Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

zaterdag 15 december 2007, 9.09 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Weblog Bali: zaterdagmiddag

Het was een thriller, maar er is een overeenkomst! Nadat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en VN secretaris generaal Ban Ki-moon de finale vergadering om half een openden met een dringende oproep aan alle vertegenwoordigers om het moeizaam bereikte resultaat te steunen stelden de G77, met steun van de Europese Unie, nog een laatste wijziging voor. Daarop trok de VS zijn steun voor het onderhandelingsresultaat in. Hoewel ook een groot aantal ontwikkelingslanden, waaronder Bangla Desh en Costa Rica, nog wijzigingsvoorstellen deden in het ontwerp-besluit, waren ze uiteindelijk allemaal bereid om zich neer te leggen bij het compromis. Behalve de VS.

Daarop volgden een groot aantal oproepen aan het adres van de Amerikaanse delegatieleider Paula Dobriansky om zich aan te sluiten bij de meerderheid. De vertegenwoordiger van Papua Nieuw Guinea vroeg de Amerikanen zelfs “… als ze niet bereid waren leiderschap te tonen, uit de weg te gaan.”
Diplomatieker maar minstens zo indringend was de oproep van de Zuid-Afrikaanse minister van milieu, van Schalkwyk. Uiteindelijk ging Dobriansky rond drie uur overstag, waarna ze haar eerste ovatie sinds haar komst in ontvangst kon nemen.

Ook de Nederlandse secretaris van UNFCCC Yvo de Boer, die vanmorgen nog zwaar onder vuur lag van de Chinezen en Indiërs die een samenzwering vermoeden achter de premature start van de plenaire vergadering, werd na het besluit uitgebreid gefeliciteerd en verzekerd van ieders vertrouwen. Het kan verkeren.

Als iedereen niet de uitputting nabij was zou het nu nog lang onrustig gebleven zijn op Bali. Maar door de uitloop van de conferentie met bijna een dag zullen we ons moeten haasten om het vliegtuig te halen. Het is waar dat het definitieve besluit flink is afgezwakt ten opzichte van de versie van dinsdag, met name door het schrappen van directe gekwantificeerde doelen. Maar via de verwijzing naar het 4e IPPC rapport, waar die doelen wél genoemd worden, zullen de aangesloten landen zich lastig kunnen onttrekken aan hun verantwoordelijkheid om straks meetbare resultaten te boeken. De precieze invulling van die doelstellingen zal worden vastgelegd tijdens de klimaatconferentie van 2009 in Kopenhagen.
Daarmee overheerst bij mij toch de tevredenheid.

1 reactie »

  1. Het is een beginnetje, maar laten we vooral niet te vroeg juichen.

    Dit is een klassiek voorbeeld van “The Tragedy of the Commons”.

    Mazzel & broge, Evert

    Reactie door Evert Wesker — december 15, 2007 @ 9:14 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl