Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

donderdag 3 januari 2008, 12.58 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat

Onderzoeken VROM: veiligheid woninginstallaties bedroevend

12% van de Nederlandse woningen -dat zijn er ruim 800.000- heeft ernstige gebreken aan de gas- of elektrische installatie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VROM. Maar minister Vogelaar wil zich slechts “inzetten” voor het opvoeden van de installateurs, het niet meer toepassen van gevaarlijke open geisers en cv-ketels in nieuwe situaties en het versneld vervangen in bestaande situaties. Ik vind dat spelen met levens.

Geiser

In januari 2007 heb ik voorgesteld om een APK in te voeren voor oudere CV-ketels. Na de onbevredigende beantwoording heb ik gesproken met branchevereniging UNETO-VNI, die me voorrekenden dat je voor €1,50/maand een APK voor de complete gas- en elektrische installatie kan invoeren. Helaas vinden andere grote fracties in de Kamer tot nu toe een APK overbodige bureaucratie. Zouden ze na dit alarmerend rapport van mening veranderen? Wat mij betreft wel, te meer omdat de APK als bijkomend voordeel heeft dat bij het opsporen van gebreken meestal de energierekening flink naar beneden gaat. Koolmonoxide wijst immers op een onvolledig verbrandingsproces. Maar het belangrijkste argument blijft natuurlijk dat nu jaarlijks tien mensen overlijden door koolmonoxidevergiftiging en enkele tientallen mensen in het ziekenhuis belanden.

De problemen met de gas- en elektrische installaties zijn tien jaar geleden gecreëerd door de overheid, bij de liberalisatie van de energiemarkt. Daarvóór waren de publieke energiebedrijven verantwoordelijk voor de periodieke controle van huisinstallaties. Maar omdat die op de commerciële toer gingen werden ze onder Paars-II ontheven van deze publieke taak. Sindsdien is de kwaliteit van de woninginstallaties steeds verder afgezakt. Lees bijvoorbeeld het verslag van mijn bezoek aan de wijk Fatima in Tilburg.

De onderzoeken in opdracht van VROM hebben meer problemen bevestigd die al veel langer vanuit de praktijk geconstateerd werden.

De kwaliteit van de binnenlucht in nieuwbouwwoningen met mechanische ventilatie is ver onder de maat. Daar zijn twee redenen voor. Allereerst maakt de ventilator veel te veel herrie, waardoor de bewoners hem laag of uit zetten. Verder worden sinds enkele jaren energiebesparende ventilatiesystemen met warmteterugwinning toegepast. Het ontwerp van die systemen deugt in veel gevallen niet, door onvoldoende kennis bij architecten, bouwbedrijven en installateurs.

In eenderde van de nieuwbouwwoningen blijkt de geluidisolatie van de gevel lager dan de eis uit het Bouwbesluit, ook eenderde van de nieuwbouw wordt ’s zomers oververhit en bij een kwart van de nieuwbouwwoningen wordt de vereiste EPC (energienorm) niet gehaald. Ondertussen blijkt het toezicht van de gemeenten niet in staat om deze kwaliteitsgebreken op te sporen.

Al met al een schandalige zaak, waar de minister veel harder tegen moet optreden. De SP heeft in de loop van de jaren allerlei voorstellen gedaan om de handhaving van de bouwvoorschriften te verbeteren. Zo kan je met behulp van infraroodopnamen simpel controleren of de woningschil (gevel en dak) goed geisoleerd is of niet. Als je dat standaard invoert bij de oplevering van alle nieuwbouwwoningen kost het misschien een paar euro per woning. Waarom gebeurt dat dan niet?

In oktober jl. heb ik voorgesteld om bij nieuwbouwwoningen een verplichte verzekerde garantie in te voeren, waardoor de eigenaar bij gebreken achteraf verzekerd is van een deugdelijk herstel. Zo’n systeem zal een grote stimulans zijn voor bedrijven om hun bouwkwaliteit te verbeteren. Als ze er namelijk een zootje van maken gaat hun verzekeringspremie omhoog, doen ze het goed dan betalen ze minder.

Na het reces ga ik direct een debat aanvragen over het binnenmilieu en de veiligheid van woninginstallaties.

Lees hier de brief van Vogelaar over de onderzoeken:

OnderzoekenBinnenmilieu

6 reacties »

 1. Com.Wonen laat de moederhaarden en keukengeisers niet op koolmonoxide controleren. Eens per 18 maanden worden de toestellen schoongemaakt en dat moet voldoende zijn….

  Reactie door Lydia — januari 3, 2008 @ 7:27 pm

 2. Is een verplichte rook- en koolmonoxidemelder niet veel handiger. Zo voorkom je, dat de mensen met de kleinste portemonnee, die hun zaken goed voor elkaar hebben toch gedwongen worden overal nieuwe (onbetaalbare) gaskachels aan te schaffen. En waar spelen de problemen zich eigenlijk precies af? Is dat soms bij de nieuwbouw?

  Reactie door Ineke — januari 6, 2008 @ 3:36 pm

 3. @2 Ineke
  Voor zover mij bekend wordt dit ontleend aan een rapport uit 2002.

  En geen misverststand, elke dode is er één te veel, maar het gaat dan om 10 koolmonoxide doden per jaar.

  Ik schat in dat een flink deel daarvan het slachtoffer is van eigen onoordeelkundig omgaan met apparatuur. Gebruik van bijvoorbeeld petroleum kachels in totaal afgesloten ruimten of het te drogen leggen van doekjes op een open geiser en dat soort dingen.

  Kortom in mijn ogen overdrijft Jansen in deze niet een klein beetje.

  Wat betreft die periodieke controle door de energiebedrijven. Ik werkte daar, ik was er zelfs OR voorzitter en daar heb ik niets van gemerkt. Installaties werden gekeurd bij nieuwbouwoplevering en bij afkeuren werd de energielevering onthouden. Verder ook als particulier nooit een keuringambtenaar gezien om de installatie eens te bezien op veiligheid. Opvallend want nu de zaak geprivatiseerd is, iets waar ik altijd een fel tegenstander van ben geweest, stond voor een paar jaar terug opeens een keuringambtenaar voor mijn deur van mij huurhuis, om de aardweerstand te meten.

  En de minister doet ook nog eens toezeggingen, dus in mijn ogen maakt Jansen veel muziek om zeer weinig.

  En jawel je hebt gelijk het zou verstandig zijn om in ruimtes waar nog ouderwetse open warmte toestellen aanwezig zijn, maar bijvoorbeeld ook waar men de steeds populairder wordende (Sibro) petroleumvergassers gebruikt, een Rook/koolmonoxide melder te plaatsen. Echter laat ik nu denken dat dit advies nu juist niet besteed is aan mensen die ondeskundig en we hebben het dan over een heel simpel kennis niveau, omgaan met hun veiligheid.

  Mensen die voor alle zekerheid zulke melders gebruiken zullen ook door hun gedrag al veel minder tot geen kans lopen ooit een koolmonoxide vergiftiging op te lopen.

  En dat vervuilde toestel, daar kan een particulier ook veel aan doen. De woningbouwcorporaties die ik ken die laten jaarlijks de apparatuur onderhouden. En bij het veel voorkomende huren van geisers komt jaarlijks nog steeds de verhuurder langs.

  En het probleem van een haast ondenkbare fout bij nieuwbouw, waardoor het bejaarde echtpaar is om gekomen, kun je al helemaal niet voorkomen met Jansens maatregelen.

  Juist met de moderne apparatuur, gesloten installaties met een eigen aanvoer van verbrandinglucht en een eigen gesloten afvoer van verbrandingsgassen, maakt zo’n fout haast onmogelijk en toch gebeurt het.

  En daar heb ik wel een mening over. In mijn contacten de laatste jaren, contacten die heel wat minder frequent zijn dan voor 20 jaar, met monteurs en installateurs van gasinstallaties, verbaas ik me zeer over het gebrek aan “vakkennis” bij die mensen die ik getroffen heb.

  Geen gedegen idee over de simpele thermodynamica van verwarmde lucht.

  Geen idee over het effect van luchtvoorverwarmen, iets waar alle ketels, ook de zogenaamde verbeterd rendementketels vandaag de dag op zijn gebouwd en dus geknoei met meer dan 2 meter aluminium pijp, on-geïsoleerd als rookgas afvoer naar de dakdoorvoer die dan wel is uitgevoerd als warmtewisselaar en een on-geïsoleerde kunststofpijp van dezelfde lengte als lucht toevoer naar het heel kleine warmtewisselaartje dat op de ketel zit.

  Dus geen enkele nuttige warmte overdracht van de rookgassen op de aangevoerde verbrandinglucht. De monteur en de installateur er op gewezen, een schaapachtige blik en het met stevig verbaal (volume) geweld ontkennen wat ik hen voor houd.

  Dit was dus in mijn huur huis het geval en de verhuurder hield zich bij de installateur.

  Dit heeft een jaar zo gezeten, maar niemand was bereid om dit te veranderen. Toen heb ik het zelf aan gepakt. Een energiebesparing van meer dan 300 kuub aardgas gerealiseerd per jaar met een investering van nog geen 10 euro.

  En als de vakkennis van de betrokken branche kennelijk zo aan erosie onderhevig is geweest, dan verwonderd mij die rampzalige fout die twee mensen levens heeft gekost, helemaal niet.

  Wellicht kan Jansen daar eens wat steviger aandacht aan besteden. Dat levert niet alleen kennelijk een verbeterde veiligheid op, maar wellicht ook nog eens een stevige energiebesparing.

  Oh ja en niet vergeten, die melders, vooral doen.

  Roelf

  Reactie door R van Bergen — januari 7, 2008 @ 1:37 pm

 4. @roelf en @ineke,
  eens met de rookmelders.
  @roelf, de onderzoeken waar de brief van de minister over gaat zijn alle vier van recente datum, niet uit 2002. Je hebt verder zeker een punt dat ook de bewoner zelf een boel kan doen aan zijn veiligheid. Mijn punt is echter dat je voor 1,50 euro per maand ervoor kan zorgen dat met regelmaat de belangrijkste installatieonderdelen in woningen op veiligheid gecontroleerd worden. Bij die gelegenheden zal de inspecteur ook nog wel een paar tips hebben voor de bewoner over gevaarlijk aangesloten apparatuur e.d.
  Tenslotte: vakkennis bij de installateurs is ook absoluut een belangrijk punt.

  Reactie door Paulus Jansen — januari 7, 2008 @ 6:46 pm

 5. Die melders zijn niet echt goedkoop. Zouden corporaties deze melders niet moeten verstrekken aan hun huurders als in die woningen nog de open gastoestellen zijn, waar Roelf en ik ook over spreken? De moderne HR ketels zijn een stuk veiliger.

  Reactie door Lydia — januari 8, 2008 @ 10:12 am

 6. [...] 3 januari 2008 Onderzoeken VROM: veiligheid woninginstallaties bedroevend [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » dossier open verbrandingstoestellen — december 24, 2009 @ 1:11 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl