Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 19 juni 2008, 19.02 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wetgeving

Wetsvoorstel slimme meters

Vanmiddag was het finale debat over de wetsvoorstellen over de slimme meters, het capaciteitstarief en de energie-efficiency. De voorstellen zijn sinds het wetgevingsoverleg verbeterd, doordat de verplichte uitrol van de slimme meter wordt uitgesteld tot een nog vast te stellen tijdstip.

SlimmeMeter

Ik heb in totaal negen wijzigingsvoorstellen gedaan op beide wetsvoorstellen.

Allereerst wil ik dat energiebedrijven straks verplicht zijn om levering op basis van een standaardcontract aan te bieden, naast vrije contractvormen. Mensen die hoofdpijn krijgen van de kleine lettertjes kunnen er dan op vertrouwen dat ze in zee gaan op basis van redelijke contractvoorwaarden.

Dan moet het wetsvoorstel op een aantal punten verbeterd worden die te maken hebben met gegevensbeveiliging en privacy. De slimme meters gaan straks veel gedetailleerde informatie verzamelen over de bewoners. Die moet niet misbruikt kunnen worden door energiebedrijven en derden en ook moeten klanten die torenhoge rekeningen krijgen beschermd worden tegen het risico dat er gemanipuleerd is met meetgegevens.

Minister Van der Hoeven heeft op aandringen van de Kamer toe moeten zeggen om met het College Bescherming Persoonsgegevens contact op te nemen over de beveiligingsaspecten. Ook op andere punten is ze tegemoet gekomen aan de wensen.

Maar de verplichte uitrol staat -zij het in afgezwakte vorm- nog steeds in de wet. Een gelegenheidcoalitie van SP, GroenLinks en VVD probeert dat er alsnog uit te amenderen.

Lees hier mijn volledige inbreng bij het debat: EZ20080619plenair

2 reacties »

  1. Op mijn weblog http://www.volkskrantblog.nl/bericht/207610 staat mijn reactie over de conclusie van het Tweede Kamer debat van 19 juni 2008 over de slimme meter. Om de conclusie alvast te verklappen: Verplichte invoering van een ’slimme meter’ vind ik een slecht idee.

    Met vriendelijke groet,

    Martinus

    Reactie door martinus zaalderbos — juni 21, 2008 @ 7:46 pm

  2. Levensduur slimme meter kon wel eens maar 10 jaar zijn, zie http://www.volkskrantblog.nl/bericht/208074 voor de technische uitleg.

    Reactie door martinus zaalderbos — juni 25, 2008 @ 7:36 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl