Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 5 maart 2008, 21.46 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Moties stimuleringsregeling duurzame energie

Vandaag was er, aansluitend bij de commissievergadering over de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie SDE, de gelegenheid om moties in te dienen. Daar werd druk gebruik van gemaakt.

Biogast
pilotproject van Biogast voor de productie van groen gas bij de rioolwater zuiveringsinstallatie in Beverwijk

Ik heb drie moties voorgesteld.

Allereerst de uitspraak dat de Kamer ook in de toekomst de gelegenheid moet krijgen om zich vooraf uit te spreken over voorgenomen wijzigingen van de SDE. Minister Van der Hoeven vindt het na de bespreking van de kersverse regeling wel mooi geweest, toekomstige aanpassingen wil ze zelf kunnen doorvoeren zonder volksvertegenwoordigers die vervelende vragen stellen.

Een tweede voorstel heeft betrekking op een betere financiële basis voor de SDE, op dezelfde manier als dat zeer succesvol in Duitsland is geregeld. Daar wordt de subsidie op groene stroom betaald via een variabele -in de praktijk zeer beperkte- opslag op de prijs van grijze stroom. Dankzij deze zogenaamde Einspeisegesetz worden er bij onze Oosterburen dit jaar 100 keer zoveel zonnepanelen geplaatst dan in Nederland.

Het laatste voorstel vraagt om een uitbreiding van de SDE met bepaalde reststromen uit de levensmiddelenindustrie. Door middel van (co)vergisting zijn dergelijke reststromen vaak te benutten voor de opwekking van groen gas, elektriciteit en warmte.

Volgende week dinsdag wordt er gestemd over onze voorstellen.

Lees hier de volledige moties:
MotiesSDE

1 reactie »

  1. In de SDE-subsidieregeling zit nog steeds de salderingsgrens van 3000 kWh/jaar. Deze grens vormt een ernstige belemmering voor het verduurzamen van de groene energieopwekking door particulieren. Onze vereniging (ZPV) stelt voor deze grens op te heffen. Dit is nodig voor bestaande en toekomstige woningen met elektrisch door Pv panelen aangedreven warmtepompen (zoals nu al bestaan in Boxtel; deze eigenaren zijn verplicht hun zopmnmepanelen vanaf september tot het eind van jet jaar af te schakelen. Absurd!

    Reactie door Florjs Wouterlood — maart 8, 2008 @ 6:19 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl