Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

vrijdag 1 februari 2008, 12.51 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Subsidie zonnepanelen dooie mus?

Het kabinet maakte deze week bekend dat mensen die stroom gaan opwekken met zonnepanelen een subsidie kunnen krijgen van 33 cent per kilowattuur. Dat lijkt een heleboel. Maar het is waarschijnlijk een dooie mus.

zonnepaneel

Je krijgt de 33 cent alleen maar over de kilowatturen die je teruglevert aan het net. Maar de meeste mensen hebben maar twee of vier paneeltjes op het dak liggen en zullen het leeuwendeel van de opgewekte stroom zelf “achter de meter” verbruiken. Ook gaan de meterkosten omhoog omdat je een speciale meter nodig hebt die ook teruggeleverde stroom kan meten. En daarvoor betaal je extra.

Ook oud-PvdA staatssecretaris Willem Vermeend is zeer skeptisch over het kabinetsplan: “we hebben een echt plan nodig” zegt hij vanmorgen in De Pers.
Ik wil komende dinsdag bij het vragenuur de ministers Van der Hoeven en Cramer laten uitleggen hoe deze miezerige regeling zich verhoudt tot de mega-ambities van dit kabinet voor duurzame energie.

Wat mij betreft kan dit kabinet overigens veel beter een aanschafsubsidie op zonnepanelen invoeren.

23 reacties »

 1. “Je krijgt de 33 cent alleen maar over de kilowatturen die je teruglevert aan het net. Maar de meeste mensen hebben maar twee of vier paneeltjes op het dak liggen en zullen het leeuwendeel van de opgewekte stroom zelf “achter de meter” verbruiken.”

  Tja, maar het was de bedoeling dat mensen dus meer panelen zullen gaan plaatsen en dat is dan dus meer dan twee tot vier. Overigens de meeste mensen met een eigen huis hebben helemaal niets op het dak liggen.

  Dus als een regeling, hoe die er ook uit komt te zien, bevordert dat er meer zonne-energie opgewekt gaat worden op daken dan is dat waar we om zitten te springen, Al Gore adepten zouden dus wel kritisch moeten zijn over wel of niet effectief bij een nieuwe regeling, maar een wat minder afwijzende toon zou niet gek zijn lijkt mij.

  Stel dat de extra kosten voor terug levering bemetering nu ook eens in een regeling vervat worden?
  Als men een regeling treft die kosten neutraal is voor de particulier dan is er al veel gewonnen lijkt mij, waarbij het kosten voordeel door eigen gebruik ook nog eens zou kunnen dienen als extra stimulans.

  Overigens laat niemand nu denken dat dit DE oplossing is, het is maar een deel oplossing. ’s Nachts zal er nog steeds conventioneel, fossiel of kern, moeten worden opgewekt voor dat deel dat overdag bespaard kan worden. In de nabije toekomst is er geen alternatief te verwachten die dat kan opvangen, zoet – zoutwater membranen zal nog wel een poosje duren.

  Maar elke besparing zou bij de mensen die echt serieus menen dat de waarschuwing van Al Gore nu stevig ter harte moet worden genomen, moeten worden toegejuigd.

  Feestend en juichend naast een kunstijsbaan staan, Lilian Marijnissen, waarbij die tijdelijk is en de restwarmte wordt weggegooid, in een klimaat met temperaturen om en bij de 10 graden, is voor mij een teken dat de boodschap kennelijk niet is aan gekomen of dat men bij de waan van de dag voor het modieuze maar wat roept.

  Roelf.

  Reactie door R van Bergen — februari 1, 2008 @ 1:30 pm

 2. Er wordt maximaal 3 kilowattpiek ondersteund!!! Leuk voor “Nederlandse begrippen”. Maar compleet niks in vergelijking met Zonnestroom Kampioen Deutschland wat vorig jaar 1.100 MegaWattpiek aan het net koppelde volgens de brancheorganisatie BSW, en wat alle feed-in niet uit de Staatsbegroting financiert (met alle afgrijselijke bureaucratie die je nu in die bezopen AMvB’s, Ministeriële Regelingen, en wat al niet terug ziet komen). Maar wat bij iedereen keurig van de kWh prijs door de netbeheerders wordt afgeroomd (een halve eurocent/kWh), onderling wordt verrekend, en het land laten knallen, en knallen, en knallen. Je mag als particulier daar ongelimiteerde installaties laten bouwen, eerste staffel is daar 30 kilowattpiek, tien maal zo hoog dan in NL. Als je het geld hebt, bouw je schuurdaken vol, honderden kilowattpieken!

  En je mag daar je eigen meter laten plaatsen. In Nederland gaat Continuon je als je het nieuwe tariefblad goed leest, bij “aantoonbare productie” (lees netinvoeding) mogelijk 24,47 Euro extra aftroggelen voor een TWEEDE meetdienst. Bovenop de voor enkel tarief klanten reeds DERTIG procent verhoogde meetdienst voor de bestaande meter, met dank aan de NMa.

  Zo “doen” we dat in Nederland.

  SDE wordt niks, en de breed door EZ uitgemeten “innovatie” gaat het op het vlak van zonnestroom nauwelijks brengen. Alle spullen worden straks massaal uit China en Duitsland gehaald, hier montageklaar op de daken geschroefd, en that’s it. 10 MWp in 2008 voor 2,8 miljoen euri. In Duitsland worden wekelijks megawattpieken op het net gezet, het nieuwste park, in 2009 op te leveren is 40 MWp groot, een tweede, 51 MWp komt dan ook waarschijnlijk op het net. Beieren dreef reeds in 2006 op 1,4% zonnestroom (…). Allemaal buiten de politiek extreem gevoelige Staatsbegroting om gefinancierd.

  Geen probleem dat er nu eindelijk weer eens “iets” wordt gedaan hier (het zou tijd worden!), maar ik had graag gezien dat de eeuwige eigen nonsens en extreem bureaucratische pruts-experimenten die geen hout snijden eens afgelopen zijn, en dat het Duitse systeem, wat Zuid Korea inmiddels gekopieerd heeft en ook UITVOERT, gewoon hier ook in de praktijk wordt gebracht. Bewezen succesvol.

  Honderdduizendne particulieren in Duitsland, die regelmatig ook Bürgerbeteiligungsanlagen op scholen en gemeenschapshuizen neerzetten van vele tientallen kilowattpieken (met eigen geld!), vormen het maatschappelijke draagvlak daar met voor de volle honderd procent bij de Energietransitie betrokken mensen. Dat is in NL zelfs met de nieuwe SDE nauwelijks het geval, en gemeenschappelijke projecten van 3 kWp? Dat zijn 17 moderne 175 Wp moduultjes. Leuk, maar heeft nauwelijks impact. Cramer heeft net een miniproject met tweedehands paneeltjes officieel geopend…

  Wanneer gaat er een zware politieke delegatie ZONDER EZ medewerkers naar Duitsland toe om eindelijk eens zelf te zien en the horen hoe ze het daar allemaal elke keer weer flikken?

  Het zou de hoogste tijd worden!

  Gosse Boxhoorn en Willem Vermeend hebben het grootste gelijk van de wereld dat de nieuwe SDE niks is. En dat moet de “markt” voor de komende jaren dus gaan abwürgen, want een “ander” systeem na alle voorgeschiedenis hier invoeren: dat is dus politiek onhaalbaar… Ergo: weer jaren verlies te verwachten op het vlak van zonnestroom.

  Reactie door peter segaar — februari 1, 2008 @ 3:17 pm

 3. @2 Peter Segaar,

  Dus!

  Jawel inhoudelijke positieve kritiek leveren, met feiten eb=n voorbeelden zoals jij die her geeft. Jawel er moet iets gebeuren er moet iets los komen maar alleen zuur reageren levert nooit vooruitgang op dat levert hakken in het zand op, dus laten zien dat het nog veel beter kan en niet zeggen dat dit weer flut is.

  Je verhaal hartstikke goed, de toonzetting, evenals bij Paulus afremmend en dat willen jullie vast niet.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — februari 1, 2008 @ 8:38 pm

 4. Paulus:

  “Wat mij betreft kan dit kabinet overigens veel beter een aanschafsubsidie op zonnepanelen invoeren.”

  ALSJEBLIEFT, PER FAVORE: NIET aan beginnen! We hebben er DRAMA’s door gekregen in 2000-2003. Het stimuleert een totaal gebrek aan kwaliteitsbewustzijn, zowel bij de industrie, de installatiebranche, als bij de burger zelf. UITSLUITEND een degelijk feed-in systeem zal de extreme kwaliteit zoals in Duitsland en Spanje al jaren bewezen aan het net gaat kunnen afdwingen. Omdat op het RESULTAAT afgerekend wordt. Op marktplaats NL staan zwaar op aanschafprijs gesubsidieerde zonnepanelen te koop die soms zelfs nooit een dak gezien hebben en nooit uit de doos zijn gehaald. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank, blauw belastinggeld, zo u wilt…

  Ik heb GEEN bezwaar tegen een kleine gemeentesubsidie, maar het mag per definitie nooit het verschil maken. Dat kan uitsluitend een resultaat promotende feed-in regeling doen. Die, zoals dat in Duitsland heet, een “kostendeckende Vergütung” is die zich na een jaar of 15 zo’n beetje heeft terug betaald. En die voor nieuwe systemen jaarlijks door het vaste degressie percentage naar beneden wordt bijgesteld om de industrie kostenbesparing op te leggen.

  Die degressie percentages worden momenteel fel bediscussieerd in Duitsland, maar het systeem blijft volledig overeind staan sinds het in 2000 is ingevoerd en tot, volgens de brancheorganisatie, inmiddels reeds 3.800 MegaWattpiek aan het net gekoppeld vermogen heeft geleid und noch lange keine Ende…

  http://www.polderpv.nl/PV_weltmeister_2006_2007.htm

  Reactie door peter segaar — februari 2, 2008 @ 8:57 am

 5. Het was ergens in april 2007 dat ik de Duitse eeg regeling had opgestuurd naar zowel de energieraad en ook min. EZ. Met de vraag waarom wij (NL) deze regeling eenvoudigweg niet overnemen, zoals al reeds zo veel landen de Duitse eeg regeling hebben gekopieerd. Ik Kreeg een reaktie van één regel terug:

  “Nederland zal deze eeg regeling NOOIT overnemen”

  Verder geen uitleg over dit bruuske standpunt. Nu is het niet echt moeilijk om te bedenken dat de enorme succesvolle Duitste regeling in NL ten koste zou gaan van de gas opbrengsten. Beste mensen, eerst netjes de gas voorraad aan de oliegekoppelde prijs opmaken en dan zullen ze bij EZ nog wel eens kijken of ze een regelingetje kunnen bedenken. Natuurlijk wordt tegen die tijd elke zonne wattpiek die je op het huis hebt liggen belast met “de euro” van Marijnissen. Zo gaat dat nu eenmaal in NL….

  Reactie door Eniot Sivjiem — februari 2, 2008 @ 1:56 pm

 6. Er is ook nog een andere vorm van duurzame stroom, Windenergie,opgewekt met grote windmolens.
  Dat is een veel kosteneffectieve manier om onze CO2 uitstoot te reduceren.
  Ook hier vertoond de SDE een enrstig gebrek.
  Een project dat subsidie krijgt, moet binnen 3 jaar na toekenning beginnen met leveren van windstroom. En er mag 1 jaar uitstel gevraagd worden.
  helaas is de praktijk dat windenergie projecten een doorlooptijd van 7 jaar en langer hebben. Dus is het te voorzien dat de SDE reservering voor windenergie wel wordt toegekend, maar na 3 jaar weer wordt ingetrokken.
  Eingelijkis deze SDE regeling niet compleet, voor windenergie.
  Er hoort een windenergiewet bij ingevoerd te worden, die elke regio de plicht oplegt een bepaald quotum windmolens te bouwen.
  Inwoners van een regio kunnen dan investering steun krijgen uit die SDE.
  En de windpark projecten die onder deze wet worden gebouwd, krijgen een versnelde procedure.

  Verder stel ik voor om iedere belastingplichtige elk jaar de gelegenheid te geven een aanschaf subsidie te ontvangen op een standaard pakket, van bijv deze 3 kWp.
  Want terugleveren zal niet zo snel gebeuren met een salderende meter, maar er is wel degelijk CO2 besparing, en PV maakt ons onafhankelijker van het fossiele kartel en dat mag best beloond worden.

  Reactie door Henk Daalder Windparken Wiki — februari 2, 2008 @ 5:04 pm

 7. @Henk:

  “… terugleveren zal niet zo snel gebeuren met een salderende meter”

  Heb je die mooie blauwe dingeskes nu wel of niet? Het is onzin wat je stelt. Ik lever honderden kWh/jaar aan het net. Waarom? Zuinig huishouden, 12 paneeltjes. Kan makkelijk. Vandaag ook weer. Computer aan, koffiezetapparaat aan, stereo installatie aan, mechanische ventilatie tijdelijk op hoogste stand (na douchen). Resultaat bij felle zon? Terugdraaiende ferrarismeter…

  Maar zelfs dan zet het geen zoden aan de dijk als je het uitsluitend financieel zou willen bekijken.

  Uitsluitend een Duits EEG zet echt zoden aan de Hollandsche Dyck.

  EZ liegt dat het gedrukt staat, en het allerergste is dat ze er elke keer weer mee wegkomen omdat het parlement continu zit te slapen en het vertikt om stevig in te grijpen of zich onafhankelijk (in Deutschland, selbstverständlich!) te informeren over de fenomenale merites van dat superieure systeem.

  Een van hun argumenten, beste Eniot, was, “dat het de marktwerking zou verstoren”. Ik lag echter over de grond te rollebollen toen ik dat las (het was tongue-in-cheek verstopt in een van die afgrijselijke “brieven aan de TK” van ze, 34 pagina’s lang…). Blijkbaar vindt EZ dat er “geen markt” is in Duitsland (waar je gewoon aan het EEG mee mag doen met een heel dak van een ton kostend aan zonnepanelen, EN tegelijkertijd een willekeurige leverancier voor je elektra en/of gas kunt kiezen), en dat “de markt” in Nederland blijkbaar een superieur, uniek, en door heel Europa na te volgen Energie Hemel Op Aarde is (vorig jaar: 6% mensen geswitched, ha, ha, ha).

  Volgens mij moet er eens een hele grote voorjaarsschoonmaak op genoemd Ministerie plaatsvinden. Het begint daar ernstig naar mottenballen en vermolmd hout te ruiken…

  Eniot: heb jij dat mailtje of brief nog waar die reactie in staat? Ik heb belangstelling.

  Reactie door peter segaar — februari 3, 2008 @ 2:07 am

 8. @Roelf:

  Die “toonzetting” komt van 4 jaar continue sabotage van alles wat met zonnestroom (en duurzame energie) te maken heeft, het klakkeloos accepteren van nieuwe kolencentrales die onze energievoorziening en onze leefomgeving voor decennia lang gaan verzieken (en duurzame elektriciteit tot de giller van de eeuw gaan maken), van afgrijselijke bureaucratie waar je een hartverlamming van krijgt, en noem maar nog wat zaken op.

  Jij kent ongetwijfeld de vele “dossiers” niet die hier op mijn bureau liggen te slingeren.

  En daar moet je natuurlijk vrolijk onder blijven. Sorry. Blijkbaar verkeerde karakter.

  Reactie door peter segaar — februari 3, 2008 @ 2:13 am

 9. Inderdaad. Onzin, op zo’n manier een met veel bombarie aangekondigde regeling in gang zetten. En dan nog: al zou de bruto opgewekte stroom gesubsidieerd worden, Nederland is gewoon geen goed land om zonne-energie te bevorderen. Geef het geld liever aan zonrijke (ontwikkelings)landen waar de opbrengst rendabel is. Het klimaatprobleem is toch mondiaal?
  Steek liever geld in grote windprojecten en rendabele en comfort verhogende warmtepompen.

  Maarten Dullens

  Fondament-communicatie

  Specialist voor duurzaamheid in de gebouwde omgeving

  Reactie door M. Dullens — februari 7, 2008 @ 10:58 pm

 10. @heer Dullens:

  “Nederland is gewoon geen goed land om zonne-energie te bevorderen.”

  Wat een apert klinkklare NONSENS! En u durft zicht “specialist voor duurzaamheid” te noemen? Ha! Wel eens van Duitsland gehoord? Waar inmiddels 3,8 GigaWattpiek is geplaatst, en de bevolking daar geen enkel probleem mee heeft (ze betalen een halve eurocent max. opslag per kWh, en daar wordt alle duurzame elektriciteit uit betaald), zelfs enthousiast? Beieren, wat op 1,4% zonnestroom drijft (al in 2006). Waarom? Omdat ze het daar GOED geregeld hebben, i.t.t. het van bureaucraten vergeven Nederland die continu alles zitten te saboteren. En omdat die Wet, het EEG, door EZ pertinent GEWEIGERD wordt. Wat rabiate KOLDER is. NL heeft gemiddeld meer zoninstraling dan Duitsland. Dus HOEZO NL geen “goed land”??? U zit uit uw nek te kletsen!

  Laat onverlet dat Derde Wereld maximaal aan zonnestroom geholpen dient te worden, daar is Annemarie Goedmakers met FRES al lang mee bezig. Shell heeft de hele zooi (“rural” divisie zonnestroom) echter weer eens verkocht (maar ja, die verdienen toch goud geld aan met bloedgeld betaalde olie en derivaten…).

  Laat ook onverlet, dat netkoppeling in Derde Wereld in meeste gevallen totaal onmogelijk is omdat er geen net is. Dus alleen autonoom, en dan gaat het om kleinschalige systemen. Geen enkel probleem mee, moet vooral blijven gebeuren, ook met lokale opslag zodra dat economisch haalbaar is (moet verdomd goed geregeld worden en lokaal problemen opgelost bij onderhoud) maar het is totaal onvergelijkbaar met de netgekoppelde megacentrales in Duitsland, Spanje, en Italië begint ook lekker te lopen. Er staan de nodige landen te trappelen van ongeduld met de uitvoering van reeds geïmplementeerde wetgeving ge-ent op het Duitse systeem. Het enige wat in de weg zit (momenteel Griekenland als hoofdpijn dossier) zijn de bureaucraten. Als de politieke wil er is, wordt die totaal onnodige barrière met enkele directieven uit de weg geruimd, en kan de zonovergoten Griekse markt gaan knallen zoals u nooit een markt heeft zien knallen.

  En dat kan in Nederland ook. Weliswaar in mindere mate dan in Griekenland, maar de potentie is zeer hoog. Dat is en wordt elke dag weer fysiek aangetoond door vele particulieren (vandaag 3,53 kWh/kWp.dag eigen opwek, overschot automatisch gesaldeerd het net op en verliesloos tegen betaling van alle kosten 100 procent legaal door mijn buren afgenomen). Eerst de bureaucratie uit de weg ruimen. Die SDE is niks. Dat was dan ook de bedoeling van de saboteurs die hem hebben opgesteld. En daar dienen ze door Den Haag keihard op afgerekend te worden…

  Tenslotte: het is niet of-of. Het is en-en-en-en-en. ALLES moet uit de kast op duurzaam gebied (waar kernenergie uiteraard nooit bij zal horen). Daar mag het grootste deel van de gasinkomsten naar toe. Daar is een roestvrijstalen ruggengraat voor nodig in Den Haag.

  Reactie door peter segaar — februari 9, 2008 @ 1:39 am

 11. Ik ken een behoorlijk aantal mensen die geld hebben klaar liggen om te investeren in zonnepanelen.
  maar er met de huidige regeling wél vanaf zien.:
  1. kosten van bemetering door netbeheerder.
  2. beperking tot 3kwp, dat is aanzienlijk minder dan mijn huishouden verbruikt.
  En als het dan gaat om de netto invoer in het net, dan kom ik toch nooit in aanmerking voor subsidie.
  inderdaad, blijmaken met een dode mus.
  is dat de politiek waar we op zitten wachten?

  Reactie door Peter van der Lugt — februari 9, 2008 @ 10:31 am

 12. Het is volksverlakkerij om maar 33 cent per Kwh over de teruglevering uit te keren. Nu al krijgt men, zonder de MEP-subsidieregeling, voor de teruggeleverde Kwh’s 21 cent per Kwh terug. Er zou dus een dubbeltje bijkomen. Maar in de oude MEP kreeg men ook nog eens 9 ct over de in totaal door de zonnepanelen (dus bruto)geproduceerde stroom en die vervalt nu. De voor zon al slechte MEP-regeling, die niet aansloeg,wordt nu dus nog slechter. Het resultaat zal ernaar zijn. Nederland hekkesluiter doet er alles aan dat ook te blijven.De 80 MW voor zon in 2011 kun je op je buik schrijven. Die wordt bij lange na niet gehaald. Per jaar wordt in Duitsland ongeveer 800 MWp aan zonnepanelen op gebouwen geplaatst. Als we dat voor het inwoneraantal corrigeren dan zou de doelstelling voor Nederland 800:5=160 Mwp per jaar moeten zijn. Dus in 2011 720 Mwp. We leveren dus maar 10% van de inspanning die Duitsland levert. En Duitsland doet dat met een simpele heffing van 0,75 eurocent op het electriciteitsverbruik. Terwijl wij in Nederland 4 eurocent aan energiebelasting heffen die in de algemene middelen gaan maar niet naar het milieu.

  Reactie door Martin van Es — februari 9, 2008 @ 10:27 pm

 13. @Martin

  Die MEP regeling was helemaal niks voor PV-klanten (de meeste hadden en hebben maar een moduultje of 4-6, die gingen natuurlijk nooit een productiemeter laten plaatsen voor goud geld die dan ook nog nooit hun eigendom wordt, als ze al van de “mogelijkheid” daarvan op de hoogte waren geweest, wat niet zo was….). Is alleen voor die paar honderd Friezen met daken vol (gesubsidieerde) modules interessant geweest. Zie mijn opmerkingen n.a.v. de laatste gruwelijke CertiQ cijfers die Rob de Bree aan me doorbriefde…

  http://www.polderpv.nl/nieuws_Externen.htm#DE_drama_Nederland_de_Bree

  Detail: die 800 MWp in Duitsland (het was in 2006 830 MWp, in 2007 volgens brancheorganisatie BSW maar liefst 1.100 MWp, maar laatste cijfer moet nog onafhankelijk gecheckt worden), zijn beslist niet alleen op gebouwen geplaatst (wel veel), maar ook, in grote mate, in de vorm van kleine tot zeer grote MWp parken op (onder voorwaarden) reeds ontsloten terreinen als afvalbergen, militaire oefenterreinen, e.d. Vaak door compleet onafhankelijk van de grote energieconcerns opererende, zeer succesvolle kleine en grote projectontwikkelaars (dat krijg je als je retegoeie Wetgeving in het leven roept zonder instapdrempels en een degelijke vergoedingenstructuur).

  Energiebelasting op elektriciteit is niet 4 eurocent. Die is voor 2008 maar liefst 7,52 eurocent ex BTW, dat is 8,95 eurocent incl. BTW/kWh. En dat gaat nog veel hoger worden omdat EnergieNed er een waanzinnig capaciteitstarief door wil gaan rammen (politiek is al vrijwel om, alleen nog wat “massagewerk” nodig) wat “gecompenseerd” moet gaan worden door hogere energiebelasting op elektra en een hogere “heffingskorting” die iedereen weer terug zou moeten gaan krijgen van Wouter Bos (“compensatie” tot in den eeuwigheyt???)….

  Kun jij (als verder goed geïnformeerd commentator) contact met me opnemen? Dank!

  Reactie door peter segaar — februari 10, 2008 @ 10:27 pm

 14. Ik kan dit allemaal niet rijmen met hetgeen de Minister in de Kamerbrief over de SDE regeling aangeeft. Daarin staat onder het kopje: “Verwachtte structurele uitgaven per jaar op grond van in 2008 af te geven beschikkingen”: € 2,8 mln voor zon-PV. ECN hanteert in haar berekeningen 850 uur vollast per jaar. Dit maximum is ook terug te vinden in het overzicht van de categorieën in de regeling. Samen met het maximum van 10 MW voor 2008 en de periode van 15 jaar tezamen met de € 0,33/kWh kom je nagenoeg uit op deze € 2,8 mln. Met een opbrengst van 850 kWh per kWp vermogen heeft het er alle schijn van dat gerekend is met een bruto opbrengst voor de subsidie. Zou dit kleine beetje hoop onterecht zijn?

  Reactie door Carola Keesom — februari 12, 2008 @ 11:11 am

 15. Volgens mij zou het beste zijn om met een eenvoudige kWh meter de opgewekte electrictiet te registreren en daarover de 56 ct/kWh uit te keren, net als in Duitsland.
  Twee redenen:
  1) je hebt een dekking van de onrendabele top zoals berekend door ECN
  2) je hebt controle op en fincieel belang bij een goede opbrengst van het PV systeem. Nu zie je te vaak dat systemen niet of onvoldoende blijken te functioneren omdat niemand daar belang bij heeft.

  Een simpele, geijkte kWh meter hoeft niet meer dan 100 € te kosten. En in Duitsland rekent het energiebedrijf 15-30 € per jaar voor bemetering. Het kost wel wat extra maar dit weegt m.i. op tegen de grote voordelen.

  Verder vindt ik de bovengrens van 3 kWp volstrekt belachelijk. Het gevolg zal zijn dat je alleen kleine standaard bouwpakketten geinstallleerd worden. Goede dakintegratie, innovatieve concepten bij wooncomplexen of bij bedrijven zijn niet mogelijk, dus het “leereffekt” waar de minister op uit is, bedraagt 0,0.

  Reactie door Erik Alsema — februari 12, 2008 @ 4:19 pm

 16. Helemaal eens met de heer Alsema. In het november exemplaar van het ECN/KEMA rapport stonden nog de volgende “te ondersteunen” categorieën: 0-3,5 kWp; 3,5-15 kWp; 15-100 kWp. Eerste categorie was “speciaal” voor particulieren omdat die nog steeds door die duivelse andere “cap” van max. 3.000 kWh netinvoeding/jaar zijn gebonden en daar dus met 850 kWh/kWp absoluut niet “boven” mogen komen, omdat er dan drama’s gaan geschieden zoals in de nieuwbouwwijk In Goede Aarde in Boxtel met 5 kWp PV-systemen die bij de zuinige (!!!) gebruikers voortijdig uit het net worden getrokken om te voorkomen dat ze diep in de problemen komen (NMa ellende regeling). De “rest” van de ECN categorieën was voor bedrijven bedoeld die met EIA nog mogelijkheden hadden. Ik vond die 100 kWp al bezopen, gezien de innovatie met MWp systemen in Duitsland, maar alla, je moet ergens weer compleet opnieuw beginnen.

  Het heeft allemaal niet mogen baten. EZ heeft drie schandalige truken uitgehaald op dit vlak (en nog veel meer, lees de papierstapel maar goed door…):

  (a) systeempjes 0-600 Wp worden NIET binnen de SDE geaccepteerd en kunnen alle ondersteuning vergeten. Hetgeen schandalig is, omdat je juist nieuwe mensen wil trekken die willen “instappen”. Die “mogen” alleen salderen, subsidie kunnen ze op hun buik schrijven (Cramer’s “aanschafsubsidie” is ook al afgeschoten, mogelijk omdat ik vlammende kritiek daarover had geschreven). En omdat de aanschafprijs voor veel mensen toch nog steeds een forse drempel is, is hiermee een zeer effectieve barrière door EZ opgeworpen voordat mensen met “het echte werk” mogen beginnen (lees: vooralsnog, totdat keihard het tegendeel bewezen is, 33 eurocent voor de netinvoeding mogen ontvangen…).

  (b) enige te subsidiëren “categorie” zal 0,601 tot en met 3 kWp worden, het staat snoeihard in die vreselijke “Ministeriële Regelingen” genoemd, in een keurslijf geperst en met talloze ingreepmogelijkheden (op termijn lagere feed-in, andere basiselektriciteitsprijs, you name it) geconfronteerd. Bemetering is totaal onduidelijk en NIET in de SDE geregeld. Aangezien netbeheerders tegenwoordig als roofvissen bezig zijn, is dat VRAGEN om drama’s met de bemetering en tranentrekkende achtergrondgevechten ver van het Binnenhof verwijderd…

  (c) alles boven de 3 kWp wordt NIET binnen de SDE gesubsidieerd. De boodschap: zoek het maar uit, we houden de sector bewust klein, want we hebben eigenlijk helemaal geen zin aan die decentrale opwek…

  Innovatie? Laat me niet lachen!

  http://www.polderpv.nl/SDE_regeling2.htm

  Parlementaire enquête? Parlementaire enquête!!!!!

  Reactie door peter segaar — februari 12, 2008 @ 10:25 pm

 17. Net binnen van de heer Samsom (u weet wel). Staat ook op EZ site.

  Heb ik toch niet voor niets zitten prikken (en anderen, natuurlijk, bedankt Paulus!)…

  http://www.minez.nl/conte…ctid=155339&rid=45706

  Er is nog genoeg over te klagen, hoor, (alleen 0,601 tm. 3 kWp wordt ondersteund, de rest kan het vergeten; saldering moeten we nog zien of dat 15 jaar het blijft uithouden; meterkosten en div. gerelateerde problematiek, etc., etc.) maar deze mocht ook wel even ter compensatie…

  We gaan er verder naar kijken. Wie weet, wordt het ooit nog wat in Nederland. Daar moet keihard voor geknokt worden en alle remmen moeten los…

  Reactie door peter segaar — februari 13, 2008 @ 1:23 am

 18. Via:
  http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=155339 is het document wel te vinden.

  Reactie door Carola Keesom — februari 13, 2008 @ 10:00 am

 19. Bedankt Carola, had ik vlak na die e-mail al gevonden, zoals in het vorige berichtje.

  Hele ochtend hieraan gewerkt, rode oortjes en rokende toetsen (want genoeg over te peinzen, we zijn d’r nog lang niet):

  http://www.polderpv.nl/SDE_regeling2.htm#correctie_33cent_alle_productie

  Lees daarin goed dat gezeur over die “maximale vollasturen”, en ook het direct daarop volgende “lock-in” verhaal…

  Reactie door peter segaar — februari 13, 2008 @ 2:48 pm

 20. Zolang het produceren van windmolens en zonnepelen
  nog steeds meer energie kost dan het oplevert
  is er geen enkele sprake van milieuwinst!!!!
  Ik lees in de reactie s dan ook alleen over het
  geldelijke gewin. We moeten gewoon inzetten op
  kernenergie dit is tenslotte schoon of wil je vervuilende energie uit kolen uit een of ander duister land waar jaarlijks vele slachtoffers te betreuren zijn door ongelukken in mijnen!!
  Wil je dat op je geweten hebben???

  Reactie door p.looijesteijn — februari 18, 2008 @ 9:08 pm

 21. P. Looijesteijn

  Niet zeuren, u liegt dat het gedrukt staat. Schei uit met het hersenloos reproduceren van dat vele miljoenen malen nagewauwelde broodje aap verhaal. Ga s.v.p. uw mond spoelen en ga serieuze literatuur op dit vlak raadplegen.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV13.htm#10mei2006_LCActd

  Ik heb niks op mijn geweten. Ik produceer gemiddeld 947 kWh per kilowattpiek nominaal opgesteld zonnestroom vermogen per jaar. Met reeds “antieke” Shell paneeltjes.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV25.htm#4jan2007_jaaropbrengsten_PPV

  Wat produceert U aan duurzame energie per jaar, en wat is uw verbruik?

  Niks “geldelijk gewin”. Onder NL condities ga je zelfs met de SDE regeling je dure zonnepanelen nooit van zijn leven “terugverdienen”. Laat onverlet dat door de wel uitmuntende kostendeckende Vergütung in Duitsland die modules wel terugverdiend worden, dat die markt uit zijn voegen knalt, en het land nu en in de toekomst een enorme welvaart brengt en gaat brengen die nauwelijks in maatschappelijke opbrengsten zijn uit te drukken (wordt wel gedaan, met haken en ogen).

  Ons gas is over 20 jaar op, en dan gaat u zeker met Poetin’s kostbare spullie elektra bakken? Of gaat u die kerncentrale zelf betalen?

  Mijn cijfers: 1.200 kWh/jaar elektra, 79% eigen duurzame opwek en toenemend (2 nieuwe panelen), zonnestroom contract bij Greenchoice, 30 kuub kookgas, 7,70 GJ stadswarmte, 26,4 kuub water, een kwart daarvan is opgevangen regenwater, de schamele rest (voor Nederlandse begrippen) is kostbaar drinkwater. Uiteraard bewust autoloos.

  Nu uw cijfers, s.v.p., en met de billen bloot over de oorsprong van uw elektraverbruik en wat voor contract u heeft.

  Reactie door peter segaar — februari 19, 2008 @ 7:15 pm

 22. Paulus. Je stelde elders op de SP site (ook tijdens het SDE overleg) dat:

  “De Duitsers realiseren naar verwachting in 2008 alleen al aan zonnepanelen een nieuw vermogen van 1000 MWp, tegen 50 MWp in Nederland. Gecorrigeerd voor de verschillen in inwoners is dat ruim drie keer zoveel als bij ons.”

  Sorry, maar dat is een rekenfout. Je stelt NL in 2008 50 MWp nieuw vermogen. Nope. Dat is het huidige geaccumuleerde vermogen (inclusief autonome systemen!). In de SDE brief staat klip en klaar dat er maximaal 10 MWp “mag” worden BIJgebouwd in 2008 (als Diederik zijn zin krijgt, nog onbewezen, misschien iets meer). Daarvan uitgaand (totaal budget voor 15 jaar die 10 MWp ondersteunen is max 46 miljoen), is het jaarlijkse bijgebouwde vermogen in Duitsland een factor 100 (!!!!) zo groot. Delen door vijf voor bevolkingsaantal, maakt dat dus een factor 20 (TWINTIG) maal zo veel dan bij ons door EZ als “innovatief” wordt bestempeld…..

  Reactie door peter segaar — februari 28, 2008 @ 1:11 am

 23. @Paulus,

  Mijn complimenten voor de argumentatie in het debat over groene stroom op 28 september 2008 in de Tweede Kamer. Ik zou graag zien dat jij en anderen blijven proberen om het Duitse ‘Erneuerbare Energie Gesetz’ ook in Nederland van de grond te krijgen.

  Zie ook http://www.volkskrantblog.nl/bericht/223083

  Reactie door martinus zaalderbos — september 28, 2008 @ 8:27 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl