter(kast)temperatuur.

  Zal allemaal wel weer, dat het “niets voorstelt”, en dat dit mooi “politiek afgedaan” kan worden met het naar “geitewollensokkenmisbruik” riekende “broodje @@p”… En dat alternatieven “te duur” zijn. Alle kleine beetjes helpen immers.

  Ik denk niet dat mevrouw van der Hoeven aan meneer Bos gaat vragen of hij nog ergens een extra compensatiepostje heeft, daar voelt ze zich vrees ik te goed voor.

  Bos moet straks aan het door de netbeheerders moeiteloos te incasseren absurd hoge capaciteitstarief zoveel compenseren, dat hij er de komende decennia geen enkel compensatiepostje meer bij kan gebruiken. Of, erger nog. De volgende minister gaat natuurlijk die compensatie lekker afknijpen, en dan mogen we desondanks vanwege de in TarievenCode vastgenagelde capaciteitstarieven, toch het volle pond blijven betalen aan de piranha’s van netbeheerders. Resultaat voor de arme consumenten (met name diegenen die uit eigen vrije wil reeds hun verbruikscijfers massief omlaag hebben weten te krijgen, vaak zonder enige vorm van Staatsbemoeienis): negatief…

  Is de SP bereid het plundertij te keren?

  Reactie door peter segaar — september 17, 2008 @ 3:23 pm

 5. Broodje @@p komt (toch weer) uit de mouw…

  Net een bericht (achter de paywall) van Energeia, 23 september, met als titel: “Van der Hoeven pakt liegende gasmeter aan; energiebelasting al jaren te hoog.” Energeia heeft berekend dat ondanks alle gesus van van der Hoeven, de consument sowieso totaal tientallen miljoenen euri teveel aan energiebelasting op gas heeft betaald. Dit dus buiten alle andere “discussie” om rond die “liegende” gasmeters…

  Ergo: werk aan de winkel, beste Paulus. Je weet onze journalisten van Energeia vast wel te vinden voor het broodje @@p nieuws…

  Tenzij de SP natuurlijk die onterecht geïncasseerde inkomsten door onze grijpgrage Staat der Nederlanden geen enkel probleem vindt…

  Reactie door peter segaar — september 23, 2008 @ 10:32 pm

 6. Of het helemaal een broodje aap verhaal is betwijfel ik. Ik woon zelf in een in 2005 opgeleverd appartementencomplex dat vroeger een kantoorgebouw was. De centrale gasmeter van het voormalige kantoorgebouw doet nog steeds dienst. De meterkast staat hier buiten in het plantsoen en iedere maand komt er een mannetje van NUON langs om de standen af te lezen. Een maand later ontvangt de VVE de factuur. De VVE rekent vervolgens eens per jaar met de 70 eigenaren af op basis van de tussenmeters van de individuele appartementen. Feit is dat er elk jaar sprake is van een volumeverschil van circa 3.500 kuub tussen de hoofdmeter (ongeveer 29.000 m3 op jaarbasis) en het totaal van de tussenmeters (ongeveer 32.500 m3). Toch een fors verschil, me dunkt. De totale kosten worden uiteraard omgeslagen over die 32.500 m3, zodat niemand er financieel nadeel van ondervindt, maar een rare toestand blijft het natuurlijk wel.

  Reactie door Colin — januari 15, 2009 @ 12:15 am

 7. We hebben in mei 2009 een nieuwe centrale gasmeter van NUON gekregen. Niet omdat de oude versleten was, maar we hebben nu een type dat beter aansluit op onze behoefte en waarvoor een lager vastrecht in rekening wordt gebracht. Frappant is wel dat het jaarlijkse volumeverschil tussen de hoofdmeter en de individuele tussenmeters in 2009 is opgelopen tot 5.200 m3. Dit verschil komt ongeveer overeen met het jaarverbruik van 12 appartementen in ons gebouw. Ben benieuwd wat het jaar 2010 zal laten zien.

  Reactie door Colin — september 23, 2010 @ 7:32 pm

 8. Maart 2012 werd onze gasmeter vervangen.
  De geplaatste meter stond reeds op rum 12000 kubm.
  Sinds jaren houd ik het energieverbruik bij in een Excelbestand.
  Metingen tonen aan, dat na plaatsing van de andere meter, deze 3x zo snel draait als de vorige, bij het zelfde stookpatroon. Met deze andere meter komen wij op een gasverbruik van ruim 3900 kubm. Krankzinnig veel voor een modaal rijtjeshuis, waar de thermostaat bijna altijd op 19 gr. staat, bij uitzondering als er bezoek is, een avond op 21!!
  Zijn er onafhankelijke instellingen, waar dit kan worden geverifieeerd?

  Reactie door R.H. de Kok — januari 12, 2013 @ 1:13 am

 9. Op energieleveranciers.nl vind je een lijst met erkende meetbedrijven, die een gasmeter kunnen ijken. Ik heb geen idee hoeveel dit kost, maar goedkoop zal het niet zijn.

  Een verbruik van 3.900 kuub is echter onmogelijk voor een woning zoals de jouwe. Afhankelijk van de gezinssamenstelling zou het dichter bij de helft daarvan moeten liggen of nog minder, want de thermostaat staat op slechts 19 graden.

  Reactie door Colin — januari 15, 2013 @ 12:24 am

 10. Hoe denk je nu over dit ‘broodje aap’ verhaal, Paulus?

  Reactie door Ome Ed — april 18, 2013 @ 3:58 pm

 11. @10
  Nog steeds hetzelfde, ome Ed!

  Reactie door paulus — april 18, 2013 @ 8:04 pm

 12. Dag Paulus. Temperatuur en druk corectie wordt inmiddels aan gewerkt (ACM, voormalig NMa heeft hiervoor een ontwerpbesluit liggen, naast de bestaande calorische correctie. Hoogte verschil ligt nog ter discussie. Zo vreemd is de correctie op temperatuur dus niet (verschil 7 of 15 graden methode). Trouwens, door de uitrol van slimme meters wordt de correctie al meegenomen. Hierdoor rekent de consument af waarvoor deze daadwerkelijk beleverd wordt. Steunt de SP dit principe niet dan?

  Reactie door Ome Ed — april 22, 2013 @ 12:09 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl