Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 31 mei 2008, 21.50 uur – paulus
Categorie: water

Deltacommissie: het wordt een dure grap

De bescherming van Nederland tegen het water gaat een stuk meer kosten dan de meeste mensen nu denken. Hoewel de Deltacommissie pas op de tweede dinsdag van september zijn advies aan de regering uitbrengt worden de geesten nu al rijp gemaakt voor deze zure appel. Maar gaan we ook de watertoets bij het ruimtelijk beleid eindelijk serieus nemen?

watersnood

Vorige week gaven commissieleden Cees Veerman en Louise Fresco een interview aan de Volkskrant onder de kop: bescherm onze rijkdom tegen de stijgende zeespiegel.

En vandaag was Pieter van Geel op het CDA-congres nog wat concreter: “Het kabinet trekt de komen jaren al honderden miljoenen uit voor dijkversterking. Maar we moeten met elkaar durven zeggen dat in de komende decennia veel meer geld nodig is. Vanaf 2011 en zo nodig eerder.”

Wat een angsthazerij. Volgens mij zijn er in Nederland maar weinig mensen te vinden die niet de noodzaak inzien van een goede bescherming tegen hoog water. Die investeringen komen er dus wel.

Een stuk lastiger wordt het aanpassen van het ruimtelijk beleid op de zeespiegelstijging en bodemdaling. De plannen voor de bouw van een nieuwe stad in het afvoerputje van Nederland (de Zuidplaspolder ten westen van Gouda) gaan gewoon door. Ik ben benieuwd of de Deltacommissie dat soort kortzichtigheid aan de kaak durft te stellen.

Meer lezen?
zie dossier Nationaal Waterplan/Deltacommissie

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl