Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 4 april 2008, 8.22 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, wonen

Vogelaar: ramen moeten weer open

vogelaarAlle nieuwbouwwoningen krijgen voortaan ramen die open kunnen. Er komt snel een verbod op het gebruik van -gevaarlijke- open verbrandingstoestellen (geisers en CV-ketels) in nieuwbouwwoningen. En voor bestaande woningen komt er een grote campagne om dergelijke toestellen te vervangen. Dat zijn de drie belangrijkste toezeggingen die minister Vogelaar deed tijdens het algemeen overleg van gisteravond over de (on)gezonde woningen.

Over mijn inzet voor het debat schreef ik gisteren een opinieartikel in Cobouw.

Over het verbannen van de open verbrandingstoestellen ben ik zeer tevreden. Dat was een van mijn doelstellingen voor het debat.
De discussie over de te openen ramen ontstond na de uitzending van Zembla over de problemen met balansventilatie in de Amersfoortse wijk Vathorst. Daar bleken in enkele complexen geen beweegbare ramen aangebracht te zijn “… want het ventilatiesysteem zorgt al voor het inblazen van frisse lucht.”
Alle aanwezige kamerleden wilden dat deze eis in het Bouwbesluit wordt opgenomen. Daarop wees ik hen erop dat het Bouwbesluit al lang eist (artikelen 3.61 en 3.62) dat woningen voorzien moeten zijn van voldoende spuicapaciteit in de vorm van gevelopeningen. Dat is een ingewikkelde omschrijving voor beweegbare ramen. Het Bouwbesluit staat echter toe dat de aanvrager van een bouwvergunning beroep doet op het gelijkwaardigheidsbeginsel: je mag een voorstel doen voor een gelijkwaardige oplossing die niét voldoet aan de letter, maar wel aan de intentie van het Bouwbesluit. Dat zal hier ongetwijfeld gebeurd zijn op grond van de aanwezigheid van balansventilatie. Dat de gemeente Amersfoort daaraan heeft meegewerkt is zeer onverstandig. Ik denk daarom dat de simpelste oplossing is om het gelijkwaardigheidsbeginsel voor deze voorschriften voortaan uit te sluiten. De minister werkt dat verder uit.

Ik heb nog twee voorstellen gedaan om de kwaliteit van het binnenmilieu en de rechtsbescherming van de bewoners te verbeteren: de invoering van een APK voor woninginstallaties en een wettelijke verzekerde garantie.
Voor de APK was helaas nog onvoldoende steun. Vooral de opstelling van Boelhouwer (PvdA) verbaasde me sterk. Eerst riep hij me op om de APK te koppelen aan een verplichting om de opgespoorde gebreken te herstellen. Toen ik daarop antwoordde dat ik die richting ook wel opwil, haakte hij alsnog af. Onbegrijpelijk.

De verzekerde garantie komt terug bij het debat dat we binnenkort gaan voeren over de bouwregelgeving en het gemeentelijk bouwtoezicht, naar aanleiding van het advies van de commissie Dekker. Voor die tijd gaat minister Vogelaar, mede op mijn verzoek, alvast kijken naar de aansturing en bestuurssamenstelling van het Garantie Instituut voor de Woningbouw. De GIW-garantie staat wat mij betreft nu te veel onder invloed van de projectontwikkelaars en bouwbedrijven.

Al met al geen slecht resultaat.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl