Paulus Jansen

Weblog
Paulus Jansen

Wethouder wonen, ruimtelijke ordening, sport, dierenwelzijn en vastgoed in de gemeente Utrecht

maandag 10 december 2007, 7.53 uur – paulus
Categorie: energie & klimaat, op pad

Weblog Bali: Maandag

Vandaag vertrek ik samen met zes collegakamerleden naar Bali, om als waarnemer namens het Nederlands parlement de klimaattop bij te wonen. Een gigantisch vergadercircus met 10.000 deelnemers, dat uiterlijk komende zaterdagochtend overeenstemming moet bereiken over de mondiale aanpak van het klimaatprobleem. Maar het gaat over meer.

Weblog Bali

Om de klimaatverandering te stoppen moet de mondiale energiehuishouding omschakelen van fossiele naar duurzame energiebronnen. Op dit moment is fossiele energie echter de belangrijkste motor achter economische groei en welvaart. De Bali-top gaat daarmee ook over het verdelen van de mondiale koek.

In het verleden maakten Europa en de angelsaksische landen de dienst uit bij dit soort discussies, maar die tijd is voorbij. China en India waren al de twee grootste landen qua bevolkingsomvang. Maar de Chinezen zijn inmiddels ook een economische grootmacht en de Indiërs komen eraan. Ook Indonesië en Brazilië zijn spectaculaire stijgers op de economische ladder.

De economische tijgers en de andere ontwikkelingslanden willen dat de rijke landen de grootste bijdrage leveren aan de aanpak van het klimaatprobleem, dat ze in hun ogen zelf veroorzaakt hebben. Ze willen ruimte houden voor groei van hun prille welvaart.
Aan de andere kant mag je verwachten dat landen, naarmate hun economie en energieverbruik groeit, een grotere inspanning leveren voor de verduurzaming van hun energieverbruik.

De armste landen zullen zich in Bali vooral hard maken voor de financiering van een wereldwijd (adaptatie)fonds voor de bestrijding van de gevolgen van de klimaatverandering: verdroging, extreme neerslag en orkanen en meer overstromingen in de dichtbevolkte rivierdelta’s. Ik was vorige week bij een studentendebat van de Evert Vermeer stichting. Daar stelde iemand voor om het adaptatiefonds te voeden uit een wereldwijde heffing op kerosine. Dat lijkt me een degelijke financiering.

Op de valreep heb ik mijzelf onderworpen aan de zelftest Hoe groen ben ik? op de site van NOS. Met 385 punten scoor ik volgens de toelichting 25 punten meer dan gemiddeld en neig ik daarmee naar milieufundamentalisme. U bent gewaarschuwd. Of heb ik gewoon een zuinige aanleg?

5 reacties »

 1. Toch jammer dat er een hele hoop broeikas- en andere vervuilende stoffen worden uitgestoten om al die mensen bij elkaar op Bali te krijgen. Voor zo’n top is er niet zo veel alternatief, maar in het algemeen zou er meer gebruik kunnen worden gemaakt van Telepresence. Bij al ie ambtelijke voorbereidingen bijvoorbeeld. Het zou best een hoop kunnen schelen; een groot deel van zakelijk en politiek verkeer kan ermee worden teruggedrongen.

  Reactie door Gerrit Holl — december 10, 2007 @ 10:10 am

 2. Hmmm.. ik had zelfs 415 punten. En ze hebben gelijk, bij mijn collega’s sta ik bekend als die milieufreak.. Ze kijken me zelfs raar aan als ik mijn glas omspoel in plaats van een nieuwe te pakken! Tss…

  Reactie door Freek — december 10, 2007 @ 10:22 am

 3. Hmmm. Moet ik nu mijn leven gaan beteren met “slechts” 520 punten? En dan heb ik nog maar een paar geiteharenwollensokken… Toch voel ik me heel normaal en beschaafd. Zal wel aan mij liggen… Ik miste ook node mijn zelfopwekking van inmiddels 90 procent van mijn eigen elektra behoefte aan superschone zonnestroom in dat leuke, doch vrij nietszeggende enquêtetje. Het had dus wellicht nog 550 punten of misschien zelfs 600 kunnen zijn…

  Overigens, over Bali en al die andere megaconferenties. Eventjes besides die inderdaad bezopen vliegtuigkilometers. Hoeveel cheap flyers zouden er bij gezeten hebben, en hoeveel van die CO2 uitstotende waanzin is er “afgekocht” met tree for travel aflaatjes waarvan niet bewezen kan worden of die ooit de veroorzaakte klimaatschade zullen kunnen of daadwerkelijk gaan compenseren?

  Belangrijker is dat dit soort conferenties door de bank genomen tot niets cq. weinig leiden. Het is een groot politiek moeras bomvol adders en ander giftig broedsel, iedereen zit naar elkaar te loeren, en met de noodzakelijke ontwikkeling van duurzame energie bijvoorbeeld heeft het allemaal geen moer te maken. Dat kunnen alleen visionaire politici, en die horen niet in zo’n oeverloos en tot afgrijselijke compromissen leidend overlegcircus thuis. Die moeten thuisblijven, daar een eigen markt uit de grond laten knallen, en alle sabotage van progressieve verduurzaming actief met de hakbijl een koppie kleiner maken.

  Duitsland doet het als de beste (14% duurzame elektriciteit inmiddels, in 1 van de meest geïndustrialiseerde moderne samenlevingen op deze aardkloot), door keihard te werken, door groen wettelijk verplicht voor grijs te laten gaan, door bureaucratenbarrières weg te nemen, door de meest superieure wetgeving op het vlak van duurzame energie die er ooit is opgetuigd (er komt na een Erneuerbare Energien Gesetz voor stimulering van duurzame elektriciteit nu ook een zeer progressief Erneuerbares Wärme Gesetz), en door een van de beste websites op het gebied van duurzame energie politiek te voeden met elke keer de meest fantastische artikelen, rapporten, heldere grafieken, brochures, en noem het maar op. De site Erneuerbare Energien van het BMU. Totaal onvergelijkbaar met VROM (die niet eens iets over duurzame energie mag beslissen, “want dat is het pakkie an van EZ”).

  http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/

  Hermann Scheer, SPD, superkritisch Bundestag lid, en auteur van het MUST READ boek “Energy Autonomy” (LEZEN, beste Paulus, neem maar een paar daagjes vrij!!!), in zijn meesterwerk, p. 157 ff.:

  “The larger these conferences get, the more illusions they produce.”

  En zo is het maar net. Niet Kyoto, noch Bali, doch uitsluitend progressieve eigen politiek zal het verschil maken en de andere sufkoppen op dit mooie blauwe planeetje wakker schudden, want Duitsland is flink geld aan het verdienen met duurzame energie (echt duurzaam, geen ranzige en extreem dubieuze palmolie in de fik steken of zo). Daarvoor is een revolutie in Den Haag en op heel erg veel bureaucratenburelen nodig.

  Reactie door peter segaar — december 10, 2007 @ 4:11 pm

 4. Schandalig dit soort snoepreisjes. Leidt tot niets, en het reizen er naartoe gaat juist ten koste van het milieu.
  Ik ga ook binnenkort naar Bali, maar ik betaal het gewoon zelf.

  Reactie door John — december 12, 2007 @ 3:04 pm

 5. [...] 10 december 2007 weblog Bali: maandag [...]

  Pingback door Weblog Paulus Jansen » klimaatconferentie Bali — december 14, 2009 @ 1:45 pm

RSS-feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URI

Geef een reactie

www.sp.nl