Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 22 juni 2008, 19.08 uur – paulus
Categorie: Kamervragen, wonen

Nevenactiveiten corebusiness bij woningcorporaties

Ruim de helft van de investeringen die woningcorporaties in 2007 deden hadden geen betrekking op de bouw of verbetering van betaalbare huurwoningen, maar op bedrijfsonroerend goed en maatschappelijk vastgoed. Kan dat zo maar?

SSRotterdam
De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron beschouwt het verbouwen van het voormalige passagiersschip ss Rotterdam (voorgrond) tot hotel en congresaccommodatie als een logisch initiatief, omdat hiermee de Vogelaarwijk Katendrecht een economische impuls krijgt.

De cijfers zijn afkomstig van Aedex. Dat is een stichting gelieerd aan Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Aedex houdt zich bezig met het verzamelen van vergelijkende gegevens over investeringen van woningcorporaties en het rendement dat ze daarop behalen. Deelname is vrijwillig. Op dit moment zijn vooral grotere woningcorporaties aangesloten, samen goed voor 800.000 sociale huurwoningen, ongeveer eenderde van het totale bezit.

Tijdens de jaarlijkse marktpresentatie op 15 mei jl. bleek dat van de totale nettoinvestering van €1,2 miljard door de deelnemende corporaties in 2007 maar liefst €586 miljoen gedaan werd in bedrijfsonroerend goed en maatschappelijk vastgoed. Een voorbeeld daarvan is de verbouw van de ss Rotterdam tot hotel- en congresaccommodatie door de Rotterdamse corporatie Woonbron, waar ik onlangs schriftelijke vragen over stelde.

Ik vind deze ontwikkeling bezopen. Natuurlijk is er niets op tegen als corporaties -bijvoorbeeld in het kader van de wijkaanpak- af en toe wat ander vastgoed mee ontwikkelen, als dat van ondersteunende waarde is voor hun kerntaak: het ontwikkelen en beheren van betaalbare huurwoningen. Maar inmiddels begint het er meer op te lijken dat huurwoningen de nevenactiviteit zijn en bedrijfshuisvesting core bussiness.

Lees hier mijn vragen aan Vogelaar: VH20080620SV

2 reacties »

 1. Maakt de wet onderscheid tussen buitengaats of binnengaats investeren?

  Maar verder terecht punt. Probleem is dat men imiddels niet meer wat wat hun hoofddoel is, er zijn immers geen leden (huurders) meer om het te vertellen op de ALV.

  Reactie door Bart Vermeulen — juni 25, 2008 @ 1:16 am

 2. Beste Paulus,

  Wat goed dat je deze bestuurlijk hypocrytie van Woonbron te lijf blijft gaan. De argumentatie om het schip in Katendrecht af te meren is te gek voor woorden; sterker nog: misleidend!

  De gemeente had voor de aankoop van het schip door Woonbron al een bsluit genomen om de ss Rotterdam op Katendrecht af te meren. Het argument van “icoon” of “economische pijler” is dus niet geldig. Het is puur toeval dat het schip in deze wijk ligt! Zeker als je bedenkt dan Woonbron totaal geen bezit heeft op Katendrecht. Ik onderschrijf de mening van directeur/bestuurder Margriet Drijver van COM Wonen, dat het een krankzinnig project is. Voorzitter Martien Kromwijk en Johan over de Vest diene zo snel mogelijk op te stappen. Het is onbegrijpelijk dat dit soort bestuurders met pappen, nathouden en tijdrekken op hun plaats kunnen blijven zitten!

  Reactie door Bart van Leeuwen — februari 10, 2009 @ 4:34 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl