Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 24 februari 2008, 12.30 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Sociale huisvesting aan de goudkust

Nergens in Europa is de woningmarkt zo overspannen als in het hart van Londen. Voor een driekamerappartement betaal je op de vrije markt al gauw 1.000 pond (€1.500) per week. Toch exploiteert Octavia Housing in de peperdure deelgemeenten Westminster en Kensington ruim 2.000 huurwoningen met een gemiddelde huur van 80 pond per week (2007).

ComplexenOctavia

Het bezit van Octavia Housing is niet bepaald doorsnee te noemen voor een woningcorporatie. Veel honderd jaar oude, statige Victoriaanse panden waarvan je zou verwachten dat ze bewoond worden door yuppen die werken in de city. Ook bij ons bezoek aan Birmingham bleek de corporatie Midland Heart een flink aantal tachtig jaar oude vrijstaande en twee onder-een-kap woningen te exploiteren. Je zou zeggen dat het onderhoud van dergelijke panden niet te betalen is, maar klaarblijkelijk lukt het ze toch.

RadnorRoad
Sociale huurwoningen in het stadsvernieuwingsgebied Radnor Road in Birmingham.

Octavia is in Westminster en Kensington ook bezig met een aantal nieuwbouwprojecten. Die worden mogelijk gemaakt door een recent aangenomen wet die het gemeenten mogelijk maakt om eisen te stellen aan het aandeel sociale woningbouw bij nieuwbouwprojecten, óók als de grond in eigendom is van private partijen. Zo kan je projectontwikkelaars dwingen om ook aan de goudkust -met mate, dat wel …- betaalbaar te bouwen. Deze complexen worden met name bestemd voor de huisvesting van keyworkers, zoals onderwijzers, verplegend personeel e.d. Ook in Londen is een groot probleem dat mensen met middeninkomens door de stijgende huizenprijzen steeds verder van het centrum komen te wonen. Vervolgens wordt het steeds moeilijker om personeel te vinden in deze “sleutelberoepen”.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl