Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

dinsdag 1 juli 2008, 17.00 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

Snel onderzoek naar tekort van studentenkamers

Minister Vogelaar moet weer snel onderzoek gaan doen naar het tekort aan kamers voor studenten. Dit stellen SP-Kamerleden Paulus Jansen en Renske Leijten in schriftelijke Kamervragen naar aanleiding van een nieuw onderzoek van de kamerverhuursite kamer.nl. Jansen: “Uit dit onderzoek blijkt wederom dat er nog steeds een fors tekort is aan studentenkamers, terwijl de minister dit blijft ontkennen.”

Het ministerie van VROM deed tot een aantal jaar geleden onderzoek naar het tekort aan studentenkamers. Minister Vogelaar heeft echter het meest recente onderzoek, dat in 2007 in de steigers stond, afgeblazen. Volgens de minister zijn de tekorten ingelopen en is het doen van onderzoek dus geen prioriteit meer. Paulus Jansen: “Dit is heel vreemd, omdat de huurprijzen van studentenkamers nog steeds stijgen. De vierkante meterprijs van een studentenkamer is volgens het onderzoek van kamer.nl op dit moment € 14,63. Ter vergelijking: de gemiddelde vierkante meterprijs van een huurwoning is ongeveer 6 euro. De prijs van studentenkamers is een kwestie van vraag en aanbod. De hoge prijzen tonen dus aan dat er nog steeds een tekort is.”

Ook Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters in Nederland, zegt dat de behoefte aan studentenhuisvesting onverminderd groot blijft. Volgens Jansen is dit opmerkelijk, omdat gegevens van Kences voor minister Vogelaar juist een reden zijn om geen onderzoek meer te doen naar studentenhuisvesting. “Het wordt dus tijd dat de minister haar veronderstelling dat de problemen zijn opgelost dan maar eens met harde cijfers aantoont. Het onderzoek moet dus alsnog worden opgestart.”

Nieuwsbericht SP

Lees hier de vragen: Kamervragen studentenkamers

Meer lezen?Zie Dossier Studentenhuisvesting

1 reactie »

  1. Het lijkt me een probleem dat beslist aangepakt moet worden. Niet alleen omdat de studenten daarbij gebaat zouden zijn, maar de kamerverhuurders worden zo ook eens aangepakt. Zij hebben vaak al hypotheekrente aftrek en voor de kamer vangen ze nog eens 300 a 400 euro. Belastingvrije aanvulling van hun budget,want ze stellen doodleuk dat men wel de kamer mag huren, maar men zich niet in mag laten schrijven op het adres. En zo ontsnapt hun snabbel aan het oog van de Belastingdienst! Het gebeurt op grote schaal.

    Reactie door els — juli 30, 2008 @ 6:04 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl