Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 2 juni 2008, 15.27 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wetgeving

Debat slimme meters en capaciteitstarief

Vorige week maandag heeft de Kamer in een wetgevingsoverleg van zes uur minister van der Hoeven aan de tand gevoeld over haar wetsvoorstellen over de invoering van slimme meters en het capaciteitstarief voor elektriciteit en gas. Hierbij nog een kort verslag.

SlimmeMeter

De slimme meters worden door de energiebedrijven aan de man gebracht. Ze zouden handig zijn voor de consument en energie helpen besparen. Voorlopig zijn de meters vooral handig voor de energiebedrijven. Zij kunnen op afstand de meterstand opnemen en ook de klant die -naar hun mening- niet snel genoeg betaalt afknijpen of afsluiten. De SP ziet wel de strategische potentie van slimme meters, maar is altijd zeer kritisch geweest over de manier waarop ze ons door de strot geduwd worden op een moment waarop de beloofde voordelen op geen enkele manier worden waargemaakt. Zie bv. de vragen die ik bijna een jaar geleden hierover aan de minister stelde. Bij het debat heb ik -met steun van GroenLinks- een amendement aangekondigd, om de verplichte uitrol van de slimme meters te schrappen.

Door de slimme meters zullen er veel meer gegevens van klanten via mailverbindingen naar de energiebedrijven verstuurd worden. Zo wordt straks ieder kwartier de meterstand doorgegeven. Dat is gevoelige informatie. In inbreker kan hieruit bijvoorbeeld opmaken of iemand thuis is. Verder is het systeem van digitale gegevensopslag en -uitwisseling gevoelig voor fraude en hackers. Ik zie daarbij een analogie met de OV-chipcard, die ook -toen het al bijna te laat was- zo lek als een mandje bleek te zijn. Ook op dit punt heb ik daarom een verbeteringsvoorstel ingediend.

Een ander wijzigingsvoorstel dat ik gedaan heb is de invoering van de verplichting voor energiebedrijven om voor kleinverbruikers een aanbieding op basis van een modelcontract te doen. Dat contract wordt opgesteld samen met organisaties van afnemers zoals de Consumentenbond. Nu wordt de consument bestookt met speciale aanbiedingen, waarbij de kleine lettertjes in het contract achteraf pas duidelijk worden. Energiebedrijven moeten wat mij betreft naast deze vrije contractvormen altijd ook het basiscontract aanbieden. Ik denk dat veel kleinverbruikers voor veilige deze contractvorm zullen kiezen, waardoor de concurrentie ook zal toenemen.

Tijdens het overleg kwam ook nog een tweede wetsvoorstel aan de orde, over de energie-efficiency van toestellen. Ook bij dit wetsvoorstel heb ik vijf verbeteringsvoorstellen ingediend, voor een deel samen met Wijnand Duijvendak en Diederik Samsom.

Lees hieronder mijn complete inbreng: EZ20080526WGO

Eerdere artikelen over dit onderwerp:
slimme meters en capaciteitstarief (23 april 2008)
EU-richtlijn energiebesparing (7 februari 2008)
Capaciteitstarief kleinverbruikers uitgesteld (30 mei 2007)
Interview Energeia (2 maart 2007)
NMa moet tarieven gas- en elektriciteitsmeters verlagen (17 januari 2007)

3 reacties »

 1. De slimme meter moet volgens specificaties zelf 2W verbruiken (www.energiened.nl). Meten en slim zijn kost namelijk arbeid = stroom. 2W, da’s niet veel, maar er zijn er straks wel 7 miljoen meters geplaatst. 2 watt dag en nacht maal 7 miljoen is 14 miljoen watt vermogen, dag en nacht. 14 Megawatt, dat is pakweg het vermogen van 5 continu op volle toeren draaiende grote windturbines van 3 MW. Omdat de inbedrijfstijd van een windturbine 25% is, hebben we het over een stroomverbruik dat gedekt kan worden door 20 grote windturbines.
  Indien het de energiebedrijven ernst is, en ze hebben maatschappelijk verantwoordelijkheidsgegevoel, en ze willen klimaatneutrale invoering van slimme meters, dan plaatsen ze 20 grote windmolens EXTRA.

  Reactie door Floris Wouterlood — juni 4, 2008 @ 10:26 pm

 2. Sinds wanneer werkt de regering mee aan de inbreuk op onze privacy, en het innen van verbruikers data (meten per kwartier) waar elke leverancier normaal kapitalen over zou hebben?
  Om zodoende nog gerichter met de geinde data die we zelf mogen betalen bij het meer gebruik van de meter, meer te gaan verkopen.

  Over de schade die zal ontstaan bij een (onterechte) op afstand gedane afschakeling van de verbruiker aan diens apparatuur zie ik ook niets terug.

  De besparing van de meteropnemer die niet meer nodig is zal in de zakken van het management verdwijnen.

  De methode welke deze stroom aan data draadloos? naar de leverancier moet sturen zak naar verwachting storing opleveren voor de gelicenseerde radio zendamateurs

  Kortom, deze meter die een rechtstreekse aanslag is op mijn pricvacy komt er bij mij niet in, tevens omdat deze meters geschikt zijn om OOK gas en water standen door te geven en naar gelieven de levering uit te schakelen.

  Gezien de mate waarin de overheid burger gegevens en andere gegevens verliest en of met computers op straat zet, vrees ik het ergste voor de consumenten data die zo door de meter wordt gecollecteerd en naar de leverancier wordt verstuurd.

  Weer een absolute onzin verzonnen door de overheid, welke blijkbaar niet meer in de gaten heeft waar het over gaat ondanks de inhuring van dure adviesbureau’s

  De lachende derde zijn de leveranciers van de energie gas enn water.

  Door de consument betaalde datamining, gesponsord door de overheid welke het spoor totaal bijster is geraakt.
  Een absolute inbreuk op de burger privacy Zie EVRM en Grondwet, voor zover niet uitgehold door middel van de term terrorisme, waardoor de overheid een totale greep probeert te krijgen op ons prive leven.
  Dit is daar weer een stapje verder van…

  Het door de politiek, met uitzonderingen, getoonde onbenul is tekenend voor de politici die al lang de feeling met het volk kwijt zijn.

  En zich dan maar afvragen waarom de opkomst bij verkiezingen zo laag is…

  Deze meter komt er hier niet in.

  Reactie door Cor — juni 9, 2008 @ 11:54 pm

 3. Ik sluit me grotendeels bij Cor aan, want de gevolgen voor decentrale opwekkers van duurzame elektriciteit zijn al helemaal niet te overzien, en als het gaat zoals ik vrees dat het gaat, is hier het zoveelste instrument verzonnen om “greep” te krijgen op die door netbeheerders en EnergieNed gehate decentrale opwekkers. Met bijvoorbeeld een dubbele meetdienst voor “afname” en “productie” die door de slimme meter WEL, maar met mijn oerdegelijke Ferrarismeter NIET mogelijk is om mij door mijn protesterende strot te douwen. En dan heb ik het nog niet eens over allerlei supermistige, uiteraard voor leverancier en netbeheerders meest lucratieve tariefregimes die met die “slimme” meters mogelijk zullen worden. Ten koste van mij en mijn duurzame medelanders.

  En dan heb ik het nog niet eens over de excessen die het gevolg zijn van gegarandeerde verhoogde storingsgevoeligheid van dat soort complexe apparatuur. Ik zie de gitzwarte buien al hangen: straks oorlog met je netbeheerder omdat er door een storing gegevens verminkt doorkomen. Of, bijvoorbeeld, je netinvoeding van je peperdure, volledig door jezelf betaalde zonnestroom installatie is opeens uit het systeem weggevallen (ik heb al jaren geleden een mail binnengekregen dat een meteropnemer gruwelijke blunders maakte met het verwisselen van de diverse telwerken op een nieuwe digitale meter, wie garandeert mij dat dat soort wisseltruuks [ten koste van de klant, uit der aard] niet gaan voorkomen met een complex apparaat als die “slimme” meter??? Ga maar eens proberen te bewijzen dat jij gelijk hebt bij problemen, en niet de netbeheerder in zulke gevallen.

  Ergo: dat worden drama’s. En het is al een grote zwijnenstal, die “geliberaliseerde” markt…

  Een correctie, Cor: het was niet de Staat die die rotmeters er door drukte (doch het wel allemaal heeft gefaciliteerd, daarbij door welwillende bureaucraten geholpen die wel een orwelliaans oogje in mijn meterkast willen). Neen, het was oorspronkelijk en nog steeds het grote MASTERplan van brancheorganisatie EnergieNed. Die haar archaïsche sluwe Arnhemse vossenstreken helaas nog steeds niet verleerd is. Bundeling van CAP. tarief, “slimme” meter en “leveranciersmodel van facturatie” komt uit hun koker.

  En die club wordt nu ook nog eens voorgezeten door een berucht ex commissaris van de K. die zijn hand er niet voor omdraaide om het distributienet in het noorden des lands fossiel dicht te te laten timmeren door mega-kolenstokers, of die burgers als excuus-truzende trekpoppetjes laat plaatsnemen aan een compleet ongeloofwaardig “overleg”forum rond de Staat in de Staat genaamd Schiphol om er nog een paar landingsbanen extra door te laten drukken.

  Inderdaad ja. Hoe geloofwaardig kan een “democratie” als Nederland nog zijn…

  Het felle protest van de Consumentenbond tegen de verplichting van “een” slimme meter is door het kabinet naar de prullenbak verwezen. Wie gelooft er dat over twee jaar we niet alsnog allemaal dat ding onze ingewanden in krijgen geperst?

  Reactie door peter segaar — juni 29, 2008 @ 11:21 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl