Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zondag 10 februari 2008, 17.21 uur – paulus
Categorie: Algemeen, Integratie

Boerka

boerka Uit de ministerraad van 8 februari: “Het kabinet wil een verbod invoeren op gelaatsbedekkende kleding in het onderwijs en bij de overheid. Volgens het kabinet belemmert deze kleding de open communicatie.”

Het standpunt is na ruim twee jaar studeren geformuleerd als antwoord op een motie van Wilders, die de boerka altijd en overal verbannen wilde zien. Dat gebeurt dus niet.

Ook in het openbaar vervoer vindt het kabinet gelaatsbedekkende kleding ongewenst, maar daar zijn al voldoende wettelijke middelen om waar nodig op te kunnen treden. Voor het overige valt het dragen van een Boerka of Nikaab onder de godsdienstvrijheid.

Daarmee komt het standpunt van het kabinet ten lange leste vrijwel overeen met hetgeen wij al in december 2005 vonden. Al ben ik benieuwd hoe het met de handhaving van deze regels gaat lopen.

5 reacties »

 1. Mij kan het niets schelen, of een moslima een boerka wil dragen. Moeten ze zelf weten. Maar ik zou graag zien, dat Wilders verplicht zou worden een Boerka te dragen, want ik wordt misselijk van dat smoelwerk

  Reactie door Dik Evertse — februari 10, 2008 @ 7:27 pm

 2. Dit vind ik er van.

  Mazzel & broge, Evert

  Reactie door Evert Wesker — februari 10, 2008 @ 9:01 pm

 3. Een boerka dragen moet in de openbare ruimte verboden worden omdat het strijdig is met alle waarden die we in dit land hebben. Het erkent de menselijke waardigheid niet.
  Of men dat vrijwillig draagt doet niet terzake. Een vrouw aan een halsband zouden we om diezelfde reden verbieden. Vrijwillig of niet.
  Als ik naakt door de straat ga lopen, dan word ik binnen een kwartier opgepakt. Wij ervaren dat als aanstootgevend gedrag. Zo is dat ook bij een burka.
  De vrijheid van godsdienst is een kulargument. Het erkennen van de godsdienstvrijheid houdt niet in dat we alle uitingsvormen van die godsdienst goedkeuren. Besnijdenis verbieden we toch ook !

  Reactie door Henk — februari 10, 2008 @ 10:13 pm

 4. Nee, ik ben geen fan van de Nicaab en de Burka. Integendeel. De Islam zegt nergens dat het moet. Het is de keuze van de vrouwen in dit land. Terwijl wij het associëren met Afghanistan en Iran en onderdrukking. Wat me wel opvalt is dat het mij voorkomt dat ons Kabinet nu zelf inmiddels ook is bang geworden van de eigen bangmakerij de afgelopen jaren na 9/11 door Balkenende c.s. Kennelijk blijken hun bangmakerijen goed te werken. Maar hoe meer we gaan roepen dat iets eng is, of gevaarlijk of niet moet of mag, des te meer zijn we de katten op de zijden spek aan het binden. Laat de mensen in hun waarde en geef ze alle kansen zich te ontwikkelen. Ik denk zelf dat deze protestkleding, want zo zie ik het, dan gewoon weer verdwijnt.

  Reactie door Lydia — februari 11, 2008 @ 7:07 pm

 5. @Evert Wesker:
  Wijze woorden man!!

  Reactie door Johan Visscher — februari 11, 2008 @ 8:35 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl