Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 10 maart 2008, 22.14 uur – paulus
Categorie: in de media, wonen

Schrap de wachtlijstbelasting voor woningzoekenden

TROS Radar besteedde vandaag aandacht aan mijn onderzoek naar de bedragen die gemeenten en woningcorporaties in rekening brengen aan woningzoekenden. Tien jaar geleden hoefde je nergens te betalen om ingeschreven te staan voor een huurwoning. Vijf jaar geleden ontdekte de eerste gemeente deze nieuwe belasting. En inmiddels moet je al bij de meeste gemeenten en woningcorporaties betalen… om op de wachtlijst te staan. Dat lijkt bijna een premie op laksheid.

Eurohuis
Uitzending gemist? Kijk hier alsnog naar het item over de wachtlijstbelasting.

Onze inventarisatie leert dat woningzoekenden in de regio Almere 25,50 euro per jaar neertellen, terwijl inschrijving in de regio Rijnmond gratis is. In gemeenten waar geen regionale woonruimteverdeling bestaat en woningzoekenden zich bij afzonderlijke corporaties moeten inschrijven, lopen de bedragen soms erg ver op. Zo betaalt een woningzoekende in Assen 153 euro om drie jaar op de wachtlijst te staan. Dit zijn natuurlijk absurde bedragen en het vinden van een woning wordt ook nodeloos duur en ingewikkeld gemaakt. Corporaties moeten worden gedwongen om samen te werken en een gezamenlijk loket te openen. Zo hoef je maar één keer in te schrijven en wordt de beschikbare woonruimte eerlijk verdeeld.

Ik zal ons rapport woensdag aanbieden aan minister Vogelaar. De Tweede Kamer debatteert dan met haar over aanpassingen in de Huisvestingswet.

Lees hier ons rapport ‘Schrap de wachtlijstbelasting!’

1 reactie »

  1. Was een tikkie erg kort, helaas. Maar je hebt gelukkig veel kunnen zeggen in zo weinig tijd. Ik hoorde overigens van iemand uit Assen die naar de Randstad wil, dat Krommenie (Gem. Zaanstad dus) iets van € 135,- aan inschrijfgeld vraagt? Toen ik me in Lansingerland inschreef (3B gemeenten: Berkel & Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek) kostte me dan € 15,-. En dat is om overheen te komen. Additionele kosten voor urgentieaanvraag tot dusver € 79,-, waarvan € 45,- ’statiegeld’ dat je terugkrijgt als de urgentie wordt toegewezen.

    Reactie door Lydia — maart 11, 2008 @ 9:12 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl