Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 16 augustus 2008, 17.21 uur – paulus
Categorie: Algemeen

Brand met een luchtje

De brand van vannacht waarbij acht aangrenzende woningen in Hoofddorp verwoest werden is waarschijnlijk aangestoken. Maar dat verklaart niet waarom de brand zo gemakkelijk kon overslaan van woning naar woning.

BrandHoofddorp

Het Bouwbesluit, dat zijn de wettelijke eisen die gesteld worden aan gebouwen, eist een woningscheidende weerstand tegen brandoverslag van 60 minuten. Omdat de brandweer altijd binnen een paar minuten aanwezig is komt het vrijwel nooit voor dat bij een brand in een laagbouwwoning overslag naar de buren plaatsvindt. Laat staan dat dit voor acht woningen op een rij gebeurt.

Het lijkt me dan ook uitermate waarschijnlijk dat de woningen niet voldeden aan het Bouwbesluit. Dat moet wat mij betreft tot de bodem uitgezocht worden, met inbegrip of er strafrechtelijk vervolgd moet worden als er sprake was van laakbaar handelen.

UPDATE
Volgens de Telegraaf zijn de woningen gebouwd in de jaren 60 en daarna nog een keer gerenoveerd. Het Bouwbesluit is ingevoerd in 1992. Daarvoor waren de eisen met betrekking tot brandoverslag opgenomen in de gemeentelijke bouwverordeningen, afgeleid van de model bouwverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Ook die bevatte sinds jaar en dag de eis dat woningscheidend 60 minuten gehaald moet worden. Dat gebeurde bij laagbouwwoningen met houten dakconstructies gewoonlijk door de dakconstructies ter plekke van de woningscheidende wand te onderbreken. In Hoofddorp lijkt dat niet gebeurd te zijn.

Hoofddorp

Lees hier mijn vragen aan de ministers van WWI en Justitie:
SV Hoofddorp

1 reactie »

  1. Ik vroeg me ook al af, hoe die brand zo makkelijk naar de andere woningen kon springen. Er zat een verlaagd plafond in, maar was dat dan een min of meer open verbinding met de andere woningen?? Dat lijkt me bloedgevaarlijk. Over dat bouwbesluit, Paulus…. ook de nieuwbouw van huurwoningen is volgens mij niet overal in orde. In Rotterdam Schiebroek hoor ik mensen steen en been klagen over geluidsoverlast. Ze horen alles, wordt gezegd. En dat, terwijl er beton met een bepaalde R-waarde gebruikt zou moeten zijn, waardoor dat veel en veel minder zou zijn dan in de oude flatjes…

    Reactie door Lydia — augustus 19, 2008 @ 10:51 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl