Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

woensdag 12 december 2007, 3.12 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Weblog Bali: Woensdagochtend

Als nieuweling in een internationaal onderhandelingscircus waar alles met alles te maken heeft is het niet eenvoudig om snel een beeld te krijgen hoe de hazen lopen. Na een dag reizen zijn we gistermiddag direct na aankomst bijgepraat door de Nederlandse ambtelijke delegatie, vervolgens door de niet-gouvernementele organisaties. Daarna heb ik tijdens het diner met een aantal medewerkers van de ambassade gesproken over de situatie in Indonesië en de regio. Vanmorgen zijn we om half acht gestart met het bijwonen van de briefing van de ministers Cramer en Koenders, die om tien uur aanwezig zijn bij de start van de finale onderhandelingen.

Decadente luxe

De onderhandelingen lopen niet bepaald subtiel. De EU-onderhandelingsdelegatie, waar ook Nederland deel van uitmaakt, stuurt erop aan dat de de rijke westerse (“Annex-I”) landen zich gaan binden aan een verdergaand emissieplafond, terwijl de ontwikkelingslanden (met inbegrip van snelgoeiende economieën als als China en India) zich zouden moeten vastleggen op “meetbare en rapporteerbare” acties op het gebied van emissiebeperking. Maar gisteravond gingen de partijen op deze twee toch niet onredelijke uitgangspunten vol in de clinch. De Amerikanen, met in hun kielzog onder meer de Canadezen en de Japanners, willen kost-wat-kost voorkomen dat er concrete doelstellingen worden opgenomen voor de Annex-I landen, al zou het maar gaan om een bandbreedte van 25-40% in 2020.
De ontwikkelingslanden willen zich in dit stadium zelfs niet vastleggen op een inspanningsverplichting voor emissiebeperking als de rijke economieën niet over de brug komen met véél geld voor een adapatatiefonds én hun emissiebeperking nu al kwantificeren.
Al met al maakt het op mij de indruk van een ramkoers van beide kampen, met de EU als kop van jut.

Hopelijk is dit allemaal slechts onderhandelingstactiek en wordt er vandaag, nu de ministers aanschuiven, wat meer water in de wijn gedaan. De meeste mensen die ik spreek vinden het belangrijker dat zoveel mogelijk partijen zich committeren aan het slotdocument, dat de opmaat moet zijn voor de definitieve uitwerking van de post-Kyoto confererentie in Kopenhagen 2009.
Op het moment dat ik dit opschrijf realiseer ik me al wat voor risico of je hier loopt om binnen de kortste keren vast te lopen in onderhandelingsjargon, waar geen buitenstaander chocola van kan maken.

Decadente luxe…

De conferentie vindt overigens plaats in een superbeveiligd resort op een schiereiland van Bali, met een decadente luxe en een ongetwijfeld krankzinnig hoog energiegebruik. Het eerste zonnepaneel op het dak om de rijkelijk aanwezige airco’s van stroom te voorzien moet ik echter nog tegenkomen. Stuitend. Daar hebben de Amerikanen ook wel een punt als ze erop staan dat ook de ontwikkelingslanden zich moeten binden aan “meetbare inspanningen”. Je zou eens kunnen beginnen met het stellen van stevige eisen aan de toeristenparadijzen, daar wordt zoveel verdiend dat ze wat investeringen in duurzame energie en efficiency wel kunnen ophoesten.

7 reacties »

 1. Paulus, eigenlijk begint op Bali weer sinds kort de toeristenindustrie op te leven. Die was heel erg ingezakt na de bomaanslagen. Kennissen van mij die daar wonen, hebben het financieel heel moeilijk gehad. De vrouw is boekhouder en merkt nu dat ze meer werk kan vinden eindelijk en haar man is duikinstructeur. Als je deze mensen wilt helpen, leer duiken bij Sabra? Dank je wel.

  Reactie door Lydia — december 12, 2007 @ 10:01 am

 2. Helemaal naar Bali wezen zwemmen? Veel maakt het niet uit, de invloed van de mens is zoals iedereen die kan nadenken weet minimaal tot non-existent. Stelt u zich eens een jagers/verzamelaarskamp voor op wat nu de bodem van de Noordzee is, aan het einde van de laatste grote ijstijd. Die zagen het water stijgen met een snelheid die wij ons nu niet kunnen voorstellen. Van enige aan mensen te relateren CO2-uitstoot was geen spraken, net als bij alle voorgaande globale temperatuurschommelingen de afgelopen 4.500.000.000 jaar. Het klimaat is niet stabiel, meneer Jansen, maar dynamisch. Dat is het altijd geweest en zal het altijd blijven, wat wij toevallige en vooral zeer tijdelijke passanten ook mogen denken en vinden.

  Reactie door Enno de Witt — december 12, 2007 @ 2:44 pm

 3. In de jaren ‘70 hadden we het probleem van de zure regen. In de jaren ‘80 werd beweerd dat door ontbossing de zuurstof zou op raken. In de jaren ‘90 hadden we het milleniumprobleem en nu hebben we het klimaatprobleem. What’s next? Ik begin me nu al zorgen te maken voor de jaren 2010. Er is namelijk een drastische daling van het aantal vliegen en sprinkhanen over de hele wereld. Deze dienen als voedsel voor vogels. Deze vogels verspreiden de zaden over alle continenten (behalve Antartica). Kortom, over 20 jaar hebben we waarschijnlijk geen bomen en planten meer. Ik stel voor om een conferentie dit jaar al te organizeren op Curacao om dit probleem voor te zijn!

  Reactie door Martim Moniz — december 12, 2007 @ 3:18 pm

 4. Beste Paulus..

  Ik heb eigenlijk maar 1 prangende vraag voor je (en met jou nog een heleboel andere delegatieleden). Wat voeren jullie in vredesnaam met zijn allen uit op dat eiland? Wat onderhandel je en wat zijn je resultaten?

  Dat is misschien interessanter dan aan te geven dat je bij moet worden gepraat met mensen die je ook in Nederland via de telefoon of een videachat had kunnen spreken. Of informatie te geven die ook in welke krant dan ook te vinden is. Of open deuren in te trappen over de wenselijkheid van zoveel mogelijk ondertekenaars van het slotdocument.

  Reactie door Mongoose — december 12, 2007 @ 3:24 pm

 5. beste Paul,

  ik zoek me een ongeluk, maar waar ligt Indonie ? Is het ten noorden of ten zuiden van Utrecht ? aub, help me.
  Bert

  Reactie door bert — december 12, 2007 @ 8:02 pm

 6. smile je staat op http://www.geenstijl.nl

  Reactie door wim — december 12, 2007 @ 11:32 pm

 7. [...] 12 december 2007 weblog Bali: woensdagochtend [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » Dossier klimaatconferentie Bali — december 14, 2009 @ 1:46 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl