Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 28 februari 2008, 12.23 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Zuinig of gierig?

ZeeuwsMeisjeIs minister Van der Hoeven zuinig of gierig? Dat zal volgend jaar blijken, als de balans wordt opgemaakt van het eerste jaar Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Veel onafhankelijke deskundigen waarschuwen dat met het geld dat voor de regeling is uitgetrokken de kabinetsdoelstellingen voor klimaat en energie niet waargemaakt kunnen worden.

Maar de minister zegt dat ze alle vertrouwen heeft dat zij de kabinetsambities wél kan waarmaken. Toen ik haar daarop vroeg om haar politieke lot te verbinden aan het halen van de taakstelling krabbelde ze echter terug: “Dan moet u bij minister Cramer zijn, want die is coördinerend bewindspersoon voor het Schoon en Zuinig programma.”

Dat valt me een beetje tegen van Van der Hoeven: als je ingaat tegen de adviezen van vele deskundigen moet je ook staan voor je besluit.
Ligt de minister over een jaar op koers, wat we van harte hopen, dan zullen we haar feliciteren en de hemel in prijzen. Haalt ze haar eigen taakstelling niet dan trekken we de rode kaart.

Overigens meldde het CBS vorige week dat in 2007 de productie van duurzame elektriciteit in Nederland gedaald is:

DuurzaamDaalt

Lees hier mijn volledige inbreng bij het SDE-debat op 26 februari:

AO-SDE

2 reacties »

 1. Dan mag je eerst wel eens beginnen met vraagtekens te zetten bij de 52 MWp zonnestroom capaciteit (“huidig opgesteld + gecommitteerd vermogen???”) in de aanbiedingsbrief van vd H., beste Paulus. Dat is namelijk netgekoppeld inclusief autonoom. Het gaat bij de SDE uitsluitend om netgekoppelde systemen bij particulieren, beste Paulus.

  CBS rapport van de 2006 data: 5,0 autonoom, 3,3 energiebedrijven netgekoppeld, 43,6 overig netgekoppeld. Totaal is dat dus die (bijna) 52 MWp (?), maar daar hoort zeker die 5 autonoom uitgehaald te worden (want die wordt helemaal niet “bevorderd” door de SDE, die immers netinvoeding cq. bemeten productie (wordt nooit gedaan bij autonoom) zou moeten “stimuleren”.

  In 2007 is er bij particulieren (en e-bedrijven of whatever) nauwelijks iets bijgekomen. Laten we het op 48 MWp totaal netgekoppeld houden (mogelijk ruim geschat). Van der Hoeven heeft zichzelf al bij de aanbiedingsbrief voor 2008 wellicht zo’n 4 MWp cadeau gedaan…

  Bij de max. installatiegrootte van, na veel zeuren, nu dus 3,5 kWp, zijn dat al minimaal 1143 (3,5 kWp/stuk), en toch zeker 2000 systemen (2 kWp/stuk) nieuwe systemen die ze al “binnen” heeft voor haar “doelstelling van 10 MWp in 2008″. Bij nog kleinere systeemgrootte, worden dat er nog veel meer…

  Ik hoop dat je die cijfers goed zult natrekken bij onafhankelijke partijen, beste Paulus, voordat je een feestje gaat bouwen volgend jaar april, of een gele dan wel rode kaart gaat trekken…

  De eerste berichten zijn bij mij al binnen dat mensen hun systeem hebben uitgebreid, en dag met het handje hebben gezegd tegen de nieuwe “stimulerings”regeling SDE (i.v.m. de grote “terugverdien”mist, de tenenkrullende bureaucratie, de meterproblematiek, en de te voorziene ellende in de meterkast mochten ze verder willen gaan uitbreiden, en ze zouden dat via de SDE willen laten doen – dat worden namelijk DRAMA’s).

  Tel uit uw “winst”…

  Reactie door peter segaar — februari 29, 2008 @ 10:07 pm

 2. Eldepryl….

  Eldepryl….

  Trackback door Eldepryl. — augustus 7, 2010 @ 5:35 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl