Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 28 april 2008, 21.11 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, in de media, wonen

CO-meters: lapwerk

Dinsdag 29 april zendt EénVandaag een reportage uit over het plan van energiebedrijf Eneco om in woningen met open huurgeisers koolmonoxidemelders op te hangen. Dat is lapwerk. Ze kunnen beter wat meer tempo maken met het vervangen van de geisers.

CO-meter

Open geisers onttrekken hun verbrandingslucht aan het vertrek waar ze hangen. Vroeger was dat heel normaal, ook bij kachels. Maar tegenwoordig zijn steeds meer woningen door de kierenjacht potdicht. Ga je dan toch nog zo’n open toestel gebruiken dan wordt de zuurstof in recordtijd opgestookt. Bij onvolledige verbranding van het gas kan er ook nog eens koolmonoxide ontstaan, een dodelijk gas.

De oplossing is simpel: geen open verbrandingstoestellen meer toepassen en de oude toestellen vervangen door moderne toestellen, die ook nog eens zuiniger omspringen met energie. Dat Eneco kiest voor een CO-meter getuigt van een cynische kruideniersmentaliteit. Daarom wordt het tijd dat minister Vogelaar tempo maakt met haar toezegging om met een wetswijziging te komen die open verbrandingstoestellen verbiedt.

zie ook: Bouwtoezicht gemeente faalt.

** Update **
De uitzending is hier terug te kijken.

2 reacties »

  1. Ik huur mijn geiser via de servicekosten van mijn woningcorporatie. Dit bedrijf heet Mercurius. Ze mogen geen CO meting doen van de corporatie en dus doen ze dat ook niet…

    Reactie door Lydia — mei 5, 2008 @ 12:58 pm

  2. [...] 28 april 2008 CO-meters lapwerk [...]

    Pingback door Weblog Paulus Jansen » dossier open verbrandingstoestellen — december 24, 2009 @ 1:12 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl