Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 12 juli 2008, 11.59 uur – paulus
Categorie: wonen

Kaartenhuis

kaartenhuisDe Amerikaanse IndyMac bank is vrijdag overgenomen door de federale overheid, nadat rekeninghouders massaal hun tegoed begonnen op te eisen uit vrees voor een faillissement. Onderliggende oorzaak: de hypotheekcrisis. Kan dit in Nederland ook gebeuren?

Niet zo snel, omdat hier slechts een laag aandeel hypotheek-nemers kiest voor een variabele rente en de criteria voor de maximale hypotheeklast -mede na aandringen van de SP- zijn aangescherpt. Ook kent Nederland de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die als vangnet functioneert wanneer een eigenaar bewoner op zwart zaad zit.

Toch hebben we wel degelijk een groot probleem. De totale hypotheekschuld in Nederland is groter dan ons bruto nationaal product en groeit snel. Nederland staat in Europa aan kop als het gaat om hypotheekschuld per hoofd van de bevolking. Dat is het gevolg van de hypotheekaftrek en het ontbreken van de verplichting om je hypotheek vanaf het begin af te lossen. Daardoor zijn fiscale constructies bedacht als de aflossingsvrije hypotheek. Een riskante hypotheekvorm voor de eigenaar, wanneer de torenhoge woningprijzen zouden gaan zakken. En een zeer riskante hypotheekvorm voor de overheid, wanneer de rente gaat stijgen. Dan zullen de fiscale hypotheekkosten, die nu al netto boven de €10 miljard liggen, volledig ontsporen.

Het is daarom onverantwoord dat het H-woord door het kabinet in de ban is gedaan. De bestaande regeling voor hypotheekaftrek is een fiscale tijdbom.

1 reactie »

  1. Paulus, heb je al eens gekeken op de website van Joost Smits? http://www.politiekactief.net en dan doorklikken naar Eerlijk Wonen. Hij is er vrij ver mee gekomen en technisch en financieel is het haalbaar. Er moet nu alleen nog medewerking komen…

    Reactie door Lydia — juli 12, 2008 @ 1:58 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl