Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 24 februari 2008, 15.56 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Transfer

In Engeland kunnen huurwoningen van gemeentelijke woningbedrijven na een stemming overgedragen worden aan een woningcorporatie. Veel gemeenten zien dit als een mogelijkheid om van hun verpauperde woningbezit af te komen, omdat ze het geld niet hebben om hun huizenbezit op het niveau te brengen van de Decent Homes Standard die in 2010 van kracht wordt. De Engelse regering houdt de huurders die voor een transfer stemmen een kluif voor in de vorm van een flinke subsidie voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Toch zijn niet alle huurders overtuigd van de goede bedoelingen.

deurreparatie
aanleiding voor de overdracht is meestal de deplorabele toestand van het gemeentelijk woningbezit.

De huizen van Hyde Southbank Homes (HSH) waren tot 1999 eigendom van de deelgemeente Lambeth. De gemeente had al 20 jaar niets meer aan onderhoud gedaan met als gevolg een enorme verpaupering. Vóór de stemming (“housing transfer ballot”) moest HSH zwart op wit aangeven welke investeringen ze gingen doen in de 3.250 over te nemen woningen. In totaal is er in zes jaar tijd €150 miljoen geinvesteerd in de woningen, de woonomgeving en voorzieningen in de buurt. Van dt bedrag is ongeveer de helft afkomstig van overheidssubsidies, de rest is aangetrokken op de kapitaalmarkt. Het private deel van de financiering werd mogelijk doordat de gemeente Lambeth de woningen aan HSH overdroeg voor één pond.

De investeringen in de woningen hadden onder meer betrekking op grootschalige isolatie, het vervangen van blokverwarming door eigen ketels, nieuw sanitair en verbetering van de gemeenschappelijke gangen, liften en trappenhuizen.
In de woonomgeving is veel geld gestoken in het groen, het oplossen van parkeerproblemen, het afsluiten van doorgangen in verband met criminaliteit en scooteroverlast. Verder hangt de hele buurt vol met 450 (…) camera’s. Kosten twee miljoen pond. De Engelsen zijn trouwens sowieso dol op cameratoezicht. De beelden worden niet direct bekeken maar opgenomen. Bij meldingen van criminaliteit worden ze alsnog bekeken en gebruikt als bewijsmateriaal.

HSHcameratoezicht
De controlekamer van het cameratoezichtproject van HSH in Kambeth (Londen). De beelden worden met name gebruikt voor opsporing en bewijsvoering achteraf.

Ook in Birmingham is tien jaar geleden een stemming gehouden onder de 70.000 huurders van het gemeentelijk woningbedrijf. Ook daar was sprake van slecht beheer en veel achterstallig onderhoud. Opmerkelijk genoeg stemde toch tweederde van de huurders tegen aansluiting bij een woningcorporatie. Volgens de mensen van Midland Heart waren de huurders bang dat ze hun huurbescherming kwijt zouden raken. In Engeland zijn er voor huurwoningen allerlei contractvormen mogelijk, variërend van maximale huurbescherming voor gemeentewoningen tot totale vogelvrijheid in de particuliere huurmarkt. De corporaties zitten daar tussenin. Veel corporaties hebben zich voor een deel van hun woningvoorraad vrijwillig gebonden aan huurcontracten die vergelijkbaar zijn met die van de gemeentelijke woningbedrijven.

Maar ook elders zijn huurders kritisch over de nobele bedoelingen bij de housing transfer ballots. In Edinburgh werden de 23.000 huurders van gemeentewoningen in 2005 onder druk gezet met de aankondiging dat hun nee-stem zou leiden tot extra huurverhogingen.

Toch lijkt me het idee van een vrijwillige transfer op initiatief van de huurders geen slecht idee. Het is een manier om slecht management bij een corporatie af te straffen.

2 reacties »

  1. fam. Hegeman We hebben getenon en hopen nog eens terug te komen. De villa is van alle comfort voorzien zoals airco in alle slaapkamers. Heerlijke week gehad!

    Reactie door Subhashchandar — december 5, 2014 @ 4:16 pm

  2. I really apapecirte free, succinct, reliable data like this.

    Reactie door Francisca — maart 10, 2015 @ 1:45 am

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl