Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 23 februari 2008, 22.23 uur – paulus
Categorie: op pad, wonen

Onderdak

Vanavond ben ik teruggekeerd van een vierdaags werkbezoek aan Engeland. Samen met een aantal ander kamerleden bezocht ik een aantal projecten op het gebied van maatschappelijke opvang en wijkaanpak. Veel indruk maakte op mij de aanpak van St Basil’s, dat zich richt op steun aan jonge daklozen in Birmingham.

optreden

Ieder jaar komen in de stad Birmingham duizenden jongeren op straat te staan. De belangrijkste oorzaken zijn ruzie met de ouders, echtscheiding van de ouders en huisuitzettingen. Zo’n 4.000 van hen doen jaarlijks een beroep op St.Basil’s. Deze organisatie beschikt over accommodatie met ongeveer 400 bedden. Directrice Jean Templeton heeft echter een aanpak ontwikkeld die verder gaat dan het bieden van een dak boven je hoofd. Ze probeert in de maximaal twee jaar die jongeren verblijven in een opvangvoorziening van St Basil’s iets te doen aan de onderliggende oorzaken voor de dakloosheid: verbroken familierelaties, eenzaamheid/isolatie, drugsgebruik, gebrek aan communicatieve vaardigheden, onderwijsachterstand, schulden, psychiatrische problematiek of overlastgevend/crimineel gedrag. Of een combinatie van deze oorzaken.

Het belangrijkste doel van Templeton is om de jongeren weer zelfvertrouwen te laten opbouwen en perspectief te bieden op een betere toekomst. Dat doet ze onder meer door ze een flinke vinger in de pap te geven: de “youth advisory board” van St Basils, bestaande uit gekozen bewoners van de accommodaties, speelt een belangrijke rol bij het bedenken van verbeteringen in de aanpak. Ook zijn een flink aantal oud-klanten van St Basils inmiddels actief als vrijwilliger.

Mede door deze aanpak stroomt inmiddels 73% van de jongeren die in de opvang terecht komen op een geplande manier door naar een andere woonvorm.

Na een inleiding van Jean Templeton konden we genieten van een optreden van zes leden van de toneel- en muziekgroep 1st chance: allemaal voormalige dakloze jongeren die inmiddels heel wat meer zelfvertrouwen en enthousiasme uitstralen dan een jaar geleden.

StBasils

Wat me trouwens ook opviel was de enorme hoeveelheid geld die St Basils ophaalt via fundraising: ze zijn voortdurend bezig met het mobiliseren van de bevolking van Birmingham, bedrijven, media. Daarmee slaan ze meerdere vliegen in één klap: ze haalden in 2007 een half miljoen pond op, hun naamsbekendheid is zo gegroeid dat jonge daklozen hen steeds beter weten te vinden, net als de vrijwilligers die een handje willen helpen. Soms kom je in de welzijnswereld een zeldzame combinatie van maatschappelijke betrokkenheid en zakelijk vernuft tegen.

Reageren? »

Reageren?

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl